10 בערך: מנכ"ל מיקרוסופט החדש סוגר שנה ראשונה בתפקיד
מתרחב למציאות המדומה והמלהיבה, אבל שם דגש על הענן האפרורי; מגיע בגדול למובייל, אבל נאלץ להכיר באנדרואיד וב־iOS; מקפיץ את המניה, אבל מפספס בדו"חות; מפגין נחישות ורגישות כמנהל, אבל מרגיז את הנשים בהייטק; כתבי כלכליסט מסכמים ב־10 נקודות את שנתו הראשונה, המוצלחת למדי ועתירת הסתירות, של סאטיה נאדלה בראש מיקרוסופט
1. סוגר את הפער בווינדוס
אחרי הכישלון הצורב של ווינדוס 8, ותוך דילוג קליל על גרסה 9, חשפה מיקרוסופט השנה את ווינדוס 10, שמציגה את החזון של נאדלה לעתיד עולם המחשוב. בניגוד לקודמותיה ווינדוס 10 היא מערכת הפעלה אחת לכל המכשירים, שמתאימה את הממשק למסך המחשב, הטאבלט, הסמארטפון או כל מוצר אחר. נאדלה הבין את מה שגוגל ואפל יודעות מזמן ושקודמו סטיב באלמר פספס: חברה שלא תדע ליצור חוויית משתמש אחידה ורציפה במכשירים שונים לא תשרוד לאורך זמן. מיקרוסופט קצת בפיגור במירוץ הזה, אבל היא סוגרת את הפער במהירות.
עומר כביר
2. מאמץ גם את המתחרות
סאטיה נאדלה גרם למיקרוסופט להפנים את העובדה שהיא כבר לא החברה היחידה בשוק מערכות ההפעלה, ושהתחזקות ענף המובייל מחייבת מהלך אסטרטגי אמיץ. תחת המנכ"ל החדש ביצעה מיקרוסופט מהלך שפעם היה בלתי נתפס: שיתוף פעולה עם מתחרות מרות כמו גוגל ואפל כדי להרחיב את תפוצת האפליקציות ושירותי הענן מתוצרתה. חבילת אופיס זמינה כעת במלואה לאייפד ולטאבלטי אנדרואיד, מסמכי אופיס ניתנים לעריכה ישירות מג'ימייל ואפילו יכולות מתקדמות כמו חיפוש קולי נדדו אל מחוץ לווינדוס. והצעד המפתיע באמת? גלקסי S6, מכשיר הדגל הבא של סמסונג, צפוי להגיע לצרכנים עם שלל האפליקציות של מיקרוסופט.
הראל עילם
3. לא מחמיץ את הענן
אם יש משהו שמיקרוסופט לא פספסה במהלך העשור האחרון, זה את ההזדמנות לפספס כל טרנד חשוב בעולם הטכנולוגיה. מהפכת האינטרנט, מהפכת המובייל, מהפכת המדיה החברתית - ענקית התוכנה תמיד נכנסה אחרונה לכולן. נאדלה, שהיה מופקד על תחום מחשוב הענן במיקרוסופט לפני שהגיע לתפקידו הנוכחי, מסרב לפספס טרנד נוסף: ווינדוס 10 צפויה לכלול גרסת ענן שלא תדרוש כל התקנה על המחשב, תאפשר התחברות מכל מקום ותתאים לעסקים ולארגונים. בנוסף קידם נאדלה גרסה מקוונת וחינמית של אופיס (בדומה ליישומי דרייב של גוגל) ומיקרוסופט גם מספקת כיום שטח אחסון חינמי של 15 ג'יגה־בייט.
