$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

לא צריך, כבר נפרוץ לבד

ה-FBI אומר ברגע האחרון שבעצם הוא לא צריך את אפל כדי לפרוץ לאייפון, הבדיחה של בכיר אפל על חשבון רוב העולם, ואיך שינה טוויטר את חיינו, לטוב ולרע

יוסי גורביץ 15:2822.03.16

אדוני השופט, אדוני השופט

היום אפל היתה אמורה להתייצב בבית משפט בקליפורניה לעימות מול ה-FBI, כדי להתמודד עם הדרישה של הבולשת שאפל תיצור עבורה דלת אחורית בסמארטפון של המחבל מסן ברנדינו. אבל זה כבר לא יקרה. משהו כמו 12 שעות לפני הדיון, ה-FBI ברח מהעימות.

 

האם ה-FBI חושש מדעת הקהל? האם ה-FBI חושש מדעת הקהל? צילום: pixabay.com

 

הבולשת הודיעה לבית המשפט שבעצם היא לא צריכה את אפל, יש לה דרך אחרת לפרוץ את המכשיר. זה שינוי מהותי של ההודעות שהבולשת הוציאה בשבועות האחרונים, שבהן אמרה שוב ושוב שאין כל דרך לברר מה יש במכשיר אלא אם אפל תחתור תחת ההצפנה של עצמה. השינוי הפתאומי, ברגע האחרון, מחזק את מה שמתנגדי הבולשת אמרו מלכתחילה: שכאשר היא אומרת שאין דרך אחרת פרט לאילוצה של אפל לשבור את ההצפנה שלה-עצמה, היא משקרת והיא עושה זאת ביודעין.

יש לקוות שהדרך של הבולשת לפרוץ את המכשיר לא תסתבר בסופו של דבר כג'ון מק'אפי.

 

אז למה ברח ה-FBI מבית המשפט בהתרעה קצרה כל כך? ככל הנראה משום שחשש להפסיד. בית משפט פדרלי בניו יורק פסק נגדו במקרה דומה לפני מספר שבועות, וההגנה של אפל טענה שאסור לממשלה לאלץ עובדים של חברה פרטית לעבוד בפועל עבורה נגד המוצרים של החברה.

 

מה שמעניין במיוחד הוא התפלגות דעת הקהל במקרה הזה: בדרך כלל, הציבור מתייצב אוטומטית בצד המשטרה מול מי שמתנגד לה, במיוחד אם המקרה הוא מקרה טעון כמו של חשד בטרור. סקר שנערך לפני כעשרה ימים מצא ש-47% חוששים שהממשלה לא עושה מספיק כדי להגן עליהם אבל 44% אמרו שהיא חודרת יותר מדי לפרטיות האזרחים. מדינת המעקב לא רגילה למצב שבו היא בהפרש של שלושה אחוזים מהשמאלנים הליברלים שמדברים על פרטיות. רפובליקנים, כמובן, תמכו בבולשת; דמוקרטים באפל; אבל התמיכה המפתיעה באמת היתה בקרב עצמאים, שתמכו באפל מול הבולשת ביחס של 58% ל-28%. אז מה אתה עושה כשאתה חושש להפסיד בקרב על דעת הקהל כשיתחילו דיונים משפטיים מתוקשרים?

 

הבולשת אמרה שהיא שומרת לעצמה את הזכות לחזור לתיק הזה אם היא לא תצליח לפרוץ את המכשיר בעצמה, אבל רבאק. אם היא לא תצליח לפרוץ את המכשיר תוך כמה חודשים, המסקנה המתבקשת תהיה שזה כנראה לא באמת חשוב. אחרי תשומת הלב התקשורתית ואחרי חצי שנה מהפיגוע, המידע שעל הטלפון נראה פתאום הרבה פחות דחוף.

אבל זו אפל, והיא לא יכולה בלי להקדיח את התבשיל.

 

יש עניים בקהל?

אפל ערכה אמש (ב') אירוע השקה עליו אתם יכולים לקרוא כאן. תוך כדי האירוע, פלט פיל שילר – סמנכ"ל השיווק של החברה – את מה שחשב שהוא בדיחה מצחיקה. "מחשבי חלונות," אמר, "תוכננו לפני שהיתה רשת, לפני שהיתה מדיה חברתית, לפני שהיו חנויות אפליקציות, והנה סטטיסטיקה מדהימה. יש יותר מ-600 מיליוני מחשבי חלונות בשימוש כיום שהם בני יותר מחמש. זה עצוב. זה באמת עצוב." הקהל געה בצחוק.

 

פיל שילר מציג את האייפד פרו וצוחק על רוב העולם פיל שילר מציג את האייפד פרו וצוחק על רוב העולם צילום: גטי אימג'ס

 

ספק אם יש אמירה שמבהירה יותר את הפער בין אפל ולקוחותיה ובין העולם שבו חיים השאר. מחקר שנעשה בעבר מצא שמשתמשי אפל הם בממוצע עשירים יותר, וגם סנובים יותר. הם צריכים להיות עשירים יותר כדי לעמוד במחירים שאפל גובה.

 

רוב האנשים בעולם עניים. רובם לא יכולים להרשות לעצמם להחליף מחשב בתדירות שבה היו רוצים או צריכים. הגיל הממוצע של מחשב בעולם בשנת 2015 היה 5.6 שנים. בדרום אמריקה, המחשב הממוצע הוא בן 9.8; במזרח אירופה, 7.5.

 

וכן, רוב האנשים לא יכולים להרשות לעצמם מוצר של אפל. הוא יקר מדי. מהבחינה הזו, הבדיחה של שילר היא על רוב אוכלוסיית העולם. הוא אומר לסנובים שיושבים מולו שהם בני המזל, הם יכולים להרשות לעצמם להיות לקוחות של אפל. עכשיו בואו נצחק ביחד על השאר.

 

זה לא באמת חדש. הסנוביות היא חלק בסיסי מהשיווק של אפל, התחושה שהיא מוכרת מוצר טוב יותר לאנשים טובים יותר. אבל הפן הזה נחשף בצורה המגעילה שלו רק לעתים נדירות. אמש היתה אחת הפעמים הללו.

 

עשר שנים לטוויטר

מה קונים לשירות מדיה חברתית שיש לו הכל (טוב, חוץ ממשתמשים חדשים?) מהללים את יום ההולדת שלו. טוויטר חוגג עשור בימים אלה, וצריך לומר קצת בשבחו.

השירות תרם יותר מכל שירות אחר למיידיות של החדשות. דיווחים מתפרצים מגיעים תוך שניות. מי שעקב אחרי טוויטר הבוקר יכול היה לשמוע על הפיגוע בבריסל בערך חצי שעה לפני שהטלוויזיה התעוררה. מצד שני, הוא גם שינה את ההגדרה של חדשות: פתאום כל התבטאות רבע-שערורייתית של מיקרו-סלב כלשהו הופכת לאייטם, פשוט כי זה שם, זמין וקל.

 

טוויטר. צריך לתת לו קרדיט טוויטר. צריך לתת לו קרדיט צילום: youtube

 

טוויטר הפך אנשים רנדומליים לכוכבים, ואיפשר לפוליטיקאים לדלג מעל משוכת התקשורת הישנה. זה יכול להיות חיובי (ספק אם מועמדים כמו ברני סנדרס היו זוכים לכזו תהודה בלעדיו) או שלילי (ספק אם דמגוגים כמו דונלד נתניהו היו מצליחים לדלג כך על התקשורת), אבל זה קורה, המפה משתנה, ומי שלא שם לה לב ישלם.

 

מצד שלישי, פוליטיקאים מגלים לזוועתם שנפילות הופכות לממים שלא מפסיקים לחזור על עצמם ולסופה בעוצמה הרבה יותר גבוהה מבעבר. טוויטר חגג, למשל, על הסיפור של דיוויד קאמרון והחזיר (גגלו את זה, זה לא לעיתון משפחתי) והפך את ההתבטאות של נתניהו על כך שהוא "דואג לחיים עצמם" לבדיחה בלתי פוסקת.

 

וכמובן, השירות שימש ככלי להטרדה ולאיומים על הרבה אנשים. בעיקר, צריך לציין, נשים. טוויטר ומשטרת בריטניה עושים עבודה יפה הרבה יותר היום, אבל לפני שנתיים ושלוש טוויטר היה קרוב בצורה מסוכנת להפוך לכלי התעללות בדיוק כפי שהוא כלי תקשורת.

 

קצרצרים

 

1. הידיעות על כך שפייסבוק מנסה לזהות את גזעו של המשתמש כדי להתאים לו פרסומות עוררו סערה בארה"ב, והחברה מיהרה לומר שהיא בכלל לא עוסקת באיפיון אסור של אנשים על פי המוצא שלהם. מה פתאום? פייסבוק מסרה בתגובה שהיא רק מנסה לקטלג את ה"אחווה האתנית" שלהם. החברה ציינה בצדקנות שהיא לא מאפשרת לאנשים לדווח על הגזע שלהם, היא רק מדווחת למפרסמים שהם "אוהבים תוכן אפרו-אמריקאי". כמו כן, החברה בכלל לא משתמשת בטלאי צהוב, בניגוד לשמועות, אלא רק בתיוג דיגיטלי פנימי שלה שמוכר רק לעובדי החברה ולאלה שהם מוכרים להם את המידע. לגמרי במקרה, יש לציין, פייסבוק לא ניסתה לזהות אסייתים-אמריקאים עד כה – אולי, יאמר הציניקן, משום שחלק ניכר מהעובדים שלה הם אסייתים-אמריקאים וסיווג כזה היה יכול ליצור כאבי ראש להנהלה.

