עליבאבא מתגייסת: רוכשת חטיבת מדיה כדי לשקם את התדמית הסינית
ענקית האינטרנט רוכשת עיתון הונג קונגי שנחשב לאחד המבקרים החריפים של השלטון הקומוניסטי ומצהירה: "מה שטוב לסין טוב גם לעליבאבא"
- מה עומד מאחורי מסע הרכש הסיני באירופה?
- עליבאבא, מיקרוסופט או פייסבוק - מי תקנה את יאהו?
- הסינים באים: השקעה סינית ראשונה בסייבר הישראלי עשויה לסמן שינוי מגמה
"סאות' צ'יינה מורנינג פוסט" הוא העיתון החשוב ביותר באנגלית שמתפרסם בהונג קונג, הוא נחשב לאחד המבקרים החריפים של השלטון הקומוניסטי ומרבה לסקר נושאים שכלי תקשורת בסין גופה מנועים מלדווח עליהם, דוגמת שערוריות פוליטיות או הפרות של זכויות אדם.
ואולם, נראה שאופיו של העיתון עתיד להשתנות, שכן לדברי עליבאבא היא מבצעת את הרכישה על מנת לשפר את תדמית הגלובלית של סין ולהציג חלופה לאופן שבו מוצגת המדינה בכלי תקשורת מערביים. בחברה אומרים שלממשלת סין לא הייתה יד בעסקה, אבל עמדותיה של עליבאבא חופפות לרוב את אלו של המפלגה הקומוניסטית.
"הפעילות העסקית שלנו מושרשת בסין, וקשורה לכל כך הרבה הבטים של הכלכלה הסינית, שכשאנשים לא מבינים את סין ומחזיקים בתפיסה שגויה לגביה, יש להם גם תפיסה שגויה של עליבאבא", אמר לניו יורק טיימס סגן יו"ר החברה, ג'וסף סי. טסאי. "מה שטוב לסין טוב גם לעליבאבא".
מבקרים של העסקה כבר מזהירים שעליבאבא מעוניינת לשנות את הטון הביקורתי של העיתון כדי להעלות את חינה בעיני הממשל הסיני. “העסקה צפויה ליצור בעיתון נטייה לצנזורה עצמית בנושאים פוליטיים", התריע העורך לשעבר ווילי לאם.
מנגד, טסאי טען שלחברה אין כוונה להתערב בפעילות היומיומית של ה"צ'יינה מורנינג פוסט" או לצנזר מאמרים, ושהיא תשמור על ההעצמאות והיושרה העיתונאית שלו: “ניתן לעורכים להחליט לפי שיקול דעתם. שום נושא לא יהיה אסור". עם זאת, ניסיון העבר מרכישות של עיתונים על ידי גורמים בעלי אינטרסים מלמד שיש לקחת אמירות מסוג זה בערבון מוגבל.