בדיקת כלכליסט
אייפון SE: לא מחדש, וטוב שכך
האייפון החדש והקטן הוא שעטנז בין דגמי הדגל שהוציאה החברה בשנים האחרונות. בניגוד לסיבוב הקודם של אפל בעולם המכשירים המוזלים, הפעם השילוב הזה יצר מכשיר משתלם ומוצלח, גם אם לא חף מחסרונות
אפל השיקה בשבוע שעבר את אייפון SE, שינסה לכבוש את שוק סמארטפוני הביניים על חשבון המתחרים מקוריאה וסין. מדובר למעשה בגרסה בסיסית של אייפון 6S, דגם הדגל הנוכחי בסדרה, בגוף הקטן של אייפון 5S הוותיק יותר.
- הודו לא רוצה שאפל תהפוך אותה לפח הזבל של המערב
- פריצת ה-FBI לאייפון העבירה את אפל למתקפה
- פה גרים בכיף: אפליקציות לניהול שותפים לדירה ושכנים לבניין
זהו המכשיר הזול ביותר שאפל אי פעם הוציאה, וגם בישראל הוא נכנס לקטגוריית הביניים. אף שה-SE עדיין לא משווק רשמית בארץ, חנויות כמו iShare (שסיפקה את המכשיר לסקירה זו) כבר מוכרות אותו ביבוא מקביל, במקרה שלה ב-2,229 שקל לדגם הכולל 16 גיגה-בייט ו-2,849 לדגם עם 64 גיגה. זהו מחיר גבוה בכשליש מאשר בניו יורק כולל מסים, אך מדובר בפער סטנדרטי למדי, גם אם מרגיז. כך או כך, זהו מחיר הנמוך במאות שקלים ביחס לאייפון 6S ואפילו ביחס לאייפון 6.
SE מייצג היטב את שינוי התפיסה באפל, שבעבר לא האמינה בריבוי דגמים. בעבר היא הוציאה אייפון אחד בשנה, הוזילה את הדגם הקודם והמשיכה לשווק אותו לשנה או שנתיים, וזהו. ב-2013 היא ניסתה לראשונה לפצל, ובמקביל ל-5S השיקה את המכשיר המוזל אייפון 5C, שנחשב לכושל. גרסאות הפלוס, הסמארטפונים המוגדלים שהיא החלה למכור שנה לאחר מכן, כבר נחשבים למצליחים יותר ועודדו אותה להמשיך במגמת הפיצול.
לפי אפל, במהלך 2015 היא מכרה 30 מיליון מכשירים ישנים יחסית, בגודל 4 אינץ', דבר שמראה כי הביקוש לטלפונים קומקפטיים חי ובועט למרות נטיית השוק למסכים גדולים יותר. במקביל, הוויתור על יכולות מסוימות ותג המחיר הנמוך מעידים כי מדובר בסמארטפון שלא מתיימר להיות מכשיר דגל, אלא להתחרות באנדרואידים לא יקרים. האם SE יסיים את דרכו כעוד ניסיון כושל של אפל למכור סמארטפון מוזל, או שמדובר באייפון המשתלם ביותר שהחברה הוציאה אי פעם?
עיצוב ומסך: בחזרה לעתיד
אפל בחרה בעיצוב ה-SE בגישת ה"אם זה לא מקולקל, אל תנסה לתקן". גם הבוחנים חדי העין ביותר יתקשו למצוא הבדלים בינו לבין אייפון 5S. המכשירים זהים מבחינה חיצונית כמעט ברמת המילימטר, ושומרים על אותה רמת הרכבה גבוהה. SE כבד יותר בגרם בודד שמביא אותו למשקל של 113 גרם, וזמין גם בוורוד-זהוב, לצד כסף, אפור וזהב.
גם רזולוציית המסך זהה לאייפון 5S (649X1,136 פיקסל), כמו פרמטרים נוספים דוגמת צפיפות וניגודיות, אך הוא בעל צבעוניות חמה מעט יותר. אפל ויתרה בדגם זה על טכנולוגיית Dual Domain Pixels שמשפרת את טווח זוויות הצפייה באייפונים מדגם 6 ואילך.
ביצועים: משופרים, לא דרמה
בתוך הגוף הצנום של ה-SE מסתתר הלב רב העוצמה שמניע את האייפון S6: ערכת השבבים A9, הבנויה סביב מעבד 64 ביט בעל שתי ליבות בקצב 1.84 גיגה-הרץ ומעבד גרפי בעל שש ליבות. לצדם מצויד המכשיר בזכרון פעולה בנפח 2 גיגהבייט מסוג LDDR4, זהה לזה המותקן ב-S6, כפול בנפחו משל ה-S5 ומהיר יותר מהדגמים הקודמים. השילוב הזה, מבטיחה אפל, מציע ביצועים עדיפים כמעט פי שניים ביחס ל-6 או ל-5S.
פער הביצועים מורגש בעולם האמיתי, אבל לא תמיד במידה דרמטית: זמן האתחול של האייפון SE קצר יותר משל ה-5S בשמונה שניות, וגם אפליקציות ודפי ווב נטענים קצת יותר מהר. משחקי תלת-ממד כבדים נהנים גם הם מהשדרוג, אבל בשימוש בסיסי לא מדובר בהבדל של שמיים וארץ. המכשיר מצויד בסוללת 1,560 מיליאמפר-שעה – יותר מהאייפון 5S, פחות מה-S6, ובשילוב עם המסך הקטן היא אמורה לסתור מעט את ההשמצות בנוגע לסוללות האייפון. בבדיקה שלנו לקח לה חמש שעות וחצי להיגמר בשימוש סטנדרטי. לא מדהים, אבל סביר.
תחום אחד שבו ביצועי האייפון SE נופלים משמעותית מאלו של ה-6S היא מהירות החיבור הסלולרי לאינטרנט. המכשיר תומך בתקן LTE בלבד ולא ב-LTE Advanced, דבר שיגביל את קצב החיבור ויציבותו ברשתות תקשורת התומכות בגרסה המתקדמת יותר. חיסרון נוסף הוא היעדרו של דגם בעל נפח אחסון של 128 גיגה-בייט, שיהיה נחוץ למי שעושה שימוש אינטנסיבי במצלמה או רוצה לשמור על המכשיר כמות גדולה של מוזיקה או סרטים.
ממשק: טאץ' דו-ממדי
מסך המגע של ה-SE זהה לזה של ה-5S ללא יכולת ה-3D Touch המאפשרת לבצע פעולות שונות באמצעות לחיצה בעוצמות שונות. עד כה לא יצרה התכונה הזו פער אמיתי בחוויית השימוש, בין היתר בשל מיעוט האפליקציות שמנצלות אותה היטב, אבל בעתיד זה עשוי להוות חסרון גדול יותר. צעד נוסף לאחור, גם אם מינורי יותר, הוא ההסתפקות בחיישן טביעת האצבע האיטי של האייפון 6.
בהשוואה ל-5S, השיפור הגדול ביותר בממשק המשתמש נובע פשוט מהביצועים הטכניים העדיפים, שמאפשרים להריץ במהירות את iOS 9.3 וגרסאות עתידיות של מערכת ההפעלה ולקבל תגובות חלקות וזריזות.
למשתמשי סירי ה-SE מציע שיפור קטן אך חשוב, שקיים גם ב-6S אך לא בדגמים שלפניו: היכולת להפעיל בכל מצב את העוזרת הווירטואלית באמצעות צירוף המלים "היי סירי", שחוסך את הצורך בלחיצה ארוכה על כפתור ההפעלה. שימושי במהלך נהיגה.
מדיה: שדרוג קצת מוזר
המצלמה הראשית של המכשיר זהה למצלמת ה-12 מגה-פיקסל של אייפון 6S, ונמצאת בשורה הראשונה של מצלמות הסמארטפונים, כולל תכונות כמו צילום וידיאו ברזולוציית 4K או Live Photos לצילום מהיר של פריימים מרובים. מבחינת משתמשי 5S זהו שדרוג משמעותי. המצלמה הקדמית, עם זאת, חוזרת לרזולוציית ה-1.2 מגה-פיקסל של האייפון 6 ומוסיפה לה פלאש. בשנת 2016 זה קצת מעליב.
כמכשיר מולטימדיה SE הוא חיה משונה מעט: מצד אחד, המסך הקטן אינו אידיאלי לצפייה בתמונות, סרטונים או משחקים עתירי פרטים ובעלי גרפיקה מושקעת. מצד שני, הביצועים העדיפים של ערכת השבבים באים לידי ביטוי ניכר בעיקר בתחום זה. כמה תיהנו מהם? תלוי עד כמה העיניים שלכם חדות.
סיכום ואלטרנטיבות
אייפון SE הוא מכשיר שלא מציע אפילו גרם אחד של חדשנות טכנולוגית: העיצוב נלקח בשלמותו מ-5S, והמפרט הטכני כולל שעטנז בין חלקי הליבה של האייפון 6S לרכיבים מדגמים קודמים. מי שמעריך את העיצוב המעוגל והנעים של אייפון 6 ומעלה (ואנחנו ביניהם) יראה במכשיר צעד לאחור, אך מחנה גדול של אייפוניסטים מעדיף בהיבט זה את ה-5S.
הקוקטייל בין מסך 4 אינץ', חומרה עדכנית ורבת עוצמה, המצלמה הראשית הטובה ביותר שיש לאפל להציע, חיי סוללה טובים ותג מחיר אטרקטיבי בהחלט עשויים ליצור מוצר שיזכה לפופולריות רבה. קהלי היעד מגוונים: משתמשים בעלי תקציב מוגבל, כאלה שרוצים להתנסות באייפון לראשונה מבלי לשבור תוכנית חיסכון, בעלי ובעלות ידיים קטנות שהגודל והמשקל של דגמי הדגל מופרזים לטעמם וחובבי 5S שמחפשים מכשיר דומה אבל מהיר ועדכני יותר. החסרונות והפשרות קיימים, אך אינם מהותיים כפי שהיו באייפון C5, ועם כולם ניתן בהחלט לחיות.
ציון כלכליסט: 9
מערכת הפעלה: iOS || גודל מסך: 4 אינץ' || רזולוציה: 649X1,136 פיקסל || מצלמה ראשית: 12 מגה-פיקסל || מצלמת סלפי: 1.2 מגה-פיקסל || מעבד: שתי ליבות במהירות 1.84 גיגה-הרץ || זיכרון פעולה: 2 גיגה-בייט || נפח אחסון מינימלי: 16 גיגה-בייט || עובי: 7.6 מ"מ || משקל: 113 גרם