$
הייטק והון סיכון

ראיון כלכליסט

"פאוורמט שרפה מאות מיליוני דולרים תחת ההנהלה הקודמת"

החברה המבטיחה, שפרסה את מוצרי הטעינה האלחוטית שלה ברשת סטארבקס, נתבעה על ידי המייסד הפורש רן פוליאקין בטענה לבזבוז כספים מכוון. בראיון ראשון המנכ"ל תורסטן היינס תוקף חזרה: "לא עשה דבר עם כספי המשקיעים"

מאיר אורבך 08:4222.12.15

"המשקיעים בפאוורמט חייבים לשאול את המייסדים 'מה עשיתם עם הכסף?', והתשובה היא 'לא הרבה'. עכשיו אני מחפש ליצור ערך למשקיעים דרך הוכחות מעשיות וביצועים טובים", אומר מנכ"ל החברה תורסטן היינס בתגובה ראשונה לתביעת הענק שהגיש נגדו מייסד החברה רן פוליאקין.

 

 

היינס מציין: "החברה שרפה המון כסף, ושום ערך לא נוצר". היינס נכנס לתפקידו בחברה המפתחת טעינה אלחוטית למכשירים סלולריים בסוף 2014, לאחר שפוטר מתפקיד מנכ"ל בלאקברי. ניל אורבך, חבר דירקטוריון ומנהל קרן האדסון שהשקיעה בחברה, טוען: "התובעים כנראה מנסים לשפר את מעמדם בקרב בעלי המניות כדי לגרום להם לשלם סכום גבוה".

 

פאוורמט הוקמה בשנת 2006 על בסיס רעיון מהפכני של טעינה אלחוטית למכשירים סלולריים. הפיתוח של החברה הישראלית מנווה אילן הביא לשורת הסכמים עם חברות ענק כמו פרוקטר אנד גמבל, ג'נרל מוטורס ורשת סטארבקס, שמוצרי החברה מותקנים בכל סניפיה כיום.

 

  ילומים: בלומברג, Evan Auster

 

אך ב־2014 החל המשקיע כריס ברץ' בתלונות נגד החברה כשטען שהציגו לפניו מצגי שווא על הכנסות. ברץ' דרש את פיטוריו של פוליאקין וארגון מחדש של החברה. היינס נכנס למלא את מקומו מבסיס החברה בארה"ב.

 

פוליאקין, ועוד כמה בכירים שפרשו, הגישו את תביעתם בסוף אוקטובר וטענו בה כי היינס ממוטט את החברה בכוונה: "הנתבעים מעוניינים להותיר את החברה במצוקה תזרימית כדי שהדבר ישרת את מטרתם לגייס הון במחירי רצפה, במהלך שישרת בעלי מניות ספציפיים במאבק השליטה". נוסף על כך טענו שבקצב שריפת המזומנים הנוכחי, לא תוכל החברה לעמוד בהתחייבויותיה למשך יותר מכמה חודשים". פוליאקין, שמחזיק ב־10% מהחברה ומכהן כסגן היו"ר, דרש שהחברה לא תוכל להחליט החלטות ניהוליות כבדות משקל אלא ברוב מיוחד.

 

"מותקף בידי הנהלה שבחרה אותי פה אחד, כולל המייסד"

 

"אני מותקף על ידי חברי בורד ועל ידי המייסד של החברה, שבחרו בי פה אחד" טוען היינס "להערכתי, הם רוצים את השליטה בחזרה". בתגובה להאשמות על בזבוז מכוון אומר היינס: "אני לא מבין איך רוצים שחברה תקצץ את התקציב שלה למינימום, אבל גם תהיה שווה מיליארדי דולרים בהנפקה".

 

עוד נטען נגד היינס, שגר בטורונטו, כי ניהול החברה מחו"ל מייצר חוסר ודאות בקרב העובדים. היינס מגיב: "הייתי בישראל כשמונה פעמים בשנה שחלפה מאז הגעתי לחברה. אם אני לא כאן, מגיעים מנהל המוצרים או סמנכ"ל הכספים של החברה. אני רואה חשיבות רבה לקיומו של מרכז הפיתוח בישראל, אני מעריך מאוד את הצוות ואין לי כל מחשבה לסגור או לשנות את הפעילות כאן. מבחינה מסחרית אנחנו אמנם מתמקדים בצפון אמריקה ואסיה־פסיפיק, אבל רוב הפיתוח שלנו הוא בנווה אילן".