רפאל קאהאן
4. מהמר על המציאות המדומה
לראשונה בתולדותיה מנסה מיקרוסופט ליצור פלטפורמת מחשוב חדשה לחלוטין: משקפי הולולנס ופלטפורמת התוכנה הנלווית, שנחשפו בחודש שעבר, משלבים בין מציאות מדומה למוגברת ומקיפים את שדה הראייה של המשתמש באפליקציות ובמשחקים. זהו ההימור הגדול ביותר של נאדלה: אם הפיתוח הזה יהיה מוצלח מספיק, הוא יכול לחולל מהפכה שתהיה לא פחות משמעותית מזו של המחשב האישי. ואם לא, הוא לפחות מציג את מיקרוסופט כחברה שאולי נתפסת כאפרורית, אבל הפכה לנועזת וחדשנית באמת. זו בשורה מצוינת לשוק הטכנולוגיה כולו.
עומר כביר
5. מדאיג את המשקיעים
במהלך שנתו הראשונה של נאדלה כמנכ"ל מיקרוסופט התחזקה מניית החברה בשיעור נאה, כך שלכאורה משקיעיה אמורים להיות מרוצים. ואולם, החודשים האחרונים הופכים את התמונה לוורודה פחות: בדו"חות הרבעון השני הפיסקאלי, שפרסמה מיקרוסופט בסוף ינואר, החמיצה החברה את ציפיות השוק ומנייתה צנחה ב־12% ביום אחד. הסיבות לכך היו בעיקר מכירות מאכזבות של רישיונות למוצרי החברה לארגונים, וכן חולשה ברוסיה ובמדינות נוספות. ייתכן שמדובר בתקלה זמנית: מיקרוסופט עדיין רשמה ברבעון הכנסות עתק של 26.5 מיליארד דולר ורווח של 5.86 מיליארד דולר, והיא נהנית משווי שוק גבוה מ־350 מיליארד דולר. ואולם, בפני נאדלה עומד מבחן לא פשוט: עליו להוכיח שהוא יכול ליצור מודל הכנסות חדש עבור מיקרוסופט, שיתבסס יותר על הענן ופחות על המוצרים המסורתיים. המשקיעים יעקבו במידה רבה גם אחרי הישגיה בתחום המובייל.
ניר צליק
6. קונה בישראל, לא קופץ לבקר
מבחינת מיקרוסופט יש לישראל חשיבות אסטרטגית לא מעטה: יעידו על כך שלוש חברות כחול־לבן שהיא רכשה בשנה האחרונה במאות מיליוני דולרים ומרכז הפיתוח הגדול שהיא מחזיקה בהרצליה. למרות זאת, סאטיה נאדלה עדיין לא מצא את הזמן להגיע לכאן: הדבר כמובן אינו מעיד על יחס עוין לישראל, אך לעתים ביקור אחד משמעותי הרבה יותר מאשר עוד רכישת סטארט־אפ. הגעה של נאדלה לארץ, כפי שעשו קודמיו בתפקיד סטיב באלמר וביל גייטס, תבהיר בצורה משכנעת את המחויבות של הענקית מרדמונד להייטק הישראלי.
מאיר אורבך
7. עושה סדר בתחום המשחקים
מיקרוסופט סוף סוף אימצה בשנה האחרונה אסטרטגיה מסודרת בתחום הגיימינג. נאדלה הקים חטיבה חדשה שתרכז את התחום כולו - משחקי אקסבוקס, פיתוח ושיווק הקונסולה, משחקים למחשב ועוד - והציב בראשה את פיל ספנסר, שהיה אחראי על סטודיו המשחקים של החברה. ספנסר כבר הספיק להוביל בספטמבר את קניית יצרנית מיינקראפט מאג'ונג ב־2.5 מיליארד דולר, הרכישה הגדולה ביותר של מיקרוסופט בתחום. השחקנים עצמם ישמחו לגלות שווינדוס 10 תתמוך בפרוטוקול הגרפיקה המתקדם DirectX 12 ותאפשר הזרמת משחקים לאקסבוקס ישירות מהמחשב האישי.
הראל עילם
8. מעצבן פמיניסטיות
ב־8 באוקטובר נקלע סאטיה נאדלה לאחד הרגעים הפחות נעימים בקריירה שלו, כשהצהיר דווקא בכנס גרייס הופר לנשים בענף הטכנולוגיה כי הן אינן צריכות לבקש העלאות שכר, אלא "להאמין שהמערכת תיתן להן את ההעלאות במשך הזמן". הוא התעלם מהנתונים הידועים על פערי השכר בין גברים לנשים המכהנים באותם תפקידים, ספג מטחי ביקורת על האמירה האומללה ונאלץ לבסוף להתנצל פומבית. נאדלה יכול להפוך את המשבר להזדמנות: פרט לפערי השכר, נשים מהוות רק 30% מהעובדים בחברות ההייטק המובילות, והרבה פחות מכך בתפקידים טכנולוגיים וניהוליים. בלא מעט מקרים הן סובלות מתרבות ארגונית מאצ'ואיסטית ואף מהטרדות מיניות. אם נאדלה לא יסתפק במילות התנצלות אלא ינסה לתקן גם במעשים, כמו גיבוש מדיניות שתעודד קידום נשים במיקרוסופט וחתירה לשכר שוויוני יותר, הוא עשוי להיזכר בתור האיש שהוביל שינוי פמיניסטי, חיובי וצודק בעולם ההייטק כולו.
נמרוד צוק
9. לא מתאמץ להיות נחמד
סאטיה נאדלה לא מהסס לקבל החלטות חדות, מעוררות מחלוקת ולא נחמדות. בחצי השנה הראשונה שלו כמנכ"ל מיקרוסופט הוא שלח הביתה 14% מעובדי החברה, כלומר 18 אלף איש. רובם הגיעו מנוקיה שמוזגה לתוכה באותה תקופה, והשאר היו עובדי מטה שבעיקר הכבירו בירוקרטיה על ענקית התוכנה. הוא גם לא חשש לשנות את המבנה הארגוני שהוריש לו סטיב באלמר, והכריח עובדים מסוגים שונים - מפתחים, בודקי תוכנה ומנהלי פרויקטים - לעבוד ביחד כקבוצות חשיבה. למרות הצעדים הלא־פשוטים האלה הוא נהנה מתמיכה רחבה של 87% מעובדי מיקרוסופט, שמעריכים את המנהל שמנסה לחסוך תהליכים ארגוניים מסורבלים כדי לשפר ביצועים ולהתקדם.
רפאל קאהאן
10. מוכיח שממש לא חייבים לצעוק
עד לפברואר 2014, אז הוכרז רשמית כמנכ"ל מיקרוסופט, מעטים שמעו את שמו של סאטיה נאדלה. הבוס החדש של ענקית התוכנה נראה בתחילה כאנטיתזה לסטיב באלמר הצבעוני והפרוע, שהתפרסם במזג החם שלו ובמיצגים מוחצנים שכללו צעקות, נפנופי ידיים ודהרות על הבמה באירועי החברה. נאדלה כנראה לא ימצא את עצמו בקרוב מככב בסרטון ויראלי ביוטיוב: הוא טכנולוג מעמיק ורגוע בעל דיבור רך, חובב שירה וקריקט.
בצעירותו היגר נאדלה מהודו לארה"ב כדי ללמוד מדעי המחשב, ועבד קשה ובשקט עד שהפך לנשיא חטיבת השרתים של מיקרוסופט, תפקיד חשוב אך סמוי מעין שקידם אותו לעבר כס המנכ"ל. למרות התדמית השלווה הצליח נאדלה לצבור לעצמו נוכחות בשנה האחרונה באמצעות הופעות ציבוריות מעניינות, ראיונות רבים ואפילו כתבת שער במגזין הנחשב "Wired". בכך מזכיר מנכ"ל מיקרוסופט את טים קוק מאפל, שכמוהו נכנס להנהיג חברת טכנולוגיה אדירת ממדים אחרי מנכ"ל צבעוני ושנוי במחלוקת. אם קוק נחשב בהתחלה לתחליף חיוור לסטיב ג'ובס והפך למנהיג מוערך ומתוקשר, נאדלה אולי נשאר אלמוני יותר לציבור הרחב, אבל אוהבי הטכנולוגיה מאוד מתעניינים במה שיש לו להגיד.
נמרוד צוק