מדריך כלכליסט
אבא, תקנה לי אייפד: האם הילד צריך טאבלט ללימודים?
בהחלט לא; הורים שקונים לילדיהם מכשירי אייפד, גלקסי ואחרים כדי לסייע להם בלימודים מגלים מהר מאוד שהילדים עוקפים את תוכנות הפיקוח ומגיעים למשחקים. כך תבדילו בין מחשבים שמתאימים ללימודים ובין כאלה שיפגעו בציונים שלהם
- אפל תחשוף את האייפד הבא ב-16 בחודש
- חברות הטכנולוגיה מרגלות אחר הילד שלך בבית הספר
- אפליקציות לתלמידים: הסוכריה שגונבת את התינוק
גם בבריטניה גילו במהירות את הבעיות שבלמידה באמצעות טאבלטים. דווקא מחקר של הארגון Tablets For Schools, שמקדם הכנסת מחשבי לוח לכיתות, הראה ש-95% מהתלמידים שהשתתפו בתוכניות כאלה לא השתמשו בטאבלטים רק למטרות לימודיות.
במקומות שבהם בתי הספר לא מספקים טאבלט לתלמידים הדיון עובר אל תוך המשפחה. לפי נתוני רשות התקשורת הבריטית, שיעור התלמידים הצעירים שמחזיקים במחשב לוח זהה כיום לאלה שמחזיקים בסמארטפון. הילדים רוצים אייפד כי לחברים בכיתה יש, ההורים מקווים שרכישת טאבלט חדש תעודד למידה מהנה במקום נמנום מול המחברת, וכרטיס האשראי נשלף לו מהכיס. בתקופת החגים והמתנות הנוכחית בישראל, ועל רקע פתיחתה של שנת הלימודים, הפיתוי להכיר לילד את מסך המגע גבוה אפילו יותר.
המוח מעדיף ספרים
יש לא מעט סיבות טובות לחשוב פעמיים לפני שנותנים לילד להתמסר למסך המגע. הבעיה העיקרית היא שמדובר במכשירים שמטרתם המרכזית היא צריכת תוכן כמו קליפים, סדרות טלוויזיה או משחקים - ולא יצירתו. אם ניסיתם לכתוב פעם יותר ממאה מילים בעזרת מקלדת וירטואלית של טאבלט, ודאי נתקלתם בבעיה הזאת. הוספת מקלדת פיזית היא פתרון חלקי, אבל בסופו של דבר - הכנת שיעורי בית היא ממש לא המטרה שלשמה הומצאו הטאבלטים וקשה להאשים את הילד שיעדיף להריץ בהם אנגרי בירדס או משחקים עתירי אקשן.
ואולם, גם אם הילדים באמת ישתמשו באייפד או בגלקסי טאב רק להכנת שיעורים, לא בטוח שזה יועיל להם במיוחד. מחקר שנערך באוניברסיטת לסטר האנגלית עוד ב-2003 גילה שהמוח צורך אחרת תוכן שמופיע על מסך מגע ותוכן מודפס, במיוחד כשמדובר בחומרים חדשים. בניסוי, שבו הוצג חומר בכלכלה לסטודנטים שלמדו פסיכולוגיה, התברר כי הם זכרו טוב יותר מידע שהופיע בספרים מאשר חומרים שהם קראו על המסך. בכל הנוגע להתפתחות ילדים, החוקרים חלוקים בדעתם בכל הנוגע להשפעת הטאבלטים, אך רבים מהם מזהירים מפני שימוש ממושך ללא פיקוח הורי.
גם המחשבה שהילדים ישתמשו בטאבלטים כדי ללמוד דברים שהם אוהבים, ויתמידו בהם, נראית מעט אופטימית מדי. חוקרים באוניברסיטת פנסילבניה בחנו אוכלוסייה שאמורה להיות מעט יותר אחראית מתלמידי בית ספר יסודי - מיליון סטודנטים ברחבי העולם שנרשמו ל-16 קורסים מקוונים שהוצעו בחינם ברשת. בשנה שחלפה רק מחצית מתוכם טרחו לצפות באחת ההרצאות ו-4% בלבד סיימו קורס כלשהו. וכשזה המצב בקרב צעירים בני 20 או 30, קשה להאמין שהוא יהיה טוב בהרבה בקרב ילדים בני 8.
