$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מה תומכי טראמפ יודעים על טכנולוגיה שאחרים לא מבינים

ראש עיריית ניו יורק לשעבר מסביר את פשר התמיכה בטראמפ, המיילים הלא מוכרים של בכיר הקרמלין, והאם פייסבוק מפרה את הפרטיות שלך כאשר תמונתך מתויגת

יוסי גורביץ 15:0027.10.16

רוח רפאים מבעתת

מייקל בלומברג, מיליארדר שעשה את הונו מטכנולוגיה וראש עיריית ניו יורק לשעבר, שפך מים צוננים על התפיסה שתומכיו של דונלד טראמפ הם בעיקרם פסיכים לאומניים. ודאי שיש כאלה, אבל בלומברג מעריך שהרוב הגדול של התומכים יודעים את מה שאף אחד לא מדבר עליו: שהטכנולוגיה הדוהרת תדרוס אותם.

 

עצרת של טראמפ בטקסס. פחד לגיטימי מהעתיד עצרת של טראמפ בטקסס. פחד לגיטימי מהעתיד צילום: גטי אימג'ס

 

טראמפ, אמר בלומברג, מייצג 40 עד 45 אחוזים מהאוכלוסייה בארה"ב, שאחוזת אימה מהעתיד שלה. המצביעים שלו קולטים, גם אם הם לא מסוגלים לנסח את הדברים, שטכנולוגיית המידע עומדת לחסל 40% ממקומות העבודה בארה"ב. והם מבינים שהם נטולי ההשכלה הנדרשת כדי להתמודד עם התוצאות של חיסול מקומות העבודה שלהם. הסיוט שלהם הוא פיטורין אחרי גיל 50. איזו עבודה הם יוכלו לקבל אז? אולי יהיו מקומות פנויים במקדונלד השכונתי. אולי לא. ודי ברור שיהיו עליהם הרבה מאד קופצים.

 

לפני מספר שנים ביקרתי בכפר הונגרי קטן, אצל הורה של קרובת משפחה, כמה שעות נסיעה מבודפשט. העיר הגדולה היתה אז בתנופת בניה קדחתנית. חברות מערביות, לא מעט מהן חברות פיננסים, תקעו עוגן בכל פינה. כשהגענו לכפר, השיחה נסבה על ידידים משנים עברו. מורתה האהובה של קרובת המשפחה התאבדה לאחרונה, אמרו ביובש. היא לא הצליחה להתמודד עם יוקר המחיה ודעיכת הפנסיה שלה. אחר כך למדתי שהתאבדותם של קשישים כאלה בהונגריה הכפרית היא סוג של מגפה.

 

אז לא, ארה"ב ומערב אירופה אינן חברות פוסט סובייטיות. אבל התחושה שהעולם דוהר קדימה ושהוא משאיר מאחור חלק עצום מהאוכלוסייה רווחת מאד ומגובה בנתונים. הכלכלנים אומרים שבעשורים הקרובים, ייעלמו 40% ממקומות העבודה. מה יבוא במקומם?

 

תומכי הטכנולוגיה מצביעים על המהפכה התעשייתית ואומרים שתמיד נוצרים מקומות עבודה חדשים. קודם כל, זה לא נכון. לא נוצרו מקומות עבודה חדשים, על כל פנים לא במידה מספקת. היעדרם של מקומות עבודה הוא מה שהפך את המצב הכלכלי לכל כך בלתי מאוזן לטובת המעסיקים, ומה שהוביל לשורה של מהומות אלימות. שנית, גם אם מקבלים את ההנחה שהמצב התייצב "בסופו של דבר", צריך לזכור שבטווח הארוך כולנו מתים – ושהוא התייצב אחרי שדור שלם עבר מן העולם. בדרך, התרסקה כל צורת החיים הכפרית של אירופה וטולטלו העיירות שלה.

 

ואף אחד לא הסביר לאנשים שהחיים שלהם נשאבו ונעלמו מה קורה. התייחסו אליהם בבוז תהומי. אם התנגדת למהפכה שריסקה את העולם, מהפכה שאיכשהו שירתה בסופו של דבר מספר קטן יחסית של בני אדם, נתפסת אוטומטית כמתנגד לקידמה.

 

הקידמה הנוכחית משרתת מספר אפילו קטן יותר של אנשים. ה"שיבוש" שהם גורמים מסב סבל לעשרות מיליונים ומטיל חרדה על מספרים עצומים אפילו יותר. מה יקרה לנו עוד 20 שנה, אף אחד לא יכול לומר.

