העתיד לוט בענן
מחקר של גרטנר חוזה כי שוק מחשוב הענן העולמי ייגדל ב-20% בשנה. אולם מהן המגמות המרכזיות בתחום וכיצד הן ישפיעו על היצע הפתרונות הטכנולוגיים?
מחשוב ענן הפך בשנים האחרונות לתחום המאופיין בקצב גידול מואץ ודינמיות גבוהה מה שהופך את היכולת לחזות את המגמות המרכזיות לשנים הקרובות למשימה לא פשוטה.
- סערה בענן: אמזון, גוגל ומיקרוסופט מנהלות מלחמת מחירים
- בזק בינלאומי משיקה את ענן ציבורי בהשקעה של 10 מיליון שקל
- Y-Tech תייצג את ישראל בוועדת התקינה של ISO לתחום מחשוב הענן
בניגוד לתחזיות שהושמעו בעבר, כיום כבר ברור כי אין מדובר בטרנד חולף אלא להיפך. מחקר של גרטנר, מצביע על כך ששוק הענן העולמי צפוי לגדול בהיקף של 20 אחוז השנה. מספר חברות הסטארטאפ המפתחות יישומים ואפליקציות מבוססות ענן מלמד כי היצע הפתרונות הטכנולוגיים הייעודיים למערכות אלה רק ימשיך ויצמח בקצב מהיר.
ניתן להצביע על מספר מגמות עיקריות שילוו אותנו בשנים הקרובות:
תקינה – מחשוב הענן ימוסד בתהליכי סטנדרטיזציה ופיקוח. למחשוב הענן תפקיד חיוני בארגונים ציבוריים ופרטיים, יישומים עסקיים ומערכות תשתיות וממשל, משפיעים על כל אחד ואחת מאיתנו ופגיעה במערכות אלו עלולה לגרום לנזק מהותי בפעילות הסדירה של מערכות לאומיות, בתי עסק ואזרחים פרטיים. בכך, מחשוב ענן אינו שונה מתחומים אזרחיים אחרים כמו בנייה, למשל, בו כל עוסק חייב לעמוד באישורים והסמכות כדי לעסוק ולספק שירות.
ריכוזיות זו הופכת את הסטנדרטיזציה והבטחת איכות התשתיות לקריטית, ואכן בארגון התקינה הבינלאומי ISO החלו לפעול בנושא ולקדם תקינה שתבטיח מתודות עבודה מסודרות, סטנדרטים לתחום מחשוב הענן ושיפור הידע. מהלך כזה יאפשר מעבר בטוח, קל ומהיר של ארגונים נוספים לתשתיות מבוססות מחשוב ענן ותיצור לארגונים סביבה מקצועית, מתקדמת, יציבה ואמינה לניהול העסק.
מגמה נוספת שניתן יהיה לראות בשנים הקרובות תעסוק באופן העבודה במחשוב הענן. כיום, קיימים ארגונים אשר מיישמים אפליקציות מחשוב שונות – החל מדואר אלקטרוני, ניהול קבצים, תקשורת, מערכות ERP, CRM ותשתיות מסדי נתונים דרך ספקים שונים אשר מתבססים על שרתי ענן מבוזרים, זאת לטובת חסכון בעלויות, חשיבה לטווח קצר ובפועל התפשרות על נוחות ממשק המשתמש ולעיתים גם התפשרות בביצועים. בעתיד ארגונים ישכילו להבין כי ריכוז המשאבים על גבי פלטפורמה אחת תשפר את רצף עבודתם ואת הביצועים העסקיים בחברה לאורך זמן.
ארגונים ימאסו בביזור ובסרבול ויעברו למערכות מחשוב ענן שלמות דרך ספק אחד שיאפשרו ניהול נכון של משאבי המחשוב של בית העסק, באופן מאוזן אשר משרת את הארגון והמשתמש ותומך בשטף העבודה. מערכות מחשוב ענן שלמות אשר מומחיות בניהול משאבים, מניעת "צווארי בקבוק" במערכת,
המיישמות יתירות גבוהה ולמעשה מספקות את הבסיס המחשובי עליו העסק פועל באופן מקצועי ושקט לבעל העסק.
לבסוף, האופן בו ירכשו ארגונים מערכות מחשוב ענן ישתנה ובמקום שנקודת הקשר ליישום, לדוגמא של מערכת CRM תהיה מול מפיץ או משווק, הרי שבעתיד חברות הענן יהיו הגוף המקשר בין ספקיות התוכנה לבין הלקוח הסופי. למעשה ככל שתחום מחשוב הענן יהפוך לאמצעי נפוץ יותר בקרב ארגונים, כך חברות העוסקות באינטגרציה בתחום מחשוב הענן, וחברות אשר הינן אינטגרטוריות ומיישמות יחד יהפכו משמעותית יותר בקרב ארגונים.
מודל העבודה החדש יבוסס על גוף אחד, ספק הענן האינטגרטור, אשר יספק לארגונים מטריה שלמה של פתרונות, ינהל את הקשר בין ספק התוכנה לארגון ויהווה גוף ידע מקצועי הכולל אחריות על צרכיו הטכנולוגיים של הארגון החל משלב התכנון והאיפיון, התאמה של יישומי המחשב הנדרשים, יישום והטמעה של כלל המערכות ולאחר מכן ניטור ומעקב קבוע אחר צרכיו העסקיים של הארגון ומתן מענה טכנולוגי מתאים.
לצד כל זאת, אין ספק כי לאור העובדה כי יותר ויותר ארגונים יעבירו את מרבית מרכיבי מערכות ה – IT שלהם לענן, יהפכו פלטפורמות אלה ליעד אטרקטיבי לפשעי סייבר ולניסיונות פגיעה בארגון. בהקשר זה, ניתן לראות כבר היום וללא ספק נמשיך לפגוש בעתיד יישומים ופתרונות חדשניים ומתקדמים אשר יאפשרו להתמודד עם סוגי איומי רשת שונים שיגנו על מערכות אלו.
הכותב הינו מנכ"ל חברת Y-Tech המספקת פתרונות מחשוב ענן לארגונים ונציגת ישראל בוועדת התקינה הבינלאומית למחשוב ענן של ארגון ISO