טורקיה אישרה את הסכם הפיוס: ישראל תשלם תוך 25 יום
הפרלמנט באנקרה אישר את ההסכם עם ישראל ואת חידוש היחסים המלאים אחרי שש שנים. ישראל תפצה את הטורקים ב-20 מיליון ד' על אירועי המרמרה
- טורקיה פועלת להגדלת נפח המסחר עם איראן
- עונת התיירות באנטליה - הגרועה בכל הזמנים
- ניסיון ההפיכה הכושל עלה לכלכלה הטורקית יותר מ-100 מיליארד דולר
ישראל אישרה את ההסכם כבר בחודש שעבר, במהלך של ראש הממשלה בנימין נתניהו והאישור הטורקי הופך אותו לרשמי. במסגרת ההסכם תשלם ישראל למשפחות ההרוגים הטורקים מהמשט לעזה פיצויים בסך 20 מיליון דולר בתוך 25 יום. מנגד תימנע טורקיה מהגשת תביעות נגד גורמים ישראלים וחיילי צה"ל שהיו מעורבים באירועים.
פרשת המשט לעזה, נזכיר, החלה ב-31 במאי 2010 כשכמה ספינות שעליהן היו פעילים מטורקיה וממדינות אחרות בעולם ניסו לפרוץ את המצור שהטילה ישראל על עזה שלוש שנים לפני כן בניסיון למנוע הברחת נשק לארגוני הטרור ברצועה. הספינה המרכזית שבהן הייתה "מאווי מרמרה". משאנשיה לא נענו לקריאות צה"ל לעצור פשטו בשעת לילה אנשי שייטת 13 על הספינה, אבל שם הם נתקלו בהתנגדות עזה של רבים מהפעילים על הסיפון.
משהפעילים, שהציגו עצמם לפני האירועים ואחריהם כ"אנשי שלום", החלו להכות את החיילים במוטות ובנשק קר ואף חטפו כמה מהם לזמן קצר, פתחו חיילי צה"ל באש. עשרה פעילים טורקים נהרגו ועוד רבים נפצעו. בעקבות זאת הורידה טורקיה את דרג היחסים עם ישראל, וכשוועדת חקירה בינלאומית הטילה את האשמה במידה רבה על אנקרה ונקטה לשון רכה מאוד כלפי ישראל – נקטה טורקיה סנקציות נוספות נגד ישראל.
בישראל מעריכים כי הסכם הפיוס לא יפתור את כל הבעיות בין שתי המדינות וכי היחסים בין שתי המדינות ימשיכו להיות קרים במידה רבה, אבל רואים בהסכם צעד חשוב לשיפור מצבה האסטרטגי של ישראל במזרח התיכון ולמלחמתה בטרור.
אישור ההסכם בין טורקיה לישראל בא כשבמקביל מנסה משטרו של רג'פ טאיפ ארדואן לפתור משברים שיצר עם כמה מדינות נוספות באזור. בשבוע שעבר נפגש ארדואן במוסקבה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שטורקיה הסתכסכה אשתקד עם ארצו אחרי שהפילה מטוס רוסי שחדר לטענתה למרחב האווירי הטורקי בעת פעילותו בשמי סוריה. טייס רוסי נהרג ורוסיה הטילה סנקציות כלכליות קשות על טורקיה. אחרי חודשים של מתיחות התקשר ארדואן לפוטין והתנצל, והוא גם הבטיח להעמיד לדין את האחראים - אף שבמשך חודשים נמנע מלקבל אחריות להפלת המטוס, וטורקיה טענה במשך התקופה הזו כי הפילה את המטוס מסיג הגבול בצעד של הגנה עצמית.
בימים הקרובים אמור ארדואן לבקר גם באיראן, שאיתה יש לטורקיה מתיחות בגלל תמיכת טהרן במשטר בשאר אסד בסוריה, שטורקיה היא מראשי מתנגדיו. בינתיים הולך ומעמיק הקרע בין ארדואן לבין האיחוד האירופי, שמתח ביקורת נוקבת מאוד על מבצע הטיהורים שלו נגד מתנגדיו מאז ניסיון ההפיכה הכושל בטורקיה ב-15 ביולי. אחרי שגורמים בגרמניה ובאוסטריה קראו להפסיק את השיחות המתמשכות על צירוף טורקיה לאיחוד האירופי בשל צעדיה האנטי-דמוקרטיים וכוונתה להחזיר לתוקף את עונש המוות, ואחרי שבממשלת טורקיה כינו את אוסטריה "בירת הגזענות העולמית", בסוף השבוע הסתבכה אנקרה גם עם שבדיה.
בפרסומת בנמל התעופה אטאטורק באיסטנבול נטען כי שיעור מעשי האונס בשבדיה הוא הגבוה ביותר בעולם – ימים אחדים אחרי ששטוקהולם האשימה את אנקרה במתן אישור חוקי לקיום יחסי מין עם ילדים. הפרסומת, באנגלית ובטורקית, הופיעה באולם הטיסות היוצאות בנמל התעופה: "אזהרת מסע! האם ידעתם שבשבדיה שיעור מעשי האונס הוא הגבוה ביותר בעולם?". לצד הכתובת הופיע עותק גדול של העמוד הראשי של העיתון הפרו-ממשלתי הטורקי "גונס", שבכותרתו נכתב: "שבדיה, מדינת אונס". סוכנות הידיעות הטורקית "אנדולו" דיווחה כי הפרסומת הזו הושמה על-ידי חברה פרטית.