 

מארק צוקרברג. "אחווה אתנית", לא פרופיל גזעי מארק צוקרברג. "אחווה אתנית", לא פרופיל גזעי צילום: בלומברג

 

2. לראשונה בתולדותיו, הסכים בית המשפט העליון האמריקאי לדון בשאלת התוקף של פטנט על עיצוב. לרוע מזלה של אפל, אלה הפטנטים שלה, ביניהם הפטנט הידוע לשמצה על מלבן עם פינות מעוגלות. בשנה שעברה, הצליחה אפל להוציא מסמסונג 548 מיליוני דולרים; סמסונג שילמה אבל ערערה, כשהיא מציינת שמדובר בכל הרווחים שלה ממכשירים ספציפיים ושהדרישה לתשלום מלא עליהם היא מופרכת, כי המלבן עם הפינות המעוגלות לא יכול להיחשב אחראי לרוב הרווחים שלה. עם קצת מזל, בית המשפט יהרוג את הפטנטים הנלעגים האלה או לפחות יוריד את התשלום על הפרה שלהם למשהו סביר יותר – נניח, 40 סנט.

 

בית המשפט העליון ידון לראשונה בסוגיית עיצוב ופטנטים בית המשפט העליון ידון לראשונה בסוגיית עיצוב ופטנטים צילום: בלומברג

 

3. זוכרים איך אמרו לנו ששירותי השושו ממש חייבים שמישהו ייתן להם דלת אחורית לשירותים המוצפנים, כי אחרת הם לא יוכלו להלחם בטרור? איך השתמשו בדוגמא של הפיגועים בפריז? אז בערך חצי שנה אחרי, דו"ח של כוח המשטרה הצרפתי ללוחמה בטרור, שהוגש למשרד הפנים, מציין שכל המחבלים השתמשו בטלפונים חד פעמיים (burners, בלעז), שנרכשו זמן קצר לפני הפיגוע – באחד המקרים, המכשיר הופעל כשעה לפני הפיגוע. היכולת לנטר טלפונים כאלה לא קיימת בינתיים, אבל זה לא משום שהם מוצפנים. אז למה כולם קשקשו על הצפנה? כי מדינת המעקב לא אוהבת את הרעיון שאזרחים שלה יכולים לשוחח ביניהם בלי החשש שאיזה שפיון מאזין. זה נותן להם רעיונות.

 

4. מה שמוביל אותנו הישר לאייטם הבא: ההתנגדות הנחרצת ביותר לכך של-FBI תהיה גישה להצפנה מגיעה מכיוון הקהילה השחורה, בעיקר מכיוון פעילי תנועת Black Lives Matter. התנועה הזו מתמקדת בתביעה ששוטרים שהורגים שחורים ללא הצדקה יבואו על עונשם, מה שלעתים קרובות לא קורה, ושתפסק היד הקלה כל כך על ההדק. הדרישות הללו מעלות אותן על מסלול התנגשות עם כוחות המשטרה – ובקהילה השחורה זוכרים היטב של-FBI יש היסטוריה ארוכה מאד של ניטור וניסיונות שיבוש של אקטיביזם שחור. התירוץ של "בטחון לאומי" נשמע קלוש משהו לאנשים שזוכרים שתחת התירוץ הזה, עקב ה-FBI אחרי מרטין לותר קינג וניסה לסחוט אותו. ה-FBI הודה לאחרונה שהוא הפעיל מטוסי ריגול מעל בולטימור ופרגוסון, אבל לא הצליח כל כך להסביר למה בעצם. מטבע הדברים, הספקנות והחשדנות כלפיו בולטים – והם במקום.

 

5. ערוץ הטרלה ביוטיוב שפועל מלונדון, Trollstation, הודיע כי הוא ימשיך בפעילותו כרגיל למרות שחבריו המומים מכך שאחד המשתמשים בו הולך לכלא. דאן ואן לה, המוכר למשטרה כדיגי דאן, נכלא לתשעה חודשים אחרי שביצע מתיחת פצצה. הוא הראה לאנשים מזוודה מתקתקת ואז נמלט מהמקום. רק על חוסר ההומור הייתי מוסיף לו איזה ארבעה חודשים.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x