 

וכשיש פיל אוכל אדם באמצע החדר, ואף אחד לא מדבר עליו, אז כן, אנשים נכנסים לחרדות. וחרדות מולידות מפלצות. לטראמפ אין מושג מה לעשות, כמובן. הוא חושב על טכנולוגיה במונחים של הילד שלו שטוב במחשבים. אבל כמו כל דמגוג טוב, הוא מזהה את הפחד ורוכב עליו.

 

ואחרי טראמפ, אם ייפול, יישארו האנשים שהצביעו לו. והם יישארו בלי פתרון. כך שהבעיה הזו לא הולכת לשום מקום., כי לא מדברים עליה וודאי לא מנסים לפתור אותה.

 

תגובה הולמת  

אחרי חודשים ארוכים של התקפות סייבר רוסיות על ארה"ב, מגיעה מכת נגד. קבוצה אוקראינית שקוראת לעצמה CyberJunta פרסמה ערימה גדולה של מיילים של עוזרו

של ולדיסלב סורקוב, אחד הבולטים בחוגי המקורבים לאוטוקרט הרוסי, ולדימיר פוטין.

 

הדלפה שמכוונת נגד פוטין הדלפה שמכוונת נגד פוטין צילום: איי אף פי

 

סורקוב נמצא תחת סנקציות ישירות של האיחוד האירופי בשל חלקו בפלישה הרוסית לאוקראינה, והמיילים מתייחסים ספציפית לכך. הם מתארים פגישות שערך סורקוב עם כל מיני פוליטיקאים בשנקל ממזרח אוקראינה הכבושה, שבהם הוא מסביר להם את תפקידם בכוח ומה הם צריכים לעשות כדי להמשיך לקבל תמיכה של המשטר הפוטיניסטי. בקיצור, הוא מסביר להם את קו המפלגה.

 

רןסיה, נזכיר, מכחישה שפלשה לאוקראינה ומכחישה שהיא מנהלת בפועל את מזרח המדינה, ושהיא מספקת נשק למורדים שם. המעשים המיוחסים לסורקוב, שעל פי המיילים לא רק נסע לדונצק ולשאר מזרח אוקראינה אלא גם זימן את הנכבדים המקומיים למשרדו בקרמלין, הם טיפה יותר חמורים מאלה המיוחסים להילרי קלינטון. על פניו מדובר בפשעי מלחמה פרופר: ארגון מלחמה תוקפנית, פלישה לשטח של מדינה ריבונית, וטיהור אתני. יש להניח שכמה עורכי דין חרוצים כבר עובדים על תלונות לבתי משפט בינלאומיים. למרבה הצער, כבר אין שם עונש מוות על עבירות כאלה.

 

איך הגיעו המיילים האלה לתודעת הציבור? בהתחשב בכך שה-CIA הבטיח לאחרונה שהוא יגביר את תקיפות הסייבר כנגד המשטר הפוטיניסטי, אף אחד לא צריך להתפלא אם זו תגובת נגד.

 

פייסבוק עשתה זאת שוב

בכל פעם שידיד שלכם מתייג אתכם בתמונה בפייסבוק, פייסבוק רושמת לעצמה שככה אתם נראים ושומרת את התמונה במאגר מידע. לא ידעתם את זה?

תביעה ייצוגית שהוגשה בשבוע שעבר נגד הרשת החברתית טוענת שבעצם יצירת מאגר המידע הזה – שפייסבוק לא מדברת עליו יותר מדי אבל לא מכחישה את קיומו – גורמת פייסבוק לפגיעה בפרטיותם של אנשים. התביעה טוענת שפייסבוק הפרה את חוקי הפרטיות של ארה"ב, הן בעצם יצירת מאגר המידע הזה והן בזיהוי של פני משתמשים בתמונות שמעלים אחרים לפייסבוק.

 

תיוג לא חוקי? תיוג לא חוקי? צילום: איי אף פי

 

התובעים חוששים שפייסבוק מוכרת את המידע הזה לצד שלישי. החשש הזה סביר לגמרי. אחרי הכל, פייסבוק לא משקיעה את המשאבים הניכרים הנדרשים למהלך הזה אם היא לא מתכוונת לעשות כסף מהנושא, והרבה. והעסק של פייסבוק הוא מכירת המידע שלכם. החשש, מעבר לכך, שהוא שכמו כל מאגר מידע, גם על מאגר המידע הזה לא שומרים כל כך טוב והוא עשוי להגיע לידיים הלא נכונות.

