פייסבוק מקבלת 11 מיליון ליש"ט החזר מס בבריטניה למרות עלייה בהכנסות
הרשת החברתית שילמה במהלך 2015 כ-4 מיליון ליש"ט במסי חברות בבריטניה, אבל הכריזה שמגיע לה החזר של 15.5 מיליון על מימוש אופציות מצד עובדים. גם איביי, שהכניסה מעל למיליארד דולר בבריטניה, שילמה מס של כמיליון ליש"ט בלבד
כמה מס פייסבוק חייבת לממשלת בריטניה? שנה לאחר שהרשת החברתית זכתה לקיתונות ביקורת מצד התקשורת והאזרחים בבריטניה, לאחר שהתגלה כי שילמה ב-2014 רק 4,327 פאונד במסי חברות, פייסבוק סיימה את 2015 בכך שממשלת בריטניה חייבת לה כסף. 11.3 מיליון ליש"ט, ליתר דיוק.
- תביעה בבריטניה עשויה להוות תקדים משפטי שיטיל על פייסבוק אחריות לשיימינג
- רוצים להשתתף באירוע? פייסבוק משיקה אפליקציה ייעודית בנושא
- פייסבוק השיקה גרסה קלה של אפליקציית הצ'ט
נושא תשלומי המס של חברות הטכנולוגיה הבינלאומיות מושך בשנים האחרונות לא מעט ביקורת מצד גורמים ממשלתיים בארצות הברית, צרפת, בריטניה, ספרד וגם בישראל. חלק מהגורמים אף התייחסו לטכניקות שהחברות משתמשות על מנת להוריד את כמות המיסים המקומיים שהן משלמות כפליליות וכ"העלמות מס" לכל דבר. ברוב המקרים, החברות ממקמות את המטה האזורי שלהם במדינות כגון לוקסמבורג או אירלנד, שבהן מסי החברות נוחים או נמוכים יותר משמעותית. ממשלות העולם החלו לפעול בנושא – מנכ"ל אפל טים קוק זומן לוועדה של הסנאט האמריקאי, בעוד שרשות המיסים בארץ הודיעה שתתחיל לגבות מסים מפייסבוק וגוגל ובין השאר תדרוש שיגבו מע"מ על מכירות מקומיות.
בשנה שעברה פייסבוק הגיבה לטענות על תשלומי המס הנמוכים בבריטניה, שנגרמו בגלל שהחברה העבירה את רוב ההכנסות שלה למטה באירלנד ורשמה לכאורה הפסד של 20 מיליון ליש"ט על הפעילות שלה במדינה. הרשת החברתית הבטיחה כי תבנה מחדש את מודל חישובי המס שלה ותגדיל את תשלומי המס. על פניו, היא עמדה בהבטחה שלה – פייסבוק שילמה ב-2015 כ-4.16 מיליון ליש"ט במיסי חברות בבריטניה, כמעט פי אלף מהסכום המקורי ששילמה שנה לפני כן. בסך הכל, פייסבוק טוענת כי ב-2015 הפעילות שלה בבריטניה הכניסה 210 מיליון ליש"ט – 7% מכל ההכנסות הבינלאומיות של החברה.
איך, אם כך, ממשלת בריטניה חייבת לה כסף? במרץ האחרון נודע כי פייסבוק מתכוונת לקזז חלק נכבד מתשלומי המס העתידיים שלה לטובת בונוסים משמעותיים שתחלק לעובדי החברה בבריטניה. על תשלומי המס ב-2015 פייסבוק ביצעה "טריק" דומה – היא הכריזה שמגיע לה קרדיט בגובה 15.5 מיליון פאונד על מימוש אופציות של עובדי החברה.
למרות העלייה בתשלום המס, חברי פרלמנט מכל צידי המפה הפוליטית בבריטניה המשיכו לתקוף את פייסבוק על קרדיט המס שקיבלה וגם על הסכום הנמוך ששילמה בפועל. חבר הקונגרס ווס סטרילינג ממפלגת הלייבור, חברת בוועדת האוצר, אמר בשיחה עם "הדיילי מייל": "תשלומי המס האחרונים של פייסבוק מראים שיש עדיין דרך ארוכה עד שחברות בינלאומיות יתחילו לשלם סכום הוגן על הפעילות העסקית המשמעותית שהם עושים במדינה. המציאות היא שפייסבוק עושה רווח אדיר מהלקוחות שלה בבריטניה. זה כסף שלנו שהולך לכיס שלהם".
פייסבוק לא לבד. גם דוחות המס של איביי נחשפו השבוע ומהם מתברר כי ענקית הסחר המקוון שילמה מס בגובה של 1.1 מיליון ליש"ט בלבד – למרות שלפי דיווחים שלה עצמה, בריטניה הוא השוק השני בגודלו עבורה, והיא הכניסה במדינה כ-1.1 מיליארד דולר במהלך 2015.
בדומה לפייסבוק וחברות אחרות, גם איביי בריטניה העבירה חלק נכבד מהכנסותיה לחשבונות במדינות אחרות. לפי מבנה המס של איביי, כל ההכנסות של איביי בבריטניה ממכירות ועמלות באתרה עוברות ישירות למשרדי חברת האם, שרשומה בשוויץ ומחזיקה במשרדים בלוקסמבורג. ההכנסות של איביי בריטניה שנרשמות בבריטניה, אם כך, מגיעות אך ורק מ"אספקת שירותים" לחברת האם. לפי איביי בריטניה, היא מעסיקה 372 עובדים במדינה והכניסה ב-2015 רק 185 מיליון ליש"ט. זאת ירידה של 2% בהכנסות איביי בריטניה למרות עליה בהכנסות האתר עצמו באותה השנה. לפני כשנה, איביי שילמה 4 מיליון ליש"ט במס חברות.
בדו"ח השנתי הבינלאומי שלה, איביי אישרה את רוב הפרטים: "אנו נהנים מהטבות מס במספר אזורים גיאוגרפיים, ובעיקר בשוויץ ולוקסמוברג", כתבה. לפי החברה, היא הצליחה לחסוך 986 מיליון דולר בתשלומי מס לאורך שלוש השנים האחרונות.