$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

סוכני הכאוס: לוחמי המידע הרוסים זורעים היסטריה בארה"ב

חברה רוסית מפברקת דיווחים ברשת על אסונות ומגפות ומעלה עמודי ויקיפדיה ויוטיוב מזויפים כדי לערער את ארה"ב, פושעי סייבר מאפשרים לכל משתמש להפוך לפושע סייבר תמורת אחוזים מרווחיו ושיא חדש בחוצפת הריגול הממשלתי

יוסי גורביץ 14:1003.06.15
מלחמת הצללים

 

ב-11 בספטמבר 2014 קיבל דובל ארתור, האחראי מטעם המשרד להגנת המולדת על מחוז סנט מארי פריש בלואיזיאנה, שיחת טלפון מפחידה. מעברו השני של הקו היה מכר מבוהל, שסיפר על דליפת חומרים רעילים מאחד ממפעלי הכימיקלים שבתחום שיפוטו של ארתור. המכר ידע על כך הודות להודעת SMS שקיבל ומזהירה מפני רעלנים קטלניים שדלפו ממפעל קולומביה כימיקל. תוך זמן קצר הוצף ארתור במסרונים דומים, גילה שטוויטר מלאה בדיווחים זהים, שכלי התקשורת כבר תוהה למה הממשלה לא עושה כלום ושאפילו עמוד ויקיפדיה לאסון כבר עלה לאוויר.   

 

אבל בפועל, לא היה אסון; אין מפעל בשם קולומביה כימיקל בסנט מארי פריש. יש מפעל בשם קולומביאן כימיקל, אבל שם לא היתה שום דליפה, ודאי שלא היו נפגעים או אסון. אז מה קרה פה? איך הגיעו תוך זמן קצר מאות ציוצים, שידורי יוטיוב ואפילו עמוד ויקיפדיה למשהו שלא היה ולא נברא?

 

התפרצות אבולה בארצות הברית? מה, באמת? התפרצות אבולה בארצות הברית? מה, באמת? צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

הכירו את חברת Internet Research הרוסית. אתם עשויים לזכור אותה כי דיווחנו לפני כמה ימים על תביעה נגדה מצד עובדת לשעבר, שלדבריה נאלצה לעסוק בכתיבת תוכן פוליטי בשמות בדויים וקיבלה את השכר שלה במזומן ובלי שום תיעוד. היא אמרה עוד שיש כמה חברות כאלה ושהן כולן עובדות ביחד.

  

בדיקה של הניו יורק טיימס העלתה שאינטרנט ריסרץ' פעלה באופן דומה בשורה של מקרים מפוברקים אחרים. הסיבה שהתרגיל הזה נחשף? היא השתמשה באותו השחקן עם אותו המבטא המזויף מול אותו האולפן המפוברק פעם אחר פעם. באחד המקרים הללו, החברה יצרה בהלת אבולה בארצות הברית.

 

תחקיר של הניו יורק טיימס גילה שאינטרנט ריסרץ' היא חברה ממשלתית, שמפעילה טרולים כנגד מטרות של ממשלת רוסיה. בין השאר, במסמך פנימי שלה שנחשף, מתלוננת החברה שהרשת הלא-רוסית מוטה כנגד רוסיה בשיעור של 4:1. ועל כן היא צריכה ליצור תוכן שקרי ומזויף כדי להטות את הכיוון חזרה.

 

החברה ערכה, בין השאר, תערוכת תמיכה בבאשר אסד בניו יורק; הפיצה מסרים נגד ברק אובמה; ובאופן כללי התנהלה כמו זרוע של המשטר הפוטיניסטי, שזה כנראה בדיוק מה שהיא. השירותים החשאיים הרוסיים תמיד אהבו לוחמת דיסאינפורמציה; עכשיו הם מפיצים בהלות שווא מפני דליפת חומרים כימיים ומגפות אבולה ברשת. 

 

וכאמור, יש לא מעט חברות כאלו. הבעיה עם מתיחות רשת היא שבסופו של דבר מישהו עולה עליהן. ברשת מספיק אנשים עם מספיק זמן פנוי ומוטיבציה כדי לפרק כל אירוע מפוברק. 

 

כל הקבצים שלך בידינו

 

יש הרבה סוגים של וירוסים ונוזקות ברשת - אך ספק אם יש נלוזה יותר מתוכנת החטיפה. אלו הן נוזקות שמשתלטות על המחשב שלכם, נועלות את הקבצים ומצפינות אותם - ואז דורשות מכם לשלם דמי כופר כדי לקבל את המחשב בחזרה מידי ההאקרים. לפעמים התוכנה אפילו תשתול פורנו פדופילי במחשב שלכם ותאיים שאם לא תשלמו, היא תשלח הודעה לאינטרפול ותהרוס לכם את החיים.  

 

עד כה, נוזקות החטיפה היו עסק של כמה כנופיות מאוסות במיוחד. במסגרת הדמוקרטיזציה של כלי משחית, שמאפשרת לכל ילד דחוי בצדק להפעיל RAT מהמרתף של ההורים ולחוש עליון על מישהו, בקרוב כל אדם עם כמה זלוטס מיותרים ויכולת להפעיל TOR יוכל להפעיל נגדכם נוזקת חטיפה.

 

להיות פושע סייבר? כל אחד יכול להיות פושע סייבר? כל אחד יכול

 

כלי חדש שנקרא Tox מאפשר לכל אדם, גם כאלה עם כישורים טכנולוגיים ששווים לכישורים החברתיים שלהם, ליצור תוכנה שכזו. המשתמש יוכל לקבוע את סכום דמי הכופר, כמו גם לשלוח פתק אישי לקורבן שלו, והתוכנה תיצור לו וירוס משלו. עכשיו הוא רק צריך לשכנע איזה מסכן להוריד אותו. המפעילים של התוכנה, ופה צריך להודות שיש רוח יזמות יצירתית, לוקחים 20% מכל ההכנסות שלך. 

 

בפועל, נוצר כאן מודל SAAS. ייזהר המפעיל: כשאתה מסכים לתת למישהו 20% מהפעילות הנפשעת שלך, לא רק שאתה פושע, חלאן ובזבוז של פחמן - אתה חושף את עצמך לסחיטה.

 

עין הבולשת מעל בולטימור

 

והנה סיפור שמגיע ישירות ממחלקת "התסריט הזה גס מדי והיה נדחה על ידי במאי תיאוריות קונספירציה": לבולשת האמריקאית, ה-FBI, יש טייסת חשאית של מטוסים שטסה מעל ערים, כשהיא מצוידת במכשור שאוסף מידע על אלפי אנשים בו זמנית. ואם זה לא היה מספיק, אז הבולשת לא מפעילה את המטוסים האלה ישירות: היא מפעילה אותם באמצעות חברות קש.

  

ולמה היא מפעילה אותן באמצעות חברות קש? כי, כפי שחשף התחקיר של סוכנות הידיעות AP, בבולשת לא רוצים שידעו שהיא מיישמת מדיניות מעקב המוני. למעשה, לבולשת היתה החוצפה להתלונן בפני העיתונאים שאם הם יחשפו את חברות הקש שלהם, זה רק יעלה לאזרחים יותר כסף - כי הבולשת תצטרך להקים חברות קש חדשות.

 

ריגול ממשלתי בלי בושה. אילוסטרציה ריגול ממשלתי בלי בושה. אילוסטרציה

 

בבולשת הודו שהמעקב מתבצע ללא צו של שופט ושמדי פעם הם מפעילים מכשור שמאפשר להם לזהות אלפי אנשים על הקרקע באמצעות הסלולרי שלהם גם אם הם לא משתמשים בו. ואולם, הדגישו שהם עושים זאת רק לעיתים נדירות. התחקיר של AP מצא שפעם אחר פעם, המטוסים של הבולשת מקיפים בניינים ספציפיים וספק אם המטרה של הגיחות האלה היא רק לצלם את הבניין. הציבור שם לב לבלאגן הזה אחרי שבמהלך המהומות בבולטימור לפני מספר שבועות, הבחינו אזרחים במטוסים שמבצעים שוב ושוב גיחות מעל העיר.

 

קצרצרים

 

1. פחד ותיעוב בבריטניה: יועץ בכיר לראש הממשלה קמרון, סר נייג'ל שיינוולד, כתב הצעה לאמנה בינלאומית שתאלץ את חברות הרשת האמריקאיות להעביר לידי הממשלה הבריטית את כל המידע של הלקוחות שלהן על פי דרישה. מאחר ומדובר בחומר נפץ, הממשלה מיהרה לסווג את הצעת האמנה הזו כ"סודית ביותר". מתנגדי הממשלה טוענים שמדובר בנסיון להכניס את מדינת המעקב דרך החלון ולהסוות את כל הנושא מידיעת הציבור. הממשלה טענה בתגובה שהיא לא מתכוונת לדווח לציבור על מהלכים שהיא נוקטת כשהם עדיין בתהליכים כי תראו, מלפפון מעופף. מטרת האמנה היא כנראה למנוע מממשלת קמרון את המבוכה שבהעברת חוקים שיאפשרו מעקב אחרי כל האזרחים בלי צו ויחסלו סופית את התדמית של בריטניה, שגם כך נתפסת כמדינה מנוטרת במיוחד. נעדכן.

 

דיוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה צילום: רויטרס

 

2. חברה אירופית שמייצרת אפליקציית אבטחה בשם Disconnect פנתה לרגולטורים של הנציבות האירופית בתלונה על גוגל. לטענת החברה, גוגל סילקה את האפליקציה שלה מחנות PLAY משום שדיסקונקט הפריעה לגוגל לאסוף מידע על המשתמשים. בהודעה של גוגל שנשלחה לחברה נאמר שהאפליקציה נפסלה משום שהיא מנעה מאפליקציות אחרות להציג מודעות - מקור רווח עיקרי עבור גוגל. דיסקונקט דורשת מהאיחוד האירופי להורות לגוגל להשיב את האפליקציה שלה ולהתייחס אליה כפי שהיתה מתייחסת לאפליקציית הגנת פרטיות לו היתה מפתחת אחת - וטענה שגוגל מונעת מאפליקציות אירופיות אפשרות שווה לתחרות.

 

3. כולם מדברים על רוס אולבריכט והעונש הקשה שהוא קיבל, כמו גם על עוד שניים-שלושה מנהלי אתרי מכירת סמים ברשת האפלה שנתפסו. בפועל, עם זאת, שיעור ההצלחה קטן למדי. המגזין וויירד דיווח שידוע לו על כ-70 מפעילי אתרים כאלה שהצליחו לחמוק מידו הארוכה של הצדק - אולי כי זו היתה עסוקה בקבלת שוחד ומכירת סמים בעצמה, כפי שקרה באופן מביך בחקירה של אולבריכט. בוויירד מתמקדים בסיפורם של חמישה מהם, ביניהם "הפיראט האיום רוברטס 2".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x