$
חדשות טכנולוגיה

סמסונג לא לבד: למה סמארטפונים מתלקחים?

התקלה במכשיר הנוט 7 של סמסונג מפנה את תשומת הלב לתקלות שעלולות להופיע בסוללות מאיכות ירודה או כתוצאה מליקויים במבנה וברכיבי הסמארטפון

רפאל קאהאן 14:5705.09.16
התלקחות הסוללות של הנוט 7 עלתה לכותרות במהלך סוף השבוע האחרון. סמסונג נאלצה לבטל את השקת המכשיר ולמרות תגובתה המהירה לבעיה, המכה התדמיתית שחטפה לא תיעלם במהרה. אבל התקלה של הנוט 7 אינה הראשונה ודיווחים על סמארטפונים או הוברבורדים (ואפילו מטוסי נוסעים) שעלו באש צצים מדי כמה חודשים. יוצא הדופן במקרה של סמסונג הוא היקף התופעה.

 

השאלה המתבקשת היא מה גורם לאותם מקרים? התשובה, ברוב המוחץ של המקרים התשובה היא הסוללה. סוללות ליתיום יון מורכבות משלושה חלקים עיקריים: קתודה מצד אחד, אנודה מצד שני ונוזל אלקטרוליטי בין שתיהן. המתח שזורם ביניהם מעביר את היונים של הליתיום מצד אחד לשני על מנת להטעין ולפרוק את הסוללה.

 

נוט 7. סמסונג נאלצה לבצע ריקול למכשירים נוט 7. סמסונג נאלצה לבצע ריקול למכשירים צילום: עומר כביר

 

ברוב המקרים התהליך הזה מתבצע כתקנו, אבל לפעמים מתגלות בעיות. "הבעיות העיקריות נובעות בעיקר מהטענת-יתר או בפריקת יתר", מסביר ל-Wired ג'ורג' קרבטרי, מנהל המרכז לאחסון אנרגיה במעבדה הלאומית ארגון בארה"ב. "הטענת יתר יכולה לגרום לחימום של האנודה שנגרמת מריאקציה כימית. התופעה יכולה להופיע גם במהלך הפריקה לכיוון השני".

 

הקתודה והאנודה מכילות תחמוצת שעלולה להתרכב עם מרכיב אורגני כלשהו באלקרוליט. הבעיה מופיעה בעיקר בסוללות מאיכות ירודה, כאשר רשלנות של היצרן מאפשרת לחומר אורגני כלשהו להתגנב פנימה. הריאקציה הכימית שנוצרת גורמת למה שמכונה בריחת חום או בריחה טרמית. התוצאה היא עלייה תלולה של הטמפרטורה עד ל-150 מעלות צלסיוס ומשם הדרך להתפוצצות מהירה, כפי שראינו.

 

אבל התופעות האלה לאו דווקא מופיעות במכשיר חדש. הן עשויות להופיע עם הזמן. זו הסיבה שהיצרנים מבקשים מהמשתמשים להימנע משימוש בסוללה מנוקבת - מפחד שחומר אורגני יתגנב פנימה ויגרום לתופעה. הבעיה היא שסוללות ליתיום יון הן מסובכות ויש שלל תופעות שיכולות לגרום לבעיות שתוארו לעיל. כולם כמובן מודעים לכך, סמסונג, יצרני הסוללות וכמובן המפעלים שמרכיבים אותן.

 

זו הסיבה שסוללות מודרניות מכילות שבב שאמור לפקח על פעולת הטעינה והפריקה שלה. התופעה שממנה סבל הנוט 7 יכולה הייתה להיגרם משורה של סיבות. החל מסוללה באיכות ירודה, עבור בגב מזכוכית שאינו מסייע בנידוף החום וכלה בעובדה שמדובר בסוללה במתח גבוה יחסית. הגורם לבעיה עדיין לא התגלה, אבל קייל וויינס, מנכ"ל ומייסד אתר iFixit, טוען ש"הבעיה הייתה כנראה בשבב הבקרה. לראיה, החברה לא ביצעה ריקול למכשירי הנוט 7 ששווקו בסין".

 

בסופו של דבר, בעיות סוללה ימשיכו כנראה להופיע במכשירים גם בעתיד. עבור היצרניות זה אומר שתהליכי בקרת האיכות בסוללות שהן מרכיבות צריכים להיות מקיפים יותר. אבל בעולם בו יש לא מעט מכשירים זולים - צריך לחשוד שלפעמים הדרך להורדת המחירים עוברת בחיסכון באיכות הרכיבים וביניהן הסוללה, וזה עלול להיות מסוכן מאוד.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x