ממציא הביטקוין נחשף: היזם האוסטרלי קרייג רייט
רייט, ד"ר לתיאולוגיה, הודה כי הוא ממציא המטבע הווירטואלי, ושם קץ לתעלומה רבת השנים. לפי הערכות, הוא מחזיק בביטקוין בשווי של כ-450 מיליון דולר
- מלחמת הביטקוין: נקמת הבנקים
- ההאקרים הטובים דורשים העלאה בשכר
- משטרת אוסטרליה פשטה על ביתו של מי שנחשב לממציא הביטקוין
בדצמבר שעבר פרסמו האתרים וויירד וגיזמודו את תוצאותיהן של שתי בדיקות שנערכו במקביל, ושמהן עולה שרייט, ד"ר לתיאולוגיה בעל תואר ראשון במדעי המחשב, הוא "סאטושי נקאמוטו", הפסבדון שבו השתמש יוצר ביטקוין.
כעת, בראיון ל-BBC מודה רייט שהוא אכן היוצר של המטבע השנוי במחלוקת. “אני הייתי חלק מרכזי בזה, אבל אנשים אחרים עזרו לי", הוא אמר. "יש אנשים שיאמינו לזה, יש אנשים שלא. אבל אם להגיד את האמת, לא ממש אכפת לי".
לפי ה-BBC, רייט גם הצליח להוכיח את טענתו כאשר יצר חתימה דיגיטלית באמצעות מפתחות הצפנה שנוצרו בימים הראשונים של ביטקוין, ושקשורים באופן ודאי למטבעות ביטקוין שניכרו על ידי סאטושי נקאמוטו. "מדובר ב-10 מטבעות שנשלחו להאל פיני (מהמפתחים החשובים בתחום ההצפנה; ע"כ) בינואר 2009 בעסקת הביטקוין הראשונה בהיסטוריה", טען רייט בהדגמה שערך ל-BBC. לדבריו, פיני היה אחד המהנדסים שסייעו לו בפיתוח פרוטוקול ביטקוין.
רייט (45), בוגר אוניברסיטת צ'ארלס סטיוארט באוסטרליה בה הוא גם שימש כמרצה למדעי המחשב, הוא בעל קריירה ארוכת שנים בתחום הטכנולוגיה ועבד כיועץ טכנולוגיה ואבטחה בעבור חברות כמו K-Mart, רשות ניירות הערך של אוסטרליה ויצרנית הרכב ההודית Mahindra & Mahindra. הוא גם הקים וניהל כמה חברות שפועלות בתחומי ההצפנה וביטקוין, ובהן חברה שקיוותה להקים את בנק הביטקוין הראשון (אך נסגרה לבסוף בגין קשיים רגולטוריים).
רייט מתעתד להפיץ לציבור מידע שיאפשר לכל גולש בעל ידע מספק לאמת את זהותו. ג'ון מטוניס, דירקטור ב-Bitcoin Foundation אמר שהוא מאמין לטענותיו של רייט: “היתה לי הזדמנות לבחון את המידע הרלוונטים על סמך שלושה מאפיינים, קריפטוגרפי, חברתי וטכני. אני בטוח שקרייג וורייט עומד בכל שלושת המדדים".
זאת לא הפעם הראשונה שגוף תקשורת מוביל טוען שהצליח לחשוף את זהותו של רייט – או אפילו הפעם הראשונה שאדם אכן טוען שהוא בעצם סאטושי נקאמוטו. במרץ 2014 מגזין "ניוזוויק" הצליח להגיע למהנדס מחשבים אמריקאי בן 64 ששמו האמיתי היה דוריאן נקאמוטו, שהודה בעקיפין שהוא אכן ממציא הביטקוין, אבל טען שהתפקיד עבר לאנשים אחרים לאחר מכן. שלוש שנים לפני כן, מחקרים מקיפים מצד "הניו-יורקר" ו-FastCompany חשפו כל אחד חשודים אחרים לתואר, שדחו מצידם את הטענה.
בדצמבר 2015 פרסם מגזין Wired כתבה שחשפה את זהותו של רייט. רבים בקהילת הביטקוין, ומספר עיתונאים בכירים שהתחקו אחר זהותו של נקאמוטו במשך שנים הגיבו אז בביטול לטענות הללו. הם טענו שהידע הטכני של רייט אינו מספק, כי הוא אדם הנוהג להתפאר ולהתרברב ביכולותיו ולא אדם פרטי או מסתורי, וכי האופי שלו אינו מתאים למי שאמור להיות נקאמוטו.
רייט נמצא כיום תחת חקירה של רשויות המס באוסטרליה, שהחלה זמן קצר אחרי הפרסומים שלפיהם הוא יוצר ביטקוין. מאז אותם פרסומים רייט ומכריו היו נתונים לפניות ועניין בלתי פוסקים מצד כלי תקשורת שונים. "התפרסמו עלי הרבה סיפורים מומצאים שפגעו באנשים שחשובים לי", הוא אמר ל-BBC. "אני לא רוצה שהם יושפעו מזה. אני לא חושף את עצמי כי אני רוצה בכך, נאלצתי לעשות את זה. זו לא הבחירה שלי, אני לא רוצה להיות הפנים הציבוריות של ביטקוין. אני רוצה לעבוד, להמשיך לעשות את מה שאני רוצה לעשות. אני לא רוצה כסף, לא רוצה תהילה, לא רוצה הערצה. אני רק רוצה שיניחו לי לנפשי. אני אעשה את זה פעם אחת בלבד, אני אופיע מול המצלמה הזו פעם אחת בלבד, ולעולם לא אופיע שוב מול מצלמה של תחנת טלוויזיה או כלי תקשור אחרת, לעולם".
חרף טענתו של רייט שהוא אינו רוצה כסף, סביר יותר שהוא אינו זקוק לכסף. לפי הערכות, סאטושי נקאמוטו מחזיק בכמיליון ביטקוין, בעלי שווי של כ-450 מיליון דולר.