בעקבות עסקת הענק למכירת סאנדיסק: חששות לגבי המרכז בישראל
ווסטרן דיגיטל האמריקאית תרכוש תמורת 19 מיליארד דולר את חברת שבבי הפלאש שנולדה בארץ וסיפחה אליה את יצרנית הדיסק און קי הישראלית. הצעד עשוי להצביע על כיוונים המייתרים את המרכזים המקומיים, שמעסיקים כ־600 עובדים
חברת ווסטרן דיגיטל האמריקאית, יצרנית הדיסקים הקשיחים הגדולה בעולם, הודיעה אתמול (ד') על כוונתה לרכוש את ייצרנית שבבי הפלאש סאנדיסק שייסד אלי הררי הישראלי תמורת הסכום האגדי של 19 מיליארד דולר — 98% ממנו במזומן ו־2% בהחלפת מניות.
העסקה צפויה להכניס לפחות 500 מיליון דולר לווסטרן דיגיטל, שמחזיקה כ־44% משוק הדיסקים הקשיחים ועתידה לצאת לפועל בתוך כשנה.
הדיווחים על המגעים בין החברות הקפיצו לאחרונה את מניית סאנדיסק, לאחר צניחה בעקבות תקלות בייצור ועיכובים בפיתוח שהותירו אותה מאחורי מתחרותיה, ובפרט סמסונג שניצחה אותה שוב ושוב במכרזים לאספקת זכרונות עבור אפל, הלקוחה הגדולה בעולם בתחום. סמסונג אף הביעה לאחרונה התעניינות ברכישה של סאנדיסק.
לעת עתה אין כוונה רשמית לערוך שינויים משמעותיים בשתי החברות. מנכ"ל סאנדיסק העולמית סאנג'יי מהרוטרה יצטרף לדירקטוריון ווסטרן דיגיטל ומנכ"ל ווסטרן דיגיטל סטיב מיליגן ימשיך לכהן כראש החברה שהמטה שלה ישאר בעמק הסיליקון בקליפורניה.
לסאנדיסק כ־600 עובדים בשלושת מרכזי המו"פ שלה בישראל, העוסקים בפיתוח פתרונות פלאש. אך את הייצור משאירה סאנדיסק בעיקר לשותפה היפנית שלה טושיבה שמחזיקה שלושה מפעלים ביפן המעסיקים כ־200 אלף עובדים כל אחד. סאנדיסק רכשה ב־2006 את מתחרתה הישראלית אם־סיסטמס ׁ(M systems) של דב מורן, ממציאת הדיסק און קי, בתמורת 1.55 מיליארד דולר. צעד זה הפך אותה למובילה בתחום הפלאש.
מתרחקים מפיתוח מקומי
הרכישה משאירה את גורלם של מרכזי הפיתוח המקומיים בידי מנהלי ווסטרן, שפוזלים לכיוונים שונים מהנעשים בישראל.
מרבית פעילות סאנדיסק בישראל מסתמכת על זו של אם־סיסטמס, שמתמחה ביישומים לפלאש, בשבבי זכרון לטלפונים ובמגוון מוצרי צריכה. אלא שמאז שסאנדיסק רכשה את אם־סיסטמס החלה אפל לשלב את שבב הפלאש בתוך כל כונן מחשב וטלפון ובעקבותיה יצרניות אחרות החלו לשלב אותו גם במערכות הפעלה של מחשבים נייחים ושרתים ארגוניים. אפל הפכה את הרכיב, שנחשב עד אמצע העשור הקודם לבלתי אמין, לבעל נוכחות שהולכת ועולה בהדרגה. עם התחזקות המגמה הגבירה סאנדיסק בארה"ב את יכולותיה בתחום המחשוב הארגוני, בין השאר על חשבון המרכז בישראל שמומחיותו היתה ברכיבי פלאש לגדג'טים. כך עברו פעילויות רבות בתחום מכפר סבא לקליפורניה וכעת, עם הרכישה של ווסטרן דיגיטל, קיימת אי־ודאות אודות מרכז הפיתוח הישראלי.
מנגד, יכולה ווסטרן להחליט כי היא דווקא מחזקת את המרכז הישראלי באמצעות גיוס עובדים מחברות מתחרות או באמצעות רכישות. זאת, מאחר וענף ההייטק הישראלי מרכז ידע רב בתחום מחשוב הפלאש הארגוני (חברות כגון EMC או אקסטרים איי.או), שעשוי לסייע לה בהתפתחותה לעולם זה.
הררי ענה אשתקד בראיון ל"כלכליסט" לגבי היתכנות להקמת מפעל ייצור בישראל: "זה לא היה עובד. צריך עבודה בקנה מידה עצום, ולחדש כל הזמן את דורות הייצור. 20 מפעלים כמו של אינטל היו צריכים לקום בארץ וזה מאוד קשה".
מותו של הדיסק הקשיח
הרכישה של חברה המזוהה עם זכרונות פלאש על ידי חברה המזוהה עם הדיסק השיח, מסמנת את סופו של תהליך הגסיסה הארוך של הדיסק הקשיח. עוד מעידה על כך הצניחה ב־4% בהיקף המכירות של ווסטרן דיגיטל השנה.
תהליך זה החל ב־2010 עם השקתה של אפל את דגמי מחשב המקבוק אייר שהגיעו לראשונה ללא דיסק קשיח והמשיך עם הכרזתה של אינטל, שנה מאוחר יותר, על השקת מחשבי האולטרה בוק.
הדיסק הקשיח המודרני הוא אומנם מתקדם, מורכב ומהיר מאי פעם, אבל בסופו של דבר הוא מבוסס על טכנולוגיה משנות החמישים וקשה למזער עוד יותר את הטכנולוגיה, המתבססת על רכיבים נעים. כתוצאה מכך, הסמארטפונים, הטאבלטים ואפילו הרוב המוחלט של המחשבים הניידים כיום מסתמכים על כונני SSD — המבוססים על זכרון פלאש, שלו אין רכיבים נעים. ל־SSD יש יתרונות משמעותיים לעומת דיסקים קשיחים: הם שקטים, מתחממים פחות ומהירים פי עשר בממוצע.
עד כה, הארד־דיסקים שמרו על יחס עלות־תועלת טוב יותר מאשר SSD. טרה־בייט של מידע על דיסק קשיח עולה משמעותית פחות מאשר טרה־בייט של SSD, אבל הפער מצטצמם במהירות.השטפונות בתאילנד ובוייטנאם ב־2011 פגעו במפעלים של רוב חברות יצור הדיסקים הקשיחים, השמידו מלאים אדירים והעיפו את המחירים למעלה למשך יותר משנה. באותה שנה, כונני SSD התייצבו כאלטרנטיבה ריאלית יותר ובשנתיים האחרונות ביססה סמסונג את השוק. לאחר שהשקיעה מיליארדי דולר בהקמת מפעלי ענק לייצור זכרונות פלאש, הפכה סמסונג במהירות ליצרנית כונני ה־SSD הגדולה בעולם בשוק הצרכני.
לפי חברת המחקר IDC, לווסטרן דיגיטל כמעט שאין נוכחות בשוק ה־SSD, מלבד כמה כוננים היברידים המשלבים SSD ודיסקים קשיחים. עם זאת, בשנה האחרונה הצטצם משמעותית החלק היחסי של כוננים קשיחים לעומת כונני SSD מ-60% ל-53%
סאנדיסק הישראלית סירבה להגיב לכתבה.
סאנדיסק (Sandisk)
תחום: שבבי פלאש
הוקמה: 1988
מייסד: אלי הררי
מנכ"ל: סאנג'יי מהרוטרה
מיקום: קליפורניה
שווי: 16.6 מיליארד דולר
עובדים: 8,700
עובדים בישראל: 600
מרכזים בישראל: 3
עוד משהו: בשנה שעברה העניק אובמה למייסד הישראלי את העיטור הלאומי לטכנולוגיה וחדשנות