פיליפס מעצבת עצמה מחדש: שואפת להפוך למובילה בעולם "האינטרנט של הדברים"
ירון טס, אחד ממנהליה הבכירים של החברה העולמית, אמר ל"כלכליסט" כי פיליפס מתכוונת להיות נוכחת פעילה מאד בחיי הצרכנים, באמצעות קו מוצרים המיועדים להנשא על גופנו ואשר יספקו משוב למי שלובש אותם
בגיל 120 חברת פיליפס מעצבת את עצמה מחדש. בעברה רקורד מרשים בייצור נורות ואמצעי תאורה, חידושים בתחום מכשירי רדיו הביתיים, ובשלל תחומי צרכנות אחרים. אבל עתידה נראה קצת אחרת.
כבר היום, 43% מן המכשור הרפואי המותקן לצידם של חולים בבתי החולים ובמרפאות הוא מתוצרתה של החברה הזאת. אבל הם לא מסתפקים בזה, ומכוונים גבוה או עמוק יותר. פיליפס שואפת להפוך לממוקדת בעולם של חפצים ואמצעים מקושרים דיגיטלית, השרויים כולם בענן הנתונים. לא די לייצר את המיכשור, הם שואפים לעמוד במרכז האיסוף והניתוח של הנתונים אותם אוספים מכשירי הניטור. בשאיפתה להפוך מובילה בעולם האינטרנט של הדברים (IoT, Internet of Things), פיליפס נמצאת בתהליך מכירה מואץ של חלקים גדולים מן העבר שלה, במקביל להשקעה נמרצת בפיתוח ורכישות בתחומים החדשים.
באחרונה ביקר בארץ ירון טס (Jereon Tass), שהוא אחד ממנהליה הבכירים של פיליפס העולמית, ודמות מובילה בתהליך ההגדרה מחדש הזה של פיליפס. בשיחה איתו, טס מנה כמה מעקרונות האסטרטגיה החדשה של חברת הענק הזאת, שהביאה אותה לשיתופי פעולה עם אקדמיה ומוסדות מחקר, ועם חברות בתחום התוכנה והאינטרנט (כמו סיילזפורס ואמזון), בעוד היא מפרקת שותפויות קודמות ונסוגה משווקים מסורתיים שלה.
מהו עתיד הרפואה הקשורה לאינטרנט של דברים
הכניסה הנמרצת של פיליפס לפעילות באינטרנט של הדברים (Internet of Things) מעבירה אותה מייצור מכשירים וחפצים אינרטיים יחסית עליהם היתה תפארתה בעבר, למציאות חדשה, אקטיבית ואחראית הרבה יותר.
כמו שמתאר את זה טס, עניין אחד הוא לייצר מברשת שיניים חשמלית. עניין אחר לגמרי הוא לייצר מכשיר שתפקידו הנראה לעין הוא צחצוח שיניים, אבל הווייתו האמיתית היא שהוא נכנס לפה פעמיים או שלוש ביום, מסוגל לחוש ולמדוד פרמטרים שונים לגבי בריאותו ותפקודו של המשתמש, ולדווח את הפרמטרים האלה לאחור. נתונים על טמפרטורה וחמיצות, חיידקים ודופק, רמת סוכר ועוד שלל מדדי בריאות וחיות יכולים להימדד על ידי המכשיר, ולהצטרף לתמונה דינמית ותיק רפואי המנוהלים בענן.
ההשלכות לגבי היכולת לעקוב אחרי מצבם הבריאותי של אנשים, לתמוך במערכת הסמך הרפואית שבמעטפת חיינו, הן אדירות. מכשיר כמו מברשת השיניים, או אמצעי אחר המחובר אלינו אינטימית ותכופות, יכול ל"הריח" (במרכאות או אפילו בלעדיהן) את הסימפטומים של מחלות שעד היום התקשינו בזיהויין המוקדם. אם לסוגים של סרטן של סמני ריח שכבר הוכח שכלבים יודעים לזהות, מדוע שלא נבנה כלים העושים זאת עבורנו כחלק משגרת יומנו. אם אבחון נכון יכול לאפשר חיזוי של אירועי בריאות טראומטיים, למשל התקפי לב, מדוע שלא נדאג ליותר ניטור רצוף באמצעות מכשירים שכאלה? ובהמשך, מדוע שלא נעמיד את המידע הנאסף על ידי מכשירים אלה לרשות הצוות הרפואי באופן ההופך את המומחים השונים שעבדו עד כה לבד, וכל אחד במיקוד על המומחיות שלו, לצוות מלוכד המסתכל על תמונה משותפת. עתידה של הרפואה הקשורה לאינטרנט של דברים הוא עתיד רשתי גם, ואולי בעיקר, בהקשרים החדשים שמתאפשרים בין חולה לחברים השונים בצוות הסועד אותו.
