$
הייטק והון סיכון

בלעדי לכלכליסט

ענקית הרובוטיקה מיפן יאסקווה שבה להשקיע בישראל

יאסקווה, שקיימת יותר מ־100 שנה ומייצרת רובוטים תעשייתיים, מקימה קרן של עשרות מיליוני דולרים להשקעה בסטארט־אפים מקומיים, בעיקר בתחומי בינה מלאכותית, סייבר וביג דאטה. זאת לאחר שב־2013 השקיעה ב־ReWalk מיקנעם עילית

נמרוד צוק 07:0919.10.16

חברת הרובוטיקה היפנית הוותיקה יאסקווה (Yaskawa) מחפשת השקעות נוספות בישראל: לאחר שהשקיעה ב־2013 בחברת הרובוטיקה הישראלית ReWalk, היא מקימה עתה קרן בהיקף של עשרות מיליוני דולרים שתשקיע בסטארט־אפים ישראליים בשורה של תחומים, כך אמר ל"כלכליסט" אריק דן, מנכ"ל ונשיא יאסקווה ישראל, השלוחה המקומית של החברה. יאסקווה מעוניינת להשקיע במיזמים החל משלב הסיד הראשוני ועד שלבים מאוחרים, בסכומים של מאות אלפים ועד מיליוני דולרים, כאשר מטרתה היא למצוא חברות איתן ניתן לבצע שיתוף פעולה אסטרטגי (טכנולוגי, עסקי או שיווקי) ולא רק פיננסי. מדובר בצעד חריג עבור החברה, שאמנם רכשה בשנים האחרונות מספר סטארט־אפים בשלמותם ברחבי העולם אבל לא ביצעה עד כה השקעות רבות במתכונת של מימון תמורת אחזקות חלקיות. לדברי דן, יאסקווה כבר החלה בימים האחרונים בשיחות עם מספר סטארט־אפים.

 

תחומי העניין של הקרן, הוא אומר, כוללים רובוטיקה, בקרת הינע, בינה מלאכותית, ביג דאטה, אינטרנט של הדברים, סייבר, הדפסת 3D, אנרגיות נקיות, טכנולוגיות מידע, מיקרו־מוליכים ופתרונות לענף החשמל, כאשר את ההחלטות באילו חברות להשקיע הוא יקבל יחד עם מנהלי התאגיד ביפן. "יאסקווה היא חברה שמרנית מאוד שמעדיפה לעשות כמה שיותר דברים אין־האוס, אבל לאחרונה היא מגלה פתיחות רבה יותר, ומתעניינת מאוד בישראל בעקבות התהדקות היחסים בין הממשלות וההבנה כי ניתן להשיג הרבה מהסינרגיה בין יכולות הביצוע היפניות ליצירתיות הישראלית", אומר דן. "היפנים טובים מאוד בנושאים כמו טכנולוגיות ייצור יעילות ואמינות גבוהה, והם מבינים שניתן להרוויח מהרעיונות המקוריים וקצב העבודה המהיר של יזמים ומהנדסים ישראלים". בנוגע לפער התרבותי בין ישראל ליפן, הוא מסביר, "יש הבנה בשנים האחרונות בתעשייה היפנית שישראלים הם אנשים אמינים שניתן לסמוך עליהם, שקשורה גם להתבגרות של הענף הטכנולוגי בארץ. היזמים הישראלים מסתכלים היום לטווח רחוק יותר ועושים פחות שטויות".

 

מנכ"ל ונשיא יאסקווה ישראל, אריק דן. "פתוחים גם לחברות בשלבים מתקדמים" מנכ"ל ונשיא יאסקווה ישראל, אריק דן. "פתוחים גם לחברות בשלבים מתקדמים"

 

ReWalk מיקנעם עילית, שנקראה בעבר ארגו, עוסקת בפיתוח של מערכות רובוטיות המתלבשות על הגוף ומסייעות לנכים ללכת ולהשתקם. בסוף 2013 לקחה יאסקווה חלק בסבב השקעה בהיקף 17 מיליון דולר בחברה, האחרון לפני הנפקתה שנה לאחר מכן בנאסד"ק. כיום היא שווה כ־69 מיליון דולר לאחר צניחה מתמשכת בערך המניה. "החשיבה בחברה היא ארוכת טווח. רובוטיקה זה תחום מסובך מאוד ומי שמחפש הצלחות מיידיות זה לא התחום עבורו", עונה דן לשאלה כיצד מגיבים מנהלי יאסקווה על הקשיים של ReWalk.

 

יאסקווה, המדורגת שנייה בעולם בהתקנות של רובוטים תעשייתיים, הוקמה ב־1915 כחברה שעסקה בייצור מנועים חשמליים, והרחיבה במשך השנים את תחומי העיסוק שלה והתמקדה החל בשנות ה־70 באוטומציה של מפעלים וסוגים אחרים של רובוטים תעשייתיים. היא מעסיקה היום 15 אלף עובדים, מייצרת 25 אלף רובוטים בשנה, רשמה ב־2015 הכנסות של 3.6 מיליארד דולר ונסחרת בבורסת טוקיו בשווי נוכחי של כ־4 מיליארד דולר. בשנים האחרונות היא מתרחבת לתחומים נוספים כמו שיקום רפואי, אנרגיה נקייה וחקלאות ממוכנת, כאשר במסגרת חיזוק הנוכחות בארץ היא מתכננת גם להרחיב ניסויים של טכנולוגיות חדשות שייערכו בישראל, כמו פרויקט ניסיוני בתחום האנרגיה הסולארית שכבר החל לצאת לדרך.

 

"יש בישראל סטארט־אפים מאוד מעניינים בתחומים כמו בינה מלאכותית, כמה מהם של יוצאי יחידה 8200, או תחום הדפסת ה־3D בה רואים לא מעט רעיונות שמתרחקים מהנתיב המקובל לתחומים מיוחדים יותר", נותן דן דוגמאות לחברות אליהן הוא מכוון. "אנחנו פתוחים גם לחברות בשלבים מוקדמים מאוד, אבל אני רוצה לראות לפחות התחלה של מימוש הרעיון. יזם שיבוא עם רעיון על הנייר בלבד ועדיין לא התחיל לחשוב איך הוא מממש אותו טכנולוגית פחות מתאים לנו".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x