 

התביעה מתבססת על חוק שעבר באוהיו ב-2008, שדורש הסכמה מפורשת בכתב בכל פעם שמאגר מידע שומר את הפרטים הביומטריים של אדם. פייסבוק כמובן לא טרחה לעשות זאת. נעדכן.

 

קצרצרים

 

1. הניתוח של ההתקפה המסיבית על הרשת בשבוע שעבר נמשך. אנליסטים של חברת Dyn, שהיתה הקורבן להתקפה, מעריכים שאחת הבעיות היתה משתמשים מן השורה. הם גילו שהאתרים שאליהם הם רוצים להיכנס לא זמינים – טוויטר, נטפליקס ורבים אחרים – ועל כן ניסו להיכנס אליהם שוב ושוב. השרתים שקיבלו את הפניות שלהם ולא הצליחו ליישם אותן ניסו לגשת לאתר החסום, וכתוצאה מכך הגבירו את הלחץ עליו. בפועל, הם יוצרים התקפת DDoS משלהם. לא בטוח שאפשר לומר למשתמשים לא לנסות להיכנס לאתר החביב עליהם, אבל צריך להיות מודעים לכך שהם הופכים לחלק מהבעיה.

 

2. בשנות השישים, אמר ג'ון לנון שהביטלס "פופולריים יותר מישוע" ויצר סערה ציבורית. אמנם, הסערה לא היתה במולדתו אלא בארה"ב, אבל בכל זאת. גוגל טרנדז נכנסה לטריטוריה הבעייתית הזו בצעד גס, והודיעה שבמארס השנה ישוע הפך לפחות פופולרי – על כל פנים, מבחינת מספר האנשים שמחפשים עליו מידע בגוגל – מאשר ממים. מן הראוי לזכור, עם זאת, שלא ברור שלנתון הזה יש משמעות. כשלנון אמר את דבריו, הוא גם התנבא שהנצרות תעבור מן העולם ושלא ברור מה ייעלם קודם, הנצרות או הרוק אנד רול. עשר שנים לאחר הדברים הללו החלה תנועת תחיה נוצרית גדולה, שנראית כיום אמנם במגמת בלימה, אבל לבטח תהיה איתנו הרבה מאד זמן. האם הממים יהיו איתנו עוד עשור? בואו נאמר שהסבירות שהנצרות תהיה בסביבה גדולה יותר.

 

ישו. פחות פופולרי ברשת ישו. פחות פופולרי ברשת

 

3. מאיפה מגיעים סרטים פיראטיים לעולם? ובכן, בתביעה שהגישה לאחרונה וורנר ברדרז נגד סוכנות הוליוודית, היא מאששת את החשד שהסרטים דולפים מתוך הוליווד עצמה. לטענת ענקית התוכן, הסוכנות – Innovative Artists שמה – העלתה את הסרטים שקיבלה מוורנר, שהיו מיועדים לשחקנים שהשתתפו בהם, לשרת גוגל דרייב, ומשם הם דלפו במהירות לשאר הרשת. וורנר אומרת שהסרטים היו מסומנים בסימן מים וכך היא הצליחה לעלות בקלות על המקור שלהם. התביעה הזו מגיעה שבועות מספר לאחר שעובד של אחד האולפנים הורשע בהדלפת שני סרטים לרשת לפני שיצאו לאקרנים. המממ.

 

4. בארה"ב עלו על דרך חדשה להוריד רחפנים מהאוויר, ולמרות התחביב האמריקאי הנפוץ, הדרך הזו לא כוללת חוואים ורובי ציד. חוקרי אבטחה הציגו מכשיר שמתביית על גל הרדיו של הרחפן, נותן לו סמן ייחודי שמאפשר להבדיל בינו ובין רחפנים ידידותיים – ומאפשר לתוקף להשתלט עליו. החוקרים ציינו שהם ניצלו פרצת אבטחה בשידור הרגיל של רחפנים מסחריים. ספק אם הדבר הזה יגיע בזמן לקרב על מוסול, אבל מצד שני ספק אם רחפנים של דאעש אכן ישחקו שם את התפקיד שהפנטגון מייחס להם. עונת התקציב בפתח, נזכיר, ואין כמו איום לא ברור כדי לנפח תקציב צבאי. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x