$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

גם לי קוראים שארלי

ענקיות הטכנולוגיה מזדהות עם קורבנות הטבח במגזין הצרפתי שארלי הבדו, התנתקות מהסמארטפון גורמת להפרעות, מחשב מנצח בפוקר והאם אינטליגנציה מלאכותית תשמיד את כולנו

יוסי גורביץ 14:1011.01.15

גוגל, פייסבוק ואפל נגד טבח

 

הטבח במערכת השבועון הסאטירי שארלי הבדו בסוף השבוע גררה תגובות הלם ברחבי העולם, במיוחד משום שההתקפה כוונה כה במפורש לפגוע בחופש הביטוי. קריקטוריסטים מרחבי העולם מיהרו לצייר עפרונות מחודדים שמנצחים קלשניקובים, אולי כסוג של קמע. וכמעט כל העולם ואשתו מיהרו לומר "אני שרלי."

 

Be Louder. Be Louder.

 

כך עשו גם חברות הטכנולוגיה הגדולות. גוגל הציבה פס שחור של אבל על עמוד הבית שלה בצרפתית, והתחייבה לתרום רבע מיליון יורו לשארלי הבדו, שמצידו הפגין עמוד שדרה יוצא דופן, והשער הבא שלו כותב בפשטות "דרושים שישה מאיירים חדשים." אפל הציבה בראש העמוד הצרפתי שלה את ההאשתג הנפוץ בימים האחרונים, #jesuisCharlie, אני שארלי.

  

וכרגיל, היה מי שהגזים. כרגיל, זה היה מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק. הלז כתב מאמר בעמוד שלו, שבו הזכיר את העובדה שפעם ניסו להעמיד אותו לדין בפקיסטן על חילול הקודש, והתחייב חגיגית שפייסבוק תשמור על חופש הביטוי.

 

אלמלא הכרנו אותו, היינו מאמינים לו. אין שום קשר בין פייסבוק ובין חופש הביטוי. סאטיריקנים צריכים לקבל אישור מפייסבוק שהם עמוד מוכר, כי לפני זה התלונות של ספאמרים ומתנגדים היו גוררות את הסרת העמודים מפייסבוק על בסיס שבועי. במהלך האביב הערבי, נזכיר בפעם המי יודע כמה, העמוד הידוע של המהפכנים המצרים הוסר מפייסבוק ארבע פעמים.

 

פייסבוק מחויבת לא לחופש הדיבור אלא לחופש הבידור, ומה שמעניין אותה הוא פרסומות. לשם כך, היא מעסיקה אנשים שמקדישים, אידיאלית, כמה שניות בלבד לבירור כל תלונה. התוצאה היא פייסבוקיסטן: מי שצועק חזק יותר, מסיר את התוכן של מי שצועק חזק פחות. ולא הייתי מזכיר את כל הנושא הזה, שכבר נידון בטור הזה לעייפה, אלמלא ניסה צוקרברג לרכב על גופות של מאיירים לכמה דקות של תהילה.

 

זהירות, הניתוק מהסלולר שלך עלול לגרום להפרעות

 

זה שיש קשר לא בריא בינינו ובין הגרוטאות הסלולריות שלנו, אנחנו יודעים מזמן. חוקרים כבר מצאו שבני אדם מפתחים מערכת יחסים עם הגרוטאה שהם לא מפתחים, למשל, עם ארנק. אריק שמידט ציין שכאשר בני הדור הזה מוצאים את עצמם מנותקים מהרשת, הם מתחילים לפתח עצבנות; ומחקרים מצאו שהתסמינים של היעדר רשת דומים במידה ניכרת לתסמינים של גמילה מעישון.

 

איך אתם מתנהגים ללא הטלפון שלכם? איך אתם מתנהגים ללא הטלפון שלכם? צילום: שלום בר טל

 

עכשיו מתגלה כי כאשר אדם המנותק מהסמארטפון שלו סובל מהפרעות קוגנטיביות. חוקרים נתנו ל-40 משתמשי סמארטפונים – ספציפית, משתמשי אייפון – לפתור חידות הן כאשר הגרוטאה שלהם זמינה והן כאשר היא מרוחקת מהם. התוצאה היתה חד משמעית: כאשר המכשיר שלהם לא היה לידם, הנבחנים חוו מועקה, והמועקה הזאת התבטאה בירידה ביכולות הקוגניטיביות. במילים אחרות, כאשר המכשיר היה צמוד לבעלים, הם תפקדו טוב יותר במבחן.

 

החוקרים אומרים שיתכן שיש כאן מצב שבו הסמארטפון נחשב לחלק מהאישיות של האדם, והפרדות ממנו גורמת לירידה בתחושה האני. אז זה מה שיצא לנו מהמהפכה הדיגיטלית: שעבוד מנטלי לצעצועים.

  

עוד מעוז נפל

 

אחרי שמחשבים ניצחו את בני המין האנושי בשחמט, נותרו מעט מאד תחומים שבהם בני אדם יכולים לטעון ליתרון על המכונות. לפני כמה שנים, Jeopardy נפל קורבן למחשב העל ווטסון. אחד התחומים שנותרו היה משחק הפוקר. לא עוד.

 

המחשב מסוגל לנצח אותנו גם בפוקר המחשב מסוגל לנצח אותנו גם בפוקר צילום: shutterstock

 

עכשיו חוקרים הצליחו ליצור תוכנה, שמאפשרת למחשב לשחק פוקר בנוסח טקסס הולד'ם נגד משתמש אנושי – בודד, עד כה – ולנצח בכל פעם, או על כל פנים לנצח פחות או יותר בכל משחק מול המשתמש לשארית ימי חייו. יכול להיות שהמשתמש ינצח פה ושם, אבל אם הוא ישחק לאורך זמן מול הגרוטאה, הוא יפסיד.

 

התוכנה מסוגלת, אומרים המפתחים בגאווה, ללמוד. מדי פעם היא מהמרת על סכום רנדומלי. אם היא מפסידה, היא מחשבת את הסכום שהיתה עשויה להרוויח אם היתה פועלת באופן לא רנדומלי, והסכום הזה משמש לה כ"ערך חרטה" שמניא אותה מהטעות הזו בפעם הבאה. בסופו של דבר, היא מסוגלת ללמוד להיות יותר רציונלית מהמהמר הממוצע ולהגיע למשחק מושלם. היא נדרשה לשם כך ל-70 יום והשתמשה בכוח החישוב של 200 מחשבים.

 

לא ברור כמה כוח חישוב תצטרך התועבה כדי להתמודד מול קבוצה שלמה של שחקנים אנושיים, אבל נראה שזו רק שאלה של זמן וכוח חישוב. במילים אחרות...

  

אינטליגנציה מלאכותית טובה מטמטום אמיתי

 

או לפחות כך אנחנו מנסים לנחם את עצמנו.

 

סקיינט בדרך. סקיינט בדרך.

 

לרגל השנה החדשה, מציע דן ליונס מחשבה מדכאת במיוחד: תבונה מלאכותית הולכת להרוג את כולנו. לא עכשיו, אבל זה יקרה.

 

לפי ליונס, לדיון על הסכנות של אינטיליגנציה מלאכותית יש שני צדדים. אחד אותו מייצג אריק שמידט, שאומר שהכל יהיה בסדר; ומהצד השני, סטיבן הוקינג, שאומר שהכל אבוד ושזו רק שאלה של זמן. בנוסף, נזכיר, גוגל עובדת בכל הכוח על קידום תבונה מלאכותית, כי היא משוכנעת שיש שם הרבה מאד כסף – היא כנראה צודקת – ושמידט הוא הרי יו"ר החברה. כלומר, לשמידט יש אינטרס מובנה לשכנע אותנו שהמחשבים רק יועילו לנו.

 

לא ברור מתי זה יקרה, מתי באמת מחשבים יהפכו למודעים וחושבים. אבל כשזה יקרה, הם יוכלו לתכנת את עצמם מחדש. וכל פעם, זה יקרה מהר יותר. ולבני האדם לא יהיה הרבה מה לעשות בנידון, חוץ מלהוציא את השלטר בזמן, או לקוות שלמחשבים אין את יצר ההרס והקטל המובנה של בני אדם. מצד שני, מזכיר ליונס, הבדיחה הקבועה בענף אומרת ש"אנחנו במרחק של 20 שנים מאינטליגנציה מלאכותית, וכך יהיה תמיד."

  

קצרצרים

 

1. במסגרת התכנית "דפוק את חוויית המשתמש, אולי זה יעלה את מחיר המניה", מתכננים כעת בטוויטר להפעיל אוטומטית סרטונים שמופיעים בשירות. הסרטונים ינגנו רק שש שניות; אחר כך המשתמש יצטרך להקליט על הסרטון. אבל ספק אם יש משהו מתועב יותר ששירות תוכן יכול לעשות למשתמשים שלו מאשר ניגון אוטומטי של סרטון. לא ברור למה טוויטר הולכת לשם, אלא אם מצב ההכנסות שלה קשה מהחזוי.

  

2. בית משפט איראני הורה על חסימתם של שלושה שירותי הודעות מיידיות במדינה השיעית היחידה בעולם: ווטסאפ, ליין וטנגו. ההחלטה נחשבת למנוגדת לעקרונותיו של הנשיא רוחאני וכמייצגת של הפלג השמרני – או, מאחר ומדובר באיראן, הפלג היותר שמרני – בקרב מנהיגי המשטר. לא ברור לאן זה יילך, אבל ברור שהשינויים של רוחאני נתקלים בהתנגדות. איראן היא אחת המדינות המובילות בשימוש ב-VPN, ככלי לעקיפת הצנזורה של המשטר, ובעבר דיבר המשטר שם על סגירת האינטרנט ופתיחת מעין אינטרא-נט לאומי כמו בצפון קוריאה. הרעיון הזה נבלם, אבל השמרנים לא מוותרים על הנסיונות שלהם לצנזר את הרשת.

 

3. ארגון הפשיעה המקוון ליזארד סקווד, שפרץ לחיינו אחרי שהרס למיליוני גיימרים את חג המולד, מנהל בימים האחרונים התקפת DDoS נרחבת כנגד אתר התמונות 8chan. הסיבה להתקפה ככל הנראה מסחרית: בהודעתם, הצביעו הפושעים על שירות התקיפה בתשלום שלהם, Lizard Stresser. יש לציין שלא מדובר בפושעים מתוחכמים במיוחד: חוקר האבטחה ברייאן קרבס ציין שהכנופיה גנבה את קוד ה-DDoS שלה בשלמותו מאתר אחר, ושהיא הצליחה לחשוף בטעות את הזהות של כל 1,700 חבריה. המשטרה כבר ביצעה כמה מעצרים, כך שיתכן שליזארד סקווד ירדו מרדאר שלנו אפילו מהר יותר מלולזסק, ובלי הצורך לגייס מלשין נוסח סאבו.

  

ערוץ הכנסה חדש לחברות המוזיקה? ערוץ הכנסה חדש לחברות המוזיקה? צילום: בלומברג

 

4. חברות ההקלטה האמריקאיות מייללות עד לב השמיים: לטענתן, אסירים בבתי כלא בארה"ב מבריחים לתוך הכלא הקלטות של מוזיקה מוגנת שמסודרות על פי טעם אישי, mixtape בלעז, ומנגננים אותן בלי לשלם להן תמלוגי זכויות יוצרים. בהתחשב בהצלחה החלקית מאד של חברות ההקלטה לגבות תמלוגים וקנסות מאנשים שאשכרה העלו מוזיקה לשיתוף, אני לא בטוח שכדאי להן להתחיל לנהל את המאבק המשפטי הזה. תגידו, ערפדים, אתם לא מסוגלים להכיר בעובדה שיהיו אנשים שלא ישלמו לכם?

 

5. ארגון זכויות הגולשים הוותיק, ה-EFF, העלה לאחרונה אפליקציה חדשה. האפליקציה, הבהירו בארגון, תעלה רק בגרסת האנדרואיד, כי הדרישות של אפליקציה ב-iOS, מערכת ההפעלה של אפל, שערורייתיות. הארגון ציין כמה מהן: העובדה שלאפל יש "כפתור הרג", שיכול להרוג את האפליקציה שכבר הותקנה במכשיר שלך; העובדה שאפל אוסרת על מפתחים לדבר על חוזה המפתחים עליו הם חותמים; האיסור על פריצה של האייפון; והעובדה שכל עדכון אבטחה צריך לעבור דרך אפל. בקיצור, ה-EFF לא מוכנים לעבוד עם המקבילה התאגידית של מדינה סובייטית. כמו שצריך.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x