$
חדר מחשבים

הענן יספק לנו צדק חברתי

יישום של טכנולוגיות מחשוב ענן יכול לסייע רבות בצמצום הפערים בין הפריפריה למרכז. השילוב של ענן עם שירותי רפואה למשל, יכול לאפשר לחולים מהפריפריה לקבל גישה לשירותים, שלולא כן היו דורשים התניידות שלא תמיד אפשרית

ניר חינסקי 17:0821.12.14

טכנולוגיית הענן מיושמת כיום כמעט בכל תחום בחיינו, כמעט מבלי שנרגיש, החל מהסלפי'ז שאנחנו מצלמים בניידים שלנו אשר נשמרים כברירת מחדל בחשבון בענן ועד ניהול הקבצים והגיבוי של המחשבים שלנו. כמו כל טכנולוגיה, השימוש שנעשה בה והשילוב שלה בתהליכי עבודה לעיתים מרשים יותר מהטכנולוגיה עצמה, למשל האפשרות לקרב באופן וירטואלי את הפריפריה לשירותים מתקדמים שהמטרופולין מציע, והדוגמא הטובה ביותר היא בתחום השירותים הרפואיים.

מי שגר בצפון או בדרום הרחוק של ישראל, מכיר את המצוקה של מחסור בשירותים רפואיים מתקדמים באזור, מצוקה אשר טכנולוגיית הענן יכולה לתת לה מענה, בהיותה כנראה אחד הכלים המתפתחים בתחום שירותי הרפואה. השילוב של טכנולוגיית הענן בתחום הרפואה הוא אולי אחד ההישגים המרשימים. דמיינו מצב שבו החולה מנוע מלהשיב לשאלות הרופאים בנוגע להיסטוריית המחלות שלו, רגישויות לטיפולים מסויימים וכדומה, אולם הכל שמור בענן ולצוות הרפואי תהיה גישה למידע מכל מקום, מה שיאפשר מתן טיפול יעיל יותר ואף מציל חיים במקרים מסוימים.

 

טכנולוגיות הענן מסייעות לפיענוח מהיר של תצלומי רנטגן בהירושימה, יפן טכנולוגיות הענן מסייעות לפיענוח מהיר של תצלומי רנטגן בהירושימה, יפן

 

דוגמא הממחישה את השימוש בטכנולוגיה כאמצעי לצמצום פערים ושיפור השירותים הרפואיים בפריפריה, ניתן לראות ביפן אשר סובלת ממחסור קריטי ברדיולוגים. למרות שלמרבית בתי החולים בה, יש ציוד מצוין לביצוע סריקות, המחסור במומחים שיאבחנו את תוצאות הסקירות, גורם לכך שמטופלים מאזורים מרוחקים מחכים זמן רב מדי לאבחון. ברור שיכולות להיות לכך השלכות קריטיות על מצבם הבריאותי.על מנת לתת מענה למחסור זה ועדיין לספק למטופלים באזורים מרוחקים שירות מהיר, יושם כבר בשנת 2000 בהירושימה, מודל של מעבדת רנטגן ניידת באוטובוס. במקום להמתין לחולה שיגיע לבית החולים המרוחק לעתים ממקום מגוריו, ציוד הרדיולוגיה הנייד הגיע אליו.

 

יחד עם זאת, סוגיית האבחון נותרה בעינה לאחר שהמטופל קיבל את צילומי הרנטגן. את הסוגייה הזו פתרו לאחרונה בהירושימה באמצעות שילוב טכנולוגיית ענן. כיום הצילומים מועלים מיידית על ידי הטכנאים לענן והמומחים יכולים לגשת אליהם מכל מקום, כמעט מיד אחרי שהצילום נעשה. כך מקוצר תהליך ההמתנה לביצוע סריקת הרנטגן, קבלת התוצאות על ידי מומחה וכמובן העברת המלצות לטיפול הרפואי ויישומו. לשימוש בפלטפורמת ענן יש משמעות גם מעבר לקיצור מרחקים וזמני טיפול. רדיולוגים חייבים לעיין בצילומים רבים ברצף מאוד ספציפי וחשוב שתהליך זה יהיה מהיר ורציף. תשתית ענן שמסוגלת לטפל בהיקפים עצומים של מידע וכן מנוע עיבוד נתונים שמאפשר עיבוד ברצף הנדרש תוך יכולת להתייחס לממצאים אחרים הקשורים במטופל, מהווה יתרון משמעותי עבור הרדיולוגים בהירושימה ולמעשה בכל מקום אחר בו מיושמת הטכנולוגיה.

 

טכנולוגיה מבוססת ענן המיושמת ברפואה, מאפשרת לרופאים להעשיר את המידע שברשותם בעת מתן האבחנה ופותחת למעשה אופקים חדשים לתעשיית הבריאות על ידי הסרת חסמים גיאוגרפיים בין מטופלים לרופאים. ובחזרה אלינו. על אף שישראל נחשבת למדינה יחסית קטנה, המרחק בין המרכז לפריפריה עדיין נתפס מנטלית כגדול והפריפריה סובלת ממחסור בשירותים ציבוריים ושירותים רפואיים מתקדמים. בנוסף, כיוון שגם בישראל יש מחסור כללי במומחים שונים, הגישה אליהם מהפריפריה מאתגרת פי כמה וכמה. על מנת ליעל את תהליך מתן השירות לפריפריה, אין סיבה שלא לשלב את טכנולוגיה הענן בתהליכי העבודה של המוסדות הרפואיים, כך שלמומחה תהיה גישה מרחוק למידע והוא יוכל ללמוד כל מקרה ולעיתים אף לחסוך בצורך להמתין לתור ולחסוך זמן יקר במתן הטיפול, במיוחד במקרים דחופים.

 

שילוב טכנולוגיית הענן מאפשר גם פיתוח כלכלי של הפריפריה וצמצום הפערים. היכולת להעביר ולשתף מידע וקבצים לכל מקום בעולם כבר הוכח בפריחה של תחום פיתוח התוכנה בהודו, שנעשה עבור חברות וארגונים מהמערב. אין מניעה גם בישראל עבור כל ארגון במרכז, לעבוד עם מפתחי תוכנה, תכנים, בוני אתרים, גרפיקאים ובעלי מקצועות חופשיים אחרים הממוקמים בפריפריה ולשלבם בעבודה שאינה דורשת נוכחות פיזית יומיומית במשרד.

 

האתגר של צמצום הפערים בין מרכז ופריפריה נכון בכל העולם, ובישראל אנו עדים ומודעים לכך אף יותר בעקבות המחאה החברתית. הפערים המשמעותיים ביותר הם ברמת שירותי הבריאות, החינוך והתעסוקה. את הפערים הללו ניתן לצמצם ברמה מסויימת באמצעות שילוב טכנולוגית ענן ובניית דפוסי עבודה מתאימים. את מודל שיתוף המידע הרפואי באמצעות ענן, שירותי הרפואה בישראל כבר הטמיעו ברמה מסויימת, אך יש עוד מקום לשיפור וסיפור הירושימה ממחיש זאת. תחום הלמידה מרחוק והלימוד האינטראקטיבי כבר אינו בחיתוליו, אך גם כאן, יש עדיין מרחב גדול להתפרס עליו על מנת לנצל את יכולותיה של טכנולוגיית הענן. בתחום העיסקי, ענן יאפשר גמישות רבה יותר בתהליכי העבודה, ויתן דחיפה לקידום כלכלי של הפריפריה ועמה של המשק הישראלי.

 

הכותב הינו מנהל Google Cloud Platform במזה"ת ואפריקה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x