זהירות, שביר
נקודה כאובה נוספת נוגעת לאורך חייו של הטאבלט. הוא יכול לעלות מאות שקלים, אם תתפשרו על מכשיר זול יחסית שניתן להשיג בתחנות דלק וחנויות שונות, או אלפי שקלים אם תבחרו באחד מהדגמים הבכירים בשוק. רוב הדגמים, זולים כיקרים, אינם עמידים במיוחד לנפילות: בדיקות שערכו אתרים מובילים, כמו PCMag ו-Cnet, הראו שהמכשירים הקיימים בשוק מתקשים לשרוד נפילה מגובה של מטר.
בשנה הראשונה שלאחר הרכישה האחריות עוד עשויה לכסות את הנזק, אבל אחר כך זה סיפור אחר ויקר. גם אם הילד שמחזיק בטאבלט אחראי במיוחד, מספיק שאחד מחבריו ידרוך לו בטעות על התיק כדי ליצור נזק כספי לא קטן. לטאבלטים הנפוצים ניתן, כמובן, להשיג מגנים וכיסויים מסוגים שונים, אך עם המקלדת הפיזית מדובר בהוצאה נוספת שצריך להביא בחשבון.
אז מה עושים?
התשובה הפשוטה ביותר לבעיית הילדים והטאבלטים היא, ובכן - לא לקנות לילדים טאבלטים. המחשב בבית מספיק לדאוג לצרכים הלימודיים השונים, ואם הוא מוצב בסלון גם קל בהרבה לפקח עליו. בניגוד לסמארטפונים, הטאבלטים גם אינם מספקים אפשרות להתקשר הביתה מבית הספר במקרה הצורך, ורבים מהם אינם כוללים אינטרנט סלולרי, כך שגם כאמצעי תקשורת הם מוגבלים למדי.
אם בכל זאת מחליטים לרכוש טאבלט לילד, בגלל לחץ חברתי או נוחות השימוש, מילות המפתח הן הנמכת ציפיות. האייפד או הגלקסי טאב לא יפתרו לבדם בעיות בלימודים, וגם אם יותקנו בהם תוכנות בקרת הורים, קיים סיכוי גבוה שהמשתמשים הצעירים יצליחו לעקוף אותן. הילד שלכם יוכל למצוא את השיטה לפריצת המכשיר והדרכה מלאה ליישומה בחיפוש זריז ביוטיוב.
פתרון לבעיות הללו שצובר תאוצה בשנים האחרונות מגיע בדמות טאבלטים שמותאמים במיוחד לילדים. סמסונג השיקה בשנה שעברה את ה-Tab 3 Kids, שמגיע עם ממשק ידידותי ונוח, בקרת הורים מתקדמת, וכיסוי צבעוני שהופך אותו חסין יותר לנפילות מאחיו הבוגרים. בארץ ניתן למצוא טאבלטים לילדים של חברת Crown שעולים 500–400 שקל. מוצרים אלה פונים בעיקר לתלמידים בגילי הגן ובכיתות הראשונות של בית הספר היסודי.
פתרון אפשרי נוסף, שרלוונטי גם לילדים בוגרים יותר, הוא לרכוש טאבלט שמריץ ווינדוס 8 בגרסתו המלאה. מכשירים אלה מגיעים עם חבילת אופיס ומעט אפליקציות ומשחקים באופן יחסי. המפתחים לפלטפורמות ניידות עדיין מעדיפים להשקיע באנדרואיד וב-iOS, ואף על פי שיש לא מעט משחקים בחנות ווינדוס, המוצלחים מביניהם עולים כסף. כל עוד החשבון של ילדכם לא מחובר לכרטיס אשראי, המכשירים הללו מספקים פחות סיבות לדאוג.