אליזבת הולמס בונה על הזיכרון הקצר של המשקיעים: מציגה מעבדה ניידת
תראנוס אמנם נמצאת תחת חקירה פלילית ואזרחית ומואשמת בזיוף נתונים, אבל הולמס מציגה את הפיתוח החדש של החברה שלה, שמזכיר מאוד את ההבטחות הישנות
אין גבול לחוצפה: לפני כשנה, אליזבת' הולמס נחשבה לאחת מהמיליארדריות הצעירות בעולם, יזמית ומדענית מבטיחה שעמדה בראש סטארט-אפ שהתיימר לשנות את עולם הרפואה. כיום היא נמצאת תחת חקירות הונאה אזרחיות ופליליות, ההון העצמי שלה נמחק כמעט לחלוטין וארגון הבריאות האמריקאי CMS הודיע שהוא מתכוון לשלול את הרישיון שלה. כל זה לא מנע ממנה להציג אמש (ב') את הפיתוח החדש של החברה שלה.
- חברת המחקר לסטארט-אפים Zirra מגייסת 1.6 מיליון דולר
- הסטארט-אפ הישראלי גאוזי יצטרף למאיץ החברות של מרצדס
- הסטארט-אפ הישראלי שמלמד את עמק הסיליקון מגייס 2 מיליון דולר
במהלך כנס מקצועי של העמותה לכימיה קלינית, הציגה הולמס את הפיתוח החדש שלה – ה-Mini-lab, מעבדת בדיקת דם ניידת. ה-Mini-lab אמורה לאפשר בדיקת דם על בסיס דקירה קלה בלבד, והיתרון הגדול שלה הוא שהיא קטנה מספיק כדי להיכנס לתיק צד. הולמס טוענת כי המעבדה מסוגלת לספק 11 בדיקות דם שונות, כולל, בין השאר, איתור וירוס הזיקה המסוכן, שהפך למגפה של ממש בדרום אמריקה.
הבעיה היא שלהולמס יש היסטוריה מפוקפקת למדי בתחום. תראנוס, הסטארט-אפ שהקימה ב-2003 התיימר לבצע מהפכה בתחום בדיקות הדם. הולמס אמרה כי היא יכולה לבצע מאתיים בדיקות דם מדויקות ואמינות על בסיס דגימה זעירה, פחות מכמה טיפות דם, שניתן לספק על ידי דקירה קלה באצבע. היא גם הבטיחה לספק תוצאות מהירות הרבה יותר. השיטה של תראנוס אפשרה אפילו לבתי מרקחת לבצע בדיקות דם. וזה בדיוק מה שחשבו ברשת בתי המרקחת וולגרין כשאר חתמו על הסכם שיתוף פעולה עם תראנוס.
אבל ב-2015 הכל השתבש. תחקיר נוקב של "וול סטריט ג'ורנל" העלה שאלות קשות על התנהלות החברה וחשף מידע פנימי לפיו החברה אינה מספקת בפועל את
ההבטחות שלה ולא עומדת בסטנדרטים של בדיקת איכות ואמינות. תחקיר של ארגון ה-CMS אישש את הדברים והודיע כי הוא ישלול את הרשיון של הולמס, מה שלא יאפשר לה להיות הבעלים או להפעיל מעבדות מחקר במשך כשנתיים. תראנוס נאלצה לבטל את תוצאות בדיקות הדם של עשרות אלפי בדיקות, וולגרין הפסיקה את שיתוף הפעולה עימה וחקירות פליליות כנגד הולמס, בטענה שהיא הונתה את המשקיעים יצאו לדרך. השווי המוערך של תראנוס, שבעבר הייתה חד-קרן מבטיח עם שווי של 9 מיליארד דולר, צנח ל-800 מיליון דולר. יחד עם תראנוס גם ההון של הולמס, שמחזיקה בחמישים אחוז ממניות החברה, צנח לקרסים.
מומחים שצפו בהדגמה של הולמס אתמול אמרו לגופים בתקשורת כי הטכניקות שהציגה לניתוח ועיבוד דגימות דם ידועות בשוק מזה עשורים וכבר נמצאות בשימוש, ולא ברור כיצד ה-Mini-Lab מתעלה על הפתרונות הקיימים של החברות המתחרות. הולמס מצידה סירבה לענות על שאלות שעסקו בתראנוס עצמה, מצבה המשפטי או הכשלים שהחברה ביצעה, בטענה ש"זה לא הזמן לדבר על כך".