פרשנות
מה למדנו מתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באירופה?
תערוכת IFA ננעלה השבוע; מה ראינו בה? טלפון אחד בגודל של טאבלט, אחר עם מסך מדהים אך מיותר ושלישי עם מצלמה שמתאמצת הרבה יותר מדי. להערכתנו, הגימיקים שהוצגו השנה יתקשו לכבוש את לב הצרכנים
בתערוכת הטכנולוגיה IFA שנערכה בשבוע האחרון בברלין, המאמץ של החברות לעצור בלימה פוטנציאלית בהכנסותיהן בולט במיוחד. הן ירו לכל הכיוונים בניסיון לשכנע אותנו להמשיך לקנות סמארטפונים, לחזור לקנות טאבלטים ולהתחיל לקנות שעונים חכמים. ספק אם זה יעזור.
בלבול במקום מהפכה
המאמץ הזה הוליד כמה מוצרים יוצאי דופן, לעתים מפתיעים ובמקרים רבים יותר מוזרים ומבולבלים. כזה היה, למשל, ה-Phab Plus של לנובו. בענקית הסינית הגדירו אותו כשילוב בין טלפון לטאבלט, כזה שבדרך כלל זוכה לכינוי פאבלט (כמו אייפון 6 פלוס או גלקסי נוט). ואולם, לנובו לא קראו לו בשם הזה, ומסיבה טובה: מדובר במכשיר בגודל 6.8 אינץ', ענק אפילו בסטנדרטים של הטלפונים המקובלים כיום. אז למה לא לקרוא לילד בשמו? כי טאבלטים אף אחד כבר לא קונה. בלנובו, אפשר לתאר, קיוו שאם פשוט הם יגידו לציבור שזה טלפון עם מסך גדול יותר, הוא ישתכנע שכדאי לקנות אותו.
ובכלל, "יותר" זו מילת המפתח בעולם הסמארטפונים של ספטמבר 2015, ובמקרים רבים מדובר ביותר מדי. סוני הציגה סמארטפון עם יותר רזולוציה (Z5 פרימיום, עם מסך באיכות מפלצתית של 4K), ואסוס הלכה על זנפון 2 דה לוקס, המדמה צילום עם יותר מגה-פיקסלים, 52 מהם ליתר דיוק. על הנייר הכל טוב ויפה, אך לא ברור איזה ערך מוסף מספק מסך 4K שאי אפשר לקבל ממסך QHD או אפילו FHD איכותי. ואם אתם לא מצלמים תמונה לשלט חוצות באיילון, אתם כנראה לא צריכים 52 מגה-פיקסל.
ואולם, היו גם יצרניות שהצליחו להתרחק מהשטיקים המיותרים לטובת פיתוחים מעניינים יותר. אייסר חשפה סמארטפון מבוסס ווינדוס 10 שנמכר עם תחנת עגינה, מקלדת ועכבר ומסוגל להפוך למחשב נייח לכל דבר. כבר ראינו מוצרים מסוג זה בעבר, אך הם לא היו מוצלחים בגלל מערכות הפעלה שלא ידעו לתמרן כמו שצריך בין מובייל ל-PC. ווינדוס 10, לעומת זאת, משתמשת באותו קוד לכל סוגי המכשירים ואמורה להפוך מוצרים מסוג זה לישימים באמת. למרבה הצער, הסמארטפון החדש לא היה זמין להתנסות בתערוכה (אחרי הכל, ווינדוס 10 למובייל טרם הושקה רשמית), ובשלב זה אי אפשר לדעת אם הפעם זה באמת עובד.
הסמארטפון החדש של וואווי הסינית, מייט S עם מסך 5.5 אינץ', לא כלל גימיקים מיוחדים ברמת החומרה כמו מכשירים אחרים. במקום זאת החברה ניפקה מכשיר דקיק עם כמה פיצ'רים מוצלחים, כמו קורא טביעות אצבע שעובד טוב יותר מזה של האייפון, או מצלמה עם חיישן ארבעה צבעים - תכונה חשובה הרבה יותר לשיפור איכות התמונה מהוספת עוד מגה-פיקסלים. המכשיר אמנם לא חף מטעויות (האפשרות לבצע פעולות בעזרת פרק האצבע מעצבנת ולא עובדת כמו שצריך), אך מסתמן כאחד המעניינים בשוק. חבל שוואווי נתנה לו תג מחיר לא סביר של 649 יורו לדגם בסיסי; במחיר הזה הרבה אנשים כבר יעדיפו להוסיף עוד 20 יורו ולקנות אייפון 6 פלוס.
דבר אחד היה משותף לכל הסמארטפונים שהושקו בתערוכה, נועזים יותר ופחות: מחסור בחידוש מהפכני שישכנע אותנו לשדרג כבר היום, ולא לחכות עוד שנה או שנתיים. מסך ענק זה אולי נחמד בביתן בתערוכה, אבל לא ממש יעיל בתור סמארטפון או אפילו פאבלט. מצלמה סופר-איכותית או מסך 4K אינם נחוצים לרוב המשתמשים, וכדי לפרוץ בגדול כבר לא מספיק ליצור מכשיר מצוין אך נטול הברקות.
שעון עם טבעת אליפות
ומה קורה בגזרת השעונים החכמים, שיכולה אולי לקזז את ההאטה בסמארטפונים? הרבה ולא כלום כאחד. בכל הנוגע לחומרה ולעיצוב, ההתקדמות גדולה: כל החברות שהציגו שעונים חכמים חדשים בברלין, כמו סמסונג, וואווי, מוטורולה ואסוס, חשפו מכשירים נאים. כמעט כולם עגולים, מעוצבים במיומנות ומשדרים יוקרה, חדשנות ואופנתיות. LG הרחיקה לכת יותר מהאחרות, והציגה שעון בציפוי זהב בעל מראה סופר-יוקרתי.
השעונים החכמים עברו דרך ארוכה מאז הציגה סמסונג את הגלקסי גיר המקורי לפני שנתיים בברלין, וכבר לא נראים כמו גאדג'טים של ילדים חנונים. ואז מגלים שכמעט כל השעונים האלה מבוססים על מערכת ההפעלה אנדרואיד Wear, והקסם פג. היא לא יפה, לא אינטואיטיבית ולא מותאמת באמת לעבודה עם שעון חכם. קשה להאשים צרכנים שלא רוצים לקנות שעונים שמריצים אותה.
למרבה המזל, סמסונג חרגה מהקו הזה וציידה את הגיר S2 שלה בממשק מבוסס טיזן, מערכת ההפעלה פרי פיתוחה. בנוסף, היא הכניסה אליו טריק שנראה כל כך מתבקש שלא ברור איך אפל לא חשבה עליו קודם: טבעת מסתובבת שמקיפה את מסך השעון העגול ומאפשרת לנווט בין יכולותיו השונות. השילוב בין העיצוב המוצלח לממשק המוצלח עוד יותר יוצר את אחד השעונים החכמים הטובים בשוק, אם לא הטוב ביותר. כן, כולל אפל ווטש.
השעון של סמסונג צריך להפחיד את כל חברות הטכנולוגיה. לא כי הוא עשוי להצליח - אלא כי הוא עלול להיכשל. אם גיר S2 על שלל יתרונותיו לא יהפוך ללהיט המוני, וביחד עם אפל ווטש יזניק את הקטגוריה קדימה, שום שעון חכם כנראה לא יעשה את זה. ואם התרחיש הזה יתממש, חברות הטכנולוגיה ימצאו את עצמן בבעיה גדולה מאוד.
הכותב היה אורח וואווי בברלין