המחיר של גולן טלקום צפוי לרדת בשל פרישת אלקו
חזי בצלאל מאקספון נותר לבד במירוץ לרכישת גולן טלקום. גיל שרון עשוי לחבור לגוף אחר כדי לנסות לבצע את הרכישה, וגם הוט משקיפה מהצד
ההישארות עם מתמודד יחיד עלולה להוריד משמעותית את מחיר המכירה של גולן טלקום, כך מעריכים בענף התקשורת לאחר שקבוצת אלקו הודיעה על פרישתה מהתהליך לרכישת החברה.
- תפנית במכרז: חזי בצלאל נשאר לבדו במירוץ לרכישת גולן טלקום
- שרון ואלקו מנסים לצרף את חזי בצלאל לרכישת גולן טלקום
- גיל שרון ואלקו על סף רכישת גולן טלקום תמורת 300 מיליון שקל
ההודעה המפתיעה ביום חמישי נמסרה בעקבות הערכה של סיכון מול סיכוי שנעשתה באלקו, ואשר גרסה שהעסקה איננה כדאית. זאת, למרות שהמו"מ עימה היה בשלבים מתקדמים והחברה שהתמודדה יחד עם גיל שרון, כבר ביצעה בדיקות נאותות. סלקום עצמה דיווחה ביום חמישי לבורסה, בעקבות הפרסום הבלעדי ב"כלכליסט" על המו"מ המתקדם, כי חלה התקדמות במו"מ למכירת גולן, תמורת 300 מיליון שקל. גולן היתה אמורה להעביר חוב של 600 מיליון שקל במסגרת העסקה לרוכשים במסגרת חוב ארוך טווח לעשר שנים שבו תקבל סלקום 220–250 מיליון שקל מדי שנה עבור השימוש ברשת שלה, ועבור הסכם איחוד רשתות, שמעניק לה 50% מהבעלות על רשת סלקום.
הערכה: גיל שרון לא ויתר
אלקו שבשליטת משפחת זלקינד החליטה זה מכבר שלא למנף מחדש את החברה האם, אלקו החזקות, לאחר שזו הקטינה את המינוף במיליארד שקל בשנתיים האחרונות. העסקה היתה אמורה להתבצע דרך אחת החברות הבנות שלה. בסופו של דבר הכריעה העובדה שמדובר בחברה קטנה, בלי אפשרות לשירותי טריפל, ובעיקר בתחום שהוא חסר ודאות רגולטורית בעתיד. השינויים התכופים בענף גרמו לאחים זלקינד לקבל רגליים קרות. מדובר בקבוצה שמרנית שכמעט ולא ביצעה רכישות בשנים האחרונות אולם לאור המכירות שביצעה מחפשת מנועי צמיחה חדשים. אחת ההערכות בשוק היו שבין הזלקינדים לשרון התגלו גם כן חילוקי דעות, וכי שרון היה אמור לנהל את החברה מבלי לסכן את הונו, בעוד שאלקו ביקשה מחויבות גדולה יותר מצדו. אלקו ושרון מכחישים זאת.
שרון הוא זה שהביא את אלקו לעיסקה. מנכ"ל פלאפון לשעבר שחיפש אפיקים חדשים לאחר סאגת אי.די.בי בסיומה נשאר ללא חוזה כמנכ"ל החברה, בה עמד להשתכר 75 מיליון שקל בחמש שנים, סבור שמדובר בעסקה עם פוטנציאל. לפי הערכות שרון צפוי לנסות לחבור לגוף גדול אחר כדי לנסות לבצע את הרכישה.
בצד השני נמצא חזי בצלאל בעלי אקספון, שעדיין לא פרש מהתהליך אבל בשוק קיימים ספקות לגבי היכולות שלו להרים עסקה בסדר גודל כזה. העובדה שנותר לבד יכולה לסייע לבצלאל להוריד את המחיר משמעותית ולנצל את העובדה שהבעלים של גולן, גזבייה ניאל ומיכאל גולן, נחושים למכור במהירות את האחזקה ולהסתלק מישראל, על רקע האכזבה שלהם מהתהליכים הרגולטורים האחרונים והעובדה שלא קיבלו אישור למכור את החברה לסלקום ב־1.17 מיליארד שקל.
פטריק דרהי עוקב
גורם נוסף שעוקב אחר ההתפתחויות הוא פטריק דרהי וחברת הוט. ביוני הגיע דרהי עם מיכאל גולן להסכם שיתוף רשתות ולפיו גולן טלקום תעבור משימוש בתשתיות של סלקום לשימוש בתשתיות של HOT, המשותפות גם עם פרטנר. העסקה היתה לעשר שנים עבור כ־150 מיליון שקל לשנה, והיא נתקלה בהתנגדות קשה של סלקום שמיהרה לפנות לבית המשפט בבקשה לצו מניעה מכיוון שמדובר בהפרה של ההסכם של הוט עם סלקום. בית המשפט הקפיא את העיסקה. הוט עשויה לחזור לתמונה בקרוב מאד אבל לשם כך היא זקוקה להסרת ההתנגדות של סלקום ושל משרד התקשורת.