המשמעות היא נוכחות פעילה מאד, גדולה מאי פעם, בחיי הצרכנים. זה לא סתם אינטרנט של דברים. החפצים, והנתונים שהם אוספים ומדווחים לאחור, נטועים (אם לא מושתלים) פשוטו כמשמעו בנו. מדובר במהפכה אפשרית בתפיסת הבריאות, באפשרות לחזות ארועי בריאות, לספק מניעה, לנהל מעקב, להתערב בזמן, להבטיח משמעת של צריכת תרופות, ולהקטין נזקי טעויות אבחון או טיפול. ייאמר במאמר מוסגר שההשלכות על פרטיות גם הן אדירות.
מכשור שמנטר תכונות שונות של האוויר
פיליפס נכנסת לתחומי הפעילות האלה באמצעות קו מוצרים ומגמת מחקר פיתוח חדשים. בין השאר, היא השיקה במשותף עם אגודת שומרי משקל מכשירים המיועדים להנשא על גופנו, האוספים נתונים על תזוזות ורמת פעילות. המכשיר מספק משוב למי שלובש אותו, ביחד עם תחרותיות עם הנתונים הנאספים על ידי אחרים, למשל חברים או בני משפחה שגם ברשותם המכשיר.
המשחקיות הזאת רותמת את התחרות לדחיפות ורמיזות קלות לכיוון של יתר פעילות, ובמשתמע, לבריאות. נתונים כאלה יכולים להיאסף גם לבסיס נתונים מרכזי, בענן, וכך לסייע לרופאים המטפלים במעקב אחר מחלות כרוניות, אחר תוצאות של תרופות, ואחר הייצוב של מדדי בריאות. רעיון דומה עומד מאחורי מכשור למדידת איכות האוויר במקום המגורים.
פיליפס מוכרת מכשור המיועד לנטר תכונות שונות של האוויר בסביבת המגורים, ומשלב סינון מזהמים וריחות עם שליטה מרחוק דרך האינטרנט. כך, החברה מייצרת גם מכשירי ניטור המיועדים למעקב מרחוק אחר תינוקות, ומאפשרים האזנה וצילום מרחוק, שליטה בתאורה והשמעת קולות או שירי ערש. הורות בשלט רחוק.
בגלל הבת והאבא המבוגר
טס, המנהל בין השאר גם קבוצת עובדים גדולה בישראל, מספר שהעניין שלו ביישומי אינטרנט ודיגיטל בעולם הבריאות קשורים לבריאותה של בתו, החולה בסוכרת, ולצרכי הבריאות של אביו, שכבר איננו צעיר. בכל שלבי החיים, גדלה והולכת התרומה הפוטנציאלית של המכשור האלקטרוני, הנתונים שמכשור כזה יכול לאסוף, והידע הרפואי שהולך ונעשה יותר מבוסס נתונים. גם בגיל השלישי, שם אחת הבעיות הקשות היא בדידות, והמכשור האלקטרוני יכול לקשר ולגשר על מרחקים, גם אצל עוללים, וגם באמצע החיים, האפשרויות הנפתחות בזכות רשתות ותקשורת ממש מלהיבות.
טס שש להוביל לכיוון הזה את האגף של טיפול רפואי ואינפורמאטיקה של בריאות, אותו הוא מנהל. ההשלכה של קשת האפשרויות הטכנולוגיות החדשות שהרשת מאפשרת היא, בין השאר, על עדכון התיק הרפואי והנגישות אליו. אם פרטי המידע על בריאותו של אדם ישכנו בענן, ויהיו נגישים לספקי התרופות, לגורמים במאבחנים השונים, ולצוות הרפואי המגוון המטפל בנו, כנראה שעצם מקצוע הרפואה ישתנה. כבר עכשיו רואים את עליית תפקידם של האלגוריתמים, כלומר נוסחאות וחישובים ממוחשבים, בזיהוי בטיפול.
ככל שיעמדו לרשות המערכת הממוחשבת, בענן, יותר נתונים אודות מצבו ותכונותיו של אדם, כך תוכל המערכת להקדים בהתראות, לקדם מניעה, ולזרז טיפול מדויק יותר. טס מסביר שכבר עכשיו אפשר לזהות מראש, בהתראה מספקת, התכנות של ארועים מסוכנים, כמו שבץ, על סמך תהליכי בינה מלאכותית, רשתות נוירונים שאפשר לבנות בעולם נתוני העתק שהמכשור הרפואי יכול לאכלס, וכלי "למידה עמוקה", המיושמים על ענן נתוני הענק שהמכשור הרפואי יכול לאסוף.
טס מודע לשאלות העמוקות שעולות כתוצאה מן הכיוון שאליו הוא מוביל. מחד, ההסתמכות הגוברת על נתוני עתק, שאותם יאספו החיישנים במכשירים שהוא מוכר, תהפוך את הרפואה ואת ה-wellbeing, כלומר תחושת איכות החיים באופן רחב יותר מרק טיפול במחלות, לתלויה יותר ויותר בחישובים. כנראה שמעמד ותפקיד נותני הטיפול והסיעוד יושפעו עמוקות מן השינוי הזה. האם המכשירים יחליפו את האמפתיה? האם מיכשור אלקטרוני מתרבה והולך בשרשרת הערך של הבריאות יהיה זמין לכל כיס? ומצד שני, האם יותר בריאות תבוא על חשבון פחות פרטיות? בעניין הזה טס ממש נחרץ. לדעתו, לפחות בהקשר של בריאות, עבר זמנה של הפרטיות. הוא מבין איך ומדוע אנשים רגישים לפרטיות, אבל ברור לו שכל אדם יוותר באחת על כל פרטיותו בתמורה למידע המשליך על הישרדותו.
"עלינו לחזור ולשאול מה מיוחד בנו כאנשים"
הנושא החשוב, הוא אומר, איננו פרטיות. הרבה יותר מעניינת ההתפתחות של תוכנה חכמה. אנחנו עומדים על סיפה של תקופה בה, יותר מאי פעם, התוכנה תהיה הלב הפועם של הבריאות. ביקורו של טס בישראל קשור לשיתופי פעולה בין אנשי פיליפס המקומיים העוסקים באינפורמטיקה קלינית, הסקת מסקנות מתמונות, עם קרן הון יזמית שהוקמה ביחד עם טבע.
המיקוד של עבודתה של הקרן הזאת הוא בפיתוחים הקשורים לתוכנה הזאת. יותר בינה, ופחות חומרה. לכן, אומר טס, ישראל כל כך מעניינת. ישראל היא מדינה שיש בה המון אנרגיה אינטלקטואלית, לכן היא מרתקת אותו. מאז קודם לעמדת המנכ"ל, החליט שיבקר בישראל לפחות פעמיים בשנה. טס מסרב להביע דעה על ההתפתחויות הפוליטיות בישראל, אבל הוא מאד קוסמופוליטי. בנו נולד בהונג קונג. ביתו נולדה בבנגקוק. הוא מבלה הרבה מזמנו בטיסות בין היבשות והמדינות השונות, מעניין לראות איך הוא תופס את ישראל כמרכז גועש של חידושים וחדשנות בתחום של בינה ורפואה.
כשנשאל על סינגולריות, הניבוי שעוד מעט מחשבים יהיו חכמים מאנשים, ואפילו חכמים יותר מכל האנשים ביחד. טס איננו מהסס. "אני מאמין שהזמן הזה של סינגולאריות יגיע, ונראה אותו עוד בימי חיינו". כבר היום, הוא אומר, מערכות מקבלות החלטות טובות יותר מאנשים בהקשרים גוברים והולכים. לכן סינגולאריות איננה תרחיש מטורף. מכונות יתכננו את עצמן. עלינו לחזור ולשאול מה מיוחד בנו כאנשים, ולבנות מכונות המביאות את התשובות בחשבון.
מהן נקודות התורפה של רפואה מבוססת אינטרנט של דברים? בעוד שטס איננו מודאג כל כך מן הסינגולריות והשלכותיה המוסריות והפילוסופיות, וגם איננו מייחס משקל רב מדי לשאלות של פרטיות, הוא אכן מודאג מן הצורך להציב מעצורים בדרכה של התוכנה החכמה ההולכת ומתפתחת. אנחנו מייצרים מערכות שהן כל כך חכמות שהיום שומה עלינו לשים להן רסן. ההתפתחות של הרפואה דומה קצת לעולם הפיננסים הממוחשב, הוא אומר. מרבית הפעילות כבר נעשית בידי מחשבים המקבלים החלטות רכישה ומכירה אוטומטיות, על בסיס אלגוריתמים. ושם, בעולם הפיננסים, למדנו שחובה להתקין "פקקים", מפסקים אוטומאטיים שמונעים הסלמה מהירה מדי של טעויות או תקלות חבויות בתוכנה. תפקידנו ביצרנים, ותפקידן של ממשלות כרגולטורים לוודא קיומם של מפסקים אוטומאטיים כאלה גם בתהליך ההולך ומתמחשב של רפואה.
אז מעבר לעסקים שפיליפס מביאה ארצה, ולמחמאות על החדשנות והיצירתיות, קיבלנו מן המנכ"ל של מגמת הבריאות הממוחשבת של התאגיד גם טיפ: כדאי להעמיק את החשיבה על רגולציה מונעת, הצופה פני עתיד שבו האינטרנט של הדברים ידע גם בדופק, ברמת האינסולין, ובמספר כדוריות הדם הלבנות שלך ושלי. ורק שנהיה בריאים.
הכותב, פרופ' שיזף רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה