דו"ח טכנולוגי
ג'ימי ויילס: בלי "שרלטנים מטורפים" בויקיפדיה
מייסד האינציקלופדיה הגדולה בעולם קובע כי "גישות הוליסטיות לרפואה" לא יקבלו לגיטימיות, מדינות מערביות מוכרות ציוד ריגול לאתיופיה, ומפתחים של מוזילה נגד הקרן בגלל מינוי בעייתי למנכ"ל
לכו חפשו את החברים שלכם
בוויקיפדיה קיבלו לאחרונה פניה מעצבנת: "האיגוד לפסיכולוגיית אנרