ועידת כלכליסט
"כדי לייצר תחרות בתחום האשראי צריך להוציא את מערכת הדירוג מהבנקים"
ד"ר גל אביב, מנכ"ל אתר ההלוואות החברתיות Blender, אמר בפאנל שנערך בוועידת "כלכליסט" כי "בשווקים כמו האמריקאי והאנגלי שבהם דירוג האשראי נעשה על ידי חברה חיצונית, יש הרבה שחקנים מתחרים"
"במדינות שבהן המידע על דירוג אשראי יושב מחוץ למערכת הבנקאית מתקיים שוק אשראי תחרותי", אומר ד"ר גל אביב, מנכ"ל אתר ההלוואות החברתיות Blender. אביב דיבר בפאנל "הלוואות בעולם הדיגיטל – איום או הזדמנות על חברות הפיננסים" בועידת הפינטק של "כלכליסט".
- "ההשקעות בפינטק זינקו ממיליארד דולר ב-2010 ל-6.8 מיליארד דולר ב-2014"
- "מה שקרה עם אובר ותעשיית המוניות ו-Airbnb והמלונאות יקרה גם לתעשיית הפיננסים"
- "הבנקים לא יכולים להתחרות בחברות פינטק. הם חייבים לשתף איתן פעולה"
לדברי אביב, "אם לא תהיה להן אפשרות ליצור דירוג אשראי, יהיה מאוד קשה לחברות חדשות להיכנס לתחום של הלוואות עמיתים. אנחנו רואים שבשוק האמריקאי והאנגלי דירוג האשראי הוא חיצוני ויש בשוק הרבה שחקנים. האמת היא שהדבר הכי חשוב הוא לא מי מחזיק במידע, אלא למי יש את הגישה אליו. חוץ מזה הדבר הכי חשוב בכל מערכת פיננסית זה הנושא של אמון ואנחנו רואים יותר אמון מצד צרכנים במערכות אינטרנטיות. זה קורה בתחומים של נסיעות ומלונאות, קמעונאות ותשלומים ברשת".
אביב סיפר כי אחת האפשרויות שקיימת ב-Blender היא לקנות ולמכור הלוואות. "מלווה יכול למכור למלווים אחרים בפלטפורמה את פורטפוליו ההלוואות שלו. זה יוצר מין שוק משני כך שהמלווה יכול להפוך נזיל מתי שהוא רוצה ולא לחכות לתשלומי הקרן והריבית".
ניר קלר, מייסד משותף ב-Bluevine, שפועלת בתחום מתן אשראי שוטף לעסקים קטנים, אמר כי "החברה פעילה בעיקר בארצות הברית שבה הצמא של העסקים הקטנים לאשראי הוא אדיר. אחד הדברים שהכי חשובים להם הוא המהירות. העסקים הקטנים רוצים את הלוואה תוך רבע שעה עד 12 שעות ולפעמים מבקשים הלוואות ב-2 בלילה או ביום שבת. לחלקם היתה חוויה לא נעימה בבנקים והם בכלל לא טורחים ללכת אליהם, הם מבינים שזה בזבוז זמן. בחלק מהמקרים הבנקים הגדולים עושים פקטורינג ומפנים את הלווה לגורם שכונתי".
תומר גוריאל, מייסד משותף ומנכ"ל חברת האשראי המקוון לעסקים ezbob, הסכים כי ניהול מאגרי דירוג אשראי צריך להיות אצל חברות חיצוניות ולא בבנקים. "יש הרבה גורמים שעוזרים לייצור את מאגר האשראי מעבר לבנקים כמו חברות כרטיסי אשראי. התחום של דירוג אשראי מתפתח מהר ואני לא בטוח שהבנקים נמצאים ברמה הנדרשת של חברות חיצוניות", אמר גוריאל.
לדבריו, "הצמא של חברות קטנות ובינוניות לאשראי הוא אדיר. היקף האשראי שניתן לעסקים קטנים על ידי הבנקים בבריטניה יורד ב-6% מידי שנה כי זה לא רווחי לבנקים לתת הלוואות של פחות מ-150 אלף ליש"ט. יש מחנק אשראי במגזר העסקים הקטנים. אני חושב שאנחנו נראה יותר ויותר שיתופי פעולה ותמיכה מצד הבנקים בחברות כמונו".
מאיה קומרוב, מנכ"לית Credithood, סיפרה על הפלטפורמה הייחודית שפיתחה החברה. "לעסק יש כבר מערכת אמון עם הלקוחות שלו ולכן חשבנו שזה הגיוני שהוא ישתף אותם במימון. אנחנו נותנים כלים לעסקים לעשות זאת".
קומרוב סיפרה על מדריכת יוגה מבאר שבע שיש לה 250 לקוחות. "היא רוצה להקים סטודיו משלה וצריכה 10,000 שקל. היא פנתה דרך הכלי שלנו ללקוחות והציעה להם להשקיע מאות שקלים כל אחד. בסוף היא גייסה פי שלושה. אנחנו בעצם יצרנו את פלטפורמת החיתום הראשונה שמבוססת על קהילה ואמון חברתי ואנחנו רואים שאנשים נרתמים ומאוד שמחים לתת יותר. לפלטפורמות אחרות של הלוואות עמיתים לא קל למצוא מלווים ובסוף הם נאלצים לפנות לבנקים אבל אצלנו ברור למלווה על מה הוא שם את הכסף".
גיל צבר, CIO במיטב דש, אמר כי "אנחנו רואים בנושא של הלוואות עמיתים נושא מאוד חשוב ופורץ דרך. היום לקוחות רוצים לקבל מימון בכל מקום שהם נמצאים בו ולא דווקא לבוא לסניף בנק. לדעתי כל עסק צריך לעבוד עם יותר ממקור מימון אחד ובסופו של דבר השוק יכתיב מה יעבוד ומה לא מהר מאוד".