 

ניל אורבך, שגם נגדו מופנית התביעה, תוקפני מהיינס: "לתחושתי, התביעה שהוגשה נגדנו מלאה זיופים. אין כאן האשמה רצינית, ואני לא חושב שיש מישהו שמאמין שמשקיעים כמו גולדמן זאקס, קרן האדסון או כריס ברץ' יהפכו את החברה רק כדי לנשל אותם".

 

אורבך מצביע על השלכות התביעה: "אתה חושב שזה טוב למדינת ישראל ולהייטק הישראלי שמשקיעי־על כמו גולדמן זאקס מואשמים בהאשמות שווא על ידי מייסד החברה, ואנשיו מפריעים לנו לשפר את מצב החברה?".

 

לפני כחודש הגישה החברה נייר תשובה לתביעה, שבו טענה כי בתקופתו של פוליאקין נכשלה החברה בהחזרת יותר ‭100־מ‬ מיליון דולר למשקיעים, הסתכסכה עם שותפיה העסקיים והכנסותיה הצטמקו פי שלושה. השופטת העוסקת בתיק הציעה לפוליאקין למשוך את התביעה.

 

"מתמקדים ביצירת קהילה עסקית סביב המוצר שלנו"

 

האפליקציה של פאוורמט מאפשרת לבעל מכשיר נייד עם טעינה אלחוטית לקבל הודעה כשהמכשיר ירד מתחת לטעינה של 20% והפנייה לנקודת הטעינה הקרובה של פהחברה. היינס מאמין שהדבר מאפשר להציע קופונים, הנחות ושיתופי פעולה עם גופים מסחריים שיטמיעו בעסקיהם את מטען ההטענה.

 

"כשהגעתי לחברה היא עסקה בחומרה, אבל שיניתי כיוון בשל התחרות מול יצרני החומרה הסינים" אומר היינס, "בחודשים האחרונים התחלנו לבנות קהילה שלמה סביב הטעינה האלחוטית".

 

בתקופתו של היינס הגדילה החברה את פריסת נקודות הטעינה ברשת סטארבקס מ־200 לכל 1,400 הסניפים באירופה ובארה"ב.

 

המייסד: "היינס תוקף אותי כדי להסוות את כישלונו"

 

בתגובה לראיון של מנכ"ל פאוורמט תורסטן היינס מסר מייסד החברה והמנכ"ל לשעבר רן פוליאקין: "השארתי חברה שגייסה 130 מיליון דולר לפי שווי של 600 מיליון דולר. לפאוורמט היו 50 מיליון דולר בקופה והסכמים אסטרטגיים עם סטארבקס, ג'נרל מוטורס וסמסונג. מיום שהחברה בהנהגתו של מר היינס היא לא גייסה אפילו דולר אחד.

 

רן פוליאקין, מייסד פאוורמט רן פוליאקין, מייסד פאוורמט צילום: עמית שעל

 

"ההישג היחיד שאפשר להצביע עליו בקשר עם מר היינס הוא שהוא רב עם כולם, אף שהוא נכח בארץ פחות משבוע מאז מונה. החברה לא הציגה הצעת תקציב ל־2016, ובקצב שריפת המזומנים הנוכחי היא בדרך להיות חדלת פירעון בתוך שישה חודשים.

 

"הטענה שהתביעה נובעת מכך שאני לא מסתגל למצב הקיים מופרכת. ויתרתי על תפקידי והסכמתי להכניס שינויים בדירקטוריון מרצוני החופשי. הטענות בדיעבד נובעות כנראה מתסכולו של מר היינס על כך שחברה מובילה נוספת מאבדת ערך באופן מואץ. צר לי שכדי להסוות את כישלונו הוא מטיל רפש בשורה ארוכה של עובדים ושותפים נאמנים לדרך".

 

רון פרבר, המשקיע הגדול ביותר בחברה, הגיב: "בלתי נתפס שאדם בעל היסטוריה של כישלונות צורבים כמו תורסטן היינס, שהבולט שבהם הוא קריסתה של בלקברי, מפנה את חציו המורעלים לרן פוליאקין רק כדי לברוח מאחריות. רן המציא את ההטענה האלחוטית ובנה חברה שמובילה את המהפכה העולמית. כיום החברה כמעט ללא מזומנים, עם אפס שותפויות עסקיות חדשות וניהול כושל המאופיין בנרקיסיזם, מגושמות וחוסר יצירתיות - כל המאפיינים שהפילו את בלאקברי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x