דו"ח טכנולוגי
הלוחמה הפסיכולוגית בין ארה"ב לרוסיה מגיעה לקלפי
האם המטרה של מתקפת ההאקינג הרוסית תצליח לערער את אמון הציבור האמריקאי בתוצאות הבחירות, טענות שיאהו הפעילה כלי מעקב של ממש נגד משתמשיה, ומתכנתת יוצרת בוט של ידידה המת
ההאקרים כבר ניצחו
שורה של האקרים רוסים ביצעו תקיפות על מוסדות של הדמוקרטיה האמריקאית, מהמפלגה הדמוקרטית ועד מערכות ההצבעה של מספר מדינות בארה"ב. בסוף השבוע יצא הממשל האמריקאי בהתקפה חסרת תקדים והאשים ישירות את המשטר ברוסיה בניסיון לחבל בבחירות בארה"ב.
מעבר לתהייה באילו צעדים ינקוט ממשל אובמה בתגובה, עולה כאן שאלה אחרת: האם יש לרוסיה יכולת טכנית לשבש את הבחירות? המומחים טוענים שלא. אבל יתכן שאין צורך ביכולת כזו כדי להשיג את המטרה.
אם ההאקרים של פוטין יצליחו ליצור תחושה חזקה מספיק שהם שיבשו את הבחירות או ניסו לשבש את הבחירות, הם יערערו את אמון הציבור האמריקאי בתוצאותיהן. העובדה שחלק ממכונות ההצבעה לא מספקות למצביע רישום כתוב של ההצבעה שלו כהוכחה, תשחק לידיהם של התוקפים.
וזו תהיה מתקפה אסטרטגית של ממש: דונלד טראמפ, כבר הצהיר שבכוונת יריבתו לגנוב את הבחירות. במקרה של תבוסה, הוא לגמרי מסוגל לטעון שהתקפות האקרים שיבשו את הבחירות ושניצחונו נגזל ממנו. מה יקרה כשמועמד עם תמיכה של גזעני ארה"ב, חלקם חמושים, יעלה טענות כאלה? בואו נאמר שזה יכול להיות החלום הרטוב של ולדימיר פוטין.
זה לא היה סנן ספאם
יאהו, שלא מצליחה לקושש לעצמה כותרות חיוביות, התגוננה בשבוע האחרון מפני ההאשמה שהיא ריגלה אחרי משתמשיה עבור ממשלת ארה"ב בטענה שקודם כל, היא קיבלה צו, ושנית, בסך הכל היה מדובר בסנן ספאם משוכלל. מאחר וממשלת ארה"ב לא מוכנה לענות על שאלות בנושא, למרות דרישות של מחוקקים לחשוף את הצו, זה קו הגנה מאד נוח.
רק שהוא כנראה שקרי. שני מקורות עצמאיים ציינו בפני Motherboard שמה שזה לא היה, זה לא היה סנן ספאם. כזכור, ראש צוות הגנת הסייבר של יאהו התפטר כאשר נודע לו שהחברה הסכימה להתקנת הכלי. איך הוא בכלל ידע עליו? ובכן, הצוות שלו זיהה לפתע שיאהו מייל מתקין Rootkit אצל המשתמשם.
Rootkit מאפשר להאקר להשתלט על המחשב, והמדובר היה ברוטקיט עמוס באגים. העובדה שכלי של יאהו מתקין דבר כזה הכניסה, לדברי המקורות של מאדרבורד, את צוות הגנת הסייבר לחרדה קשה: הם ציינו שהכלי מסכן את כל משתמשי יאהו. זה נגמר בהתפטרות של ראש הצוות.
קשה להאמין שהוא היה מתפטר אם מדובר היה בסוג של סנן ספאם. יאהו בינתיים לא עונה על שאלות, ובהתאם צריך להניח את האפשרות הגרועה ביותר.
קול מעבר לקבר
יבגניה קודיה, מתכנתת ופעילה פוליטית, לא הצליחה להתגבר על מותו של ידידה הקרוב ביותר, רומן מאזורנקו. היא רצתה לנהל איתו שיחה אחרונה, אז היא החליטה לבנות בוט בינה מלאכותית שמחקה את מאזורנקו.
לצורך כך, היא אספה את התכתובת הארוכה שלה איתו, אלפים על אלפים של מסרונים, והזינה אותם לבינה מלאכותית, לאחר שמחקה את המסרונים שחשבה שהם אישיים מדי. הגרסה הראשונה של התוכנה היתה "סלקטיבית": היא וידידים אחרים של מאזורנקו היו שואלים את הבוט שאלה, וזה היה נובר בטקסטים של מאזורנקו עד שהיה מוצא תשובה. לאחרונה, הבוט פועל באופן "יצירתי": הוא יוצר תשובות משלו על בסיס הטקסטים של מאזורנקו, וקודיה מאמינה שהוא יוצר טקסטים שדומים מאד למקור.
"קריפי" לא מתחיל לתאר את זה. מעבר לתפיסה שאפשר להפוך את האישיות שלנו לתמצית המסרונים שלנו, ולמחשבה שתבונה מלאכותית יכולה לחקות אותך עד שמוקירי זכרך לא יכולים להבדיל בין הבוט ובינך, יש פה ניסיון נואש להגיע לסוג מסוים של חיי נצח. ובני אדם לא נועדו לחיי נצח. יש כאן תחושה קשה שמדובר בסוג של סיאנס, משהו שמפר את הציווי "הניחו להולכים". וכמובן, החשש שהבוט יהיה אתה יותר טוב מכפי שאתה עצמך, וייתר אותך. אחרי הכל, אין סיבה טובה לחכות עד שתמות לפני שפותחים פרויקט כזה.
קצרצרים
1. וויקיליקס, שפועלת כעת כזרוע רוסית לכל דבר, פרסמה ביום שישי – כשחשכת ענני האסון נאספה סביב דונלד טראמפ – את המידע שלא הדליפה ביום שלישי: מיילים פנימיים של הקמפיין של קלינטון, שמעידים על הדברים שאמרה בפני בכירי וול סטריט. יש שם לא מעט חומר מביך, בין השאר התוודות של קלינטון על כך שהיא מנותקת מציבור המצביעים שלה ואמירה על כך שהיא מציגה לציבור דברים שונים משהיא מאמינה בהם. הקמפיין של קלינטון בחר שלא להגיב על תוכן המיילים עצמם או על אמינותם, סימן מובהק לכך שהם אמינים, ובמקום זאת בחר להתרכז בעובדה שאסאנג' קיבל את המידע מהאקרים רוסים ושהוא בעל עניין. זה לא משנה כל כך: קלינטון בחרה שוב ושוב להסתיר את הדברים שאמרה לבכירי גולדמן סאקס, והפרסום שלהם הוא אקט עיתונאי מובהק. אין הדלפה שאין מאחוריה אינטרס. עם זאת, העובדה שוויקיליקס בחרה לתזמן את ההדלפה כדי שתצטלב עם האינטרסים של רוסיה, מבהירה לנו עד כמה היא מכרה את נשמתה.
2. שמונה חודשים אחרי שמנהל ה-FBI הבטיח, בזמן שערוריית האייפון מסן ברנדינו, שמדובר במקרה חריג ושלבולשת אין כוונה לפרוץ שיטתית לטלפונים של משתמשים, מנסה הבולשת לפרוץ לאייפון נוסף. הפעם מדובר במכשיר של דייהיר עדאן, טרוריסט שביצע פיגוע דקירה במינסוטה לפני כשבוע, ושדאעש לקחה אחריות על הפיגוע שלו לאחר מעשה. עוד לא ברור אם ה-FBI רוצה עוד סיבוב משפטי עם אפל – הקודם לא הלך כל כך טוב – או שהיא שוב תשכור האקרים כדי שיפרצו את המכשיר. במקרה הקודם, נזכיר, לא היה שום מידע מועיל על האייפון.
3. המכוניות האוטונומיות הולכות לשנות את העולם המסעיר של ביטוח הרכב. הרכבים האוטונומיים למחצה עוקבים אחרי ההתנהגות של הנהג, וכאשר יעבירו את המידע הזה לחברות הביטוח הן תוכלנה לקבוע פרמיה ספציפית לכל נהג. מעבר לכך, גוגל ושאר יצרניות המכוניות המלאות מבטחות את הרכב שלהן בעצמן – אחרי הכל, זו התוכנה שלהן שנוהגת בו. בעתיד, יוכלו כלי הרכב לחוש מתי הנהג שלהן שיכור ולעדכן מיידית את חברת הביטוח.
4. לפני מספר שבועות, בעקבות ההשפלה הלאומית באולימפיאדה, פרצו האקרים רוסים למחשבים של הוועדה שבוחנת שימוש בסמים באולימפיאדה. חוקרים הגיעו למסקנה שהם לא רק גנבו את המידע, אלא גם שינו אותו. להערכת חוקרי האבטחה, קבוצת ההאקרים Fancy Bear - שנחשבת למסונפת למודיעין הרוסי – שינתה גם חלק מהקבצים שנגנבו ממטה המפלגה הדמוקרטית.
5. פוקימון גו פרץ לחיינו לפני שלושה חודשים קצרים בלבד, והפך לתופעה הבולטת של השנה בתחום המשחקים. ב"גארדיאן" אספו עדויות של משתמשים (מרוצים ברובם) על חוויות המשחק שלהם. אנשים אומרים שהמשחק הוציא אותם מהבית, גרם להם להבחין יותר בדברים שנמצאים בסביבתם ושהיו עד כה חלק מהרקע, ושגרמו לפחות לאדם אחד עם השתלת ירך ללכת למרות הכאבים. נשמע כמו הצלחה.