מחקר חדש: ירידה בהשקעות בחברות סייבר בכל העולם
הרבעון הראשון של 2016 מסמן מגמה שלילית בהשקעות בתחום הסייבר. כך עולה מדו"ח שפורסם על ידי פירמת רוה"ח KPMG. בישראל תורגש ירידה בהשקעות במהלך 2016 אבל לא באופן מיידי, בשלב הראשון ייפגעו חברות שגייסו בשווי מוגזם
הרבעון הראשון של 2016 מסמן ירידה חדה בהשקעות הסייבר בעולם. ברבעון נרשמו השקעות בסייבר של 764 מיליון דולר בהשוואה ל־1.1 מיליארד דולר ברבעון הרביעי של 2015, 1.07 מיליארד דולר ברבעון השלישי של 2015 ו־795 מיליון דולר ברבעון השני של 2015. הנתון מייצג עלייה ביחס לרבעון הראשון של 2015 שבו הושקעו 589 מיליון דולר בחברות סייבר. כך על פי דו"ח של חברת מחקר CB Insight ופירמת רואי החשבון KPMG. ישראל עלולה להיפגע ממגמה זו מכיוון שהיא מדורגת גבוה בין המדינות שמושכות עניין בתחום.
הרבעון הראשון של 2016 עשוי לסמן ירידה בהשקעות בחברות ההייטק בכל העולם. באותו רבעון נרשמו השקעות של 25.5 מיליארד דולר בחברות הייטק, היקף כזה של השקעות מסמן חזרה לקצב ההשקעות של 2013.מכיוון שב־2015 כולה נרשמו השקעות של 129.5 מיליארד דולר וב־2014 נרשמו השקעות של 90 מיליארד דולר.
על פי הדו"ח, ברבעון הראשון של השנה נעשו בישראל שבע עסקאות השקעה בחברות סייבר בסכום של 53 מיליון דולר. הדו"ח לא כולל חברות ישראליות שמוחזקות בחו"ל כסקייבוקס סקיוריטי שגייסה 96 מיליון דולר.
- איך הפך הכופר לג'וב החדש של ההאקרים
- ה-FBI שוב חושף פריצה של האקרים למחשבי הממשלה האמריקאית
- פורטינט השיקה תכנית סייבר בינלאומית חינמית להערכת איומים וחשיפת סיכוני אבטחה קריטיים
על פי ההערכות, בישראל הירידה בהשקעות תורגש במהלך 2016 ולא באופן מיידי. מרבית קרנות ההון סיכון בישראל אמנם מביעות חשש להשקיע אבל עדיין משקיעות. רבות מהן ביצעו גיוסים משמעותיים במהלך 2015, כך שהן לא רוצות לשבת עם הכסף שגייסו יותר מדי זמן.
הפגיעה בשלב הראשון תהיה בירידת שווי החברות, בעיקר כאלו שגייסו בשווי מופרז. בהמשך, על פי ההערכות, יתחילו להיפגע חברות אשר הציגו מודלים עסקיים שלא יכולים לשרוד לאורך זמן.
בצפון אמריקה סך ההשקעות בחברות הייטק עמד ברבעון הראשון של 2016 על 15.2 מיליארד דולר, באירופה על 3.5 מיליארד דולר ובאסיה על 6.5 מיליארד דולר.
בשיחה עם "כלכליסט" אומר אריק שפיר, שותף ב־KPMG:, "אנחנו רואים מסרים מעורבים, המשקיעים בשלבים המאוחרים מצפים למרחץ דמים ואנחנו רואים את זה בירידה המשמעותית בהשקעות שלהם".
"מצד שני, אני שומע אנשים מנוסים שאומרים שיהיו כמה חודשים קשים, אבל אחר כך שווי החברות יירד בצורה משמעותית ואנשים יחזרו להשקיע בחברות האלה".
לעומת השנים הקודמות, ברבעון הראשון של 2016 נוצר המספר הקטן ביותר של חברות יוניקורן, השוות מיליארד דולר, חמש בלבד. פחות ממחצית בכל אחד מהרבעונים ב־2015.
בניגוד להאטה שהיתה לקרנות ההון סיכון לעומת קרנות ההשקעה האחרות חלקם של התאגידים הגדולים בהשקעות בחברות הייטק גדל ל־27% לעומת 24% ברבעון הרביעי של 2015 ו־22% ברבעון הראשון של 2015. "התאגידים הגדולים לא מפסיקים להשקיע ולרכוש כי הם לא מחפשים החזר על ההשקעה אלא מחפשים טכנולוגיות חדשות, ולכן מגדילים את מעורבותם בשוק ולא מקטינים אותה. אני מאמין שבישראל נמשיך לראות עוד אקזיטים בסדר גודל של עד 300 מיליון דולר שיתמקדו ברכישות של טכנולוגיות", אומר אריק שפיר.
לטענתו, "כיום אין הרבה אלטרנטיבות להשקעות, לכן אני מאמין שמהר מאוד אנשים יחזרו להשקיע רק בשווי יותר שפוי וכעת יישבו קצת על הגדר".