בדיקת כלכליסט
אלוף באלף: הסמארטפון המוזל של אסוס מפתיע לטובה
הישראלים מכירים את אסוס בזכות המחשבים, אבל זנפון 5 יכול לשנות את שוק הסמארטפונים הזולים באמצעות ביצועים איכותיים בפחות מ־1,000 שקל. הגרסה התומכת בדור רביעי יקרה יותר ומשתלמת פחות
- Asus Pro 301L: לפטופ עם כונן בכוננות חירום
- איזו חברת מחשבים שולטת בשוק הישראלי?
- שעת מבחן: השעונים החכמים שכבשו את תערוכת IFA
לקטגוריה הזו, של סמארטפונים הפונים לצרכן הישראלי החסכן, נכנסת בימים אלה חברה מפתיעה — אסוס, המוכרת בעיקר מתחום המחשבים הניידים. בימים אלה מתחילים להימכר בישראל מכשירי הזנפון (Zenfone), סדרת הסמארטפונים הראשונה מתוצרת אסוס (פרט למכשירי ה־Padfone ששילבו בין סמארטפון לטאבלט). הם אמנם הושקו במזרח עוד בתחילת השנה, אך מחיריהם הנמוכים יחסית הופכים אותם לרלבנטיים לצרכן הישראלי.
זנפון 4, סמארטפון בגודל 4 אינץ' העולה 700 שקל, לא שונה מהותית מהטלפונים הנמכרים ליד הקופה; זנפון 6 הוא פאבלט אלגנטי ב־1,300 שקל; ואולם זנפון 5, שמככב בסדרה זו, הוא המעניין ביותר בסדרה: סמארטפון 5 אינץ' מרשים למראה. הדגם הבסיסי שלו, שנבדק בסקירה זו, עולה 950 שקל בלבד — פחות מחצי ממכשירי הדגל של רוב החברות. הדגם התומך בדור רביעי (LTE), שמגיע עם מעבד מתקדם מעט יותר, עולה 1,350 שקל.
פשרות סבירות
זנפון 5 לא פונה למי שמחפשים סמארטפון עילית אנדרואידי: סמסונג גלקסי S5, HTC M8, LG G3 ו־Xperia Z3 של סוני — כולם בעלי תצוגה טובה יותר, נוחים יותר לשימוש ובעלי סוללה חזקה יותר. ואולם, במחיר של אחד מהם תוכלו לקנות זנפונים לכל המשפחה. עבור המשתמש הממוצע, כפי שעולה מבדיקת "כלכליסט", זנפון 5 יספיק ואף יותר מכך.
מדובר בטלפון נאה מאוד: גוף המכשיר מעוגל ונוח לאחיזה, אם כי חלקלק מעט. גבו מעוגל וצבוע בגוון מבריק לבחירת המשתמש (המלצת המערכת: סגול), שאמנם מבליט טביעות אצבע אך נעים לעין ומזכיר את מכשירי הלומיה של נוקיה.
הגב לא נפתח בקלות ואינו חורק כשאוחזים במכשיר בחוזקה, מאפיינים המעידים על איכות הרכבה גבוהה. עם זאת, הכפתורים הפיזיים (הפעלה ועוצמת שמע) משלבים פלסטיק ומתכת ועלולים להישחק בשימוש ממושך. אורכו של המכשיר עלול להוות בעיה משמעותית יותר: הוא ארוך ורחב מה־G3, אף שהמסך שלו קטן בחצי אינץ', דבר ההופך את השימוש ביד אחת למסורבל. לזכותו ייאמר שמשקלו נמוך, ועומד על 145 גרם בלבד.
לזנפון 5 יש מסך ברזולוציה של 1,280X720 פיקסל, בצפיפות של 294 פיקסלים לאינץ'. הבהירות ממוצעת ואיכות הצבע טובה אך לא מסחררת, כך שהמכשיר לא פונה לאוהבי המשחקים המורכבים וסרטי ה־HD, אבל עדיין מדובר במסך טוב בהרבה מהמתחרים באותו מחיר.
מבחינה טכנית, הדגם הבסיסי כולל מעבד אינטל Atom Z2560 כפול ליבה במהירות 2 גיגה־הרץ, זיכרון פעולה של 2 גיגה־בייט ומרחב אחסון של 16 גיגה־בייט. לא בדיוק המפרט המתקדם בשוק, אבל זנפון 5 מצליח להיות יעיל במיוחד ולהציג ביצועים טובים מאוד. גם הסוללה שלו, שמספיקה לקצת פחות מיום של פעולה רציפה, טובה מזו של היריבים המרכזיים בקטגוריית המכשירים המוזלים.
ואולם, כשמנסים לצלם באמצעות המכשיר, מגלים בדיוק היכן אסוס התפשרה כדי להוזיל את הטלפון: המצלמה הראשית של הזנפון, באיכות 8 מגה־פיקסל, מציעה איכות בינונית ומטה בתאורה מאוזנת וגרועה בתאורה נמוכה. איכות הווידיאו ירודה למדי אף היא, ולא כוללת ייצוב תמונה. אף על פי שממשק עריכת התמונה חביב מאוד, וכולל גם פילטרים אמנותיים שונים, זה ממש לא סמארטפון לאוהבי צילום. פשרה נוספת נחשפת ברמקול, שמשמיע צליל חזק יחסית אך גם צורם, ואף על פי שאיכות השמע בשיחות טובה, סינון הרעשים של הזנפון פושר למדי.
מקליט בקלות
זנפון 5 מגיע עם ממשק ZenUI של אסוס שמתגלה כנוח, פשוט ואסתטי מאוד. אף שהמכשיר מגיע עם גרסה 4.4.4 של אנדרואיד, העיצוב הנקי מזכיר יותר את אנדרואיד 5. יתרונו הגדול של הממשק הוא היכולת להקליט שיחה בלחיצת כפתור, תוך כדי ביצועה ומתוך ממשק החייגן. רוכשי הסמארטפון יודו לאסוס בכל פעם שיקליטו נציג שירות לקוחות שיבטיח להם גדולות ונצורות.
אסוס בנתה לא מעט אפליקציות עבור מכשיריה: תוכלו למצוא בזנפון את יישום ניהול המשימות Do it Later (לא בדיוק שם שתורם למוטיבציה), יומן פשוט ונוח ותוכנות לסנכרון המכשיר עם שירותי גיבוי, מחשבים ומכשירי אסוס אחרים. ואולם, גולת הכותרת היא ללא ספק SuperNote — אפליקציית רשימות מצוינת המאפשרת לשלב תמונות, קישורים, קבצים וגם כתב יד (כלומר, כתב אצבע). בעוד אפליקציות אחרות מאפשרות פשוט לצייר טקסט, בתקווה שתישארו בתוך השורה, זו של אסוס כוללת חלון כתיבת מילים נוח. אילו האפליקציה היתה תומכת בכתיבת עברית מימין לשמאל, ואילו המכשיר היה משווק עם סטיילוס, חוויית הכתיבה היתה משתדרגת עוד יותר.
בשורה התחתונה, כשמשווים את המכשיר של אסוס לסמארטפונים בסיסיים אחרים (של חוואווי, BLU, AMOI ואחרות), הדגם הבסיסי של זנפון 5 מסתמן כסלולרי המשתלם ביותר בפחות מ־1,000 שקל. עם זאת, למי שמחפש יכולות דור רביעי, עדיף לבחור בנקסוס 5, שאיכותי יותר מהדגם המתקדם של זנפון 5 ויקר ממנו רק במעט.
למה לשלם 3,000 שקל תמורת סמארטפון?
זנפון 5 של אסוס מציג יכולות שמזכירות מכשירי ביניים, שעולים בארץ 1,500–1,200 שקל, במחיר מופחת. הדבר עשוי לבשר על התרחבות מגמת ההוזלה המבורכת שמורגשת בשוק הסלולר.
נקסוס 5 של גוגל ו־LG, שהושק בסוף השנה שעברה, הציע יכולות פרימיום בתמחור ביניים (350 דולר). יצרניות סיניות כאופו ושיאומי הוזילו את הסמארטפונים בעזרת רכישה ישירה מאתרי קניות, ללא חוזים מגבילים עם ספקיות הסלולר. את כתר המכשירים המוזלים קטפה השנה בעיני רוב המבקרים והצרכנים OnePlus, שמכשיר One שלה עדיף על רוב סמארטפוני הדגל בשוק, אף על פי שהוא עולה 300 דולר בלבד.
מי שסובלות מהמגמה הזאת הן היצרניות הגדולות ביותר, אפל וסמסונג. האחרונה מתכוונת לצמצם משמעותית את היצע הטלפונים שלה במטרה להפחית את עלויות הייצור. אפל, מצדה, סומכת על המיתוג שלה בשוק הפרימיום, ומכשיריה הישנים מתחרים במוצרים זולים יותר. יש להניח שבשנה הקרובה השאלה "למה לי לשלם 3,000 שקל על טלפון" תישאל על ידי יותר ויותר צרכנים, שיעדיפו לרכוש את הטלפונים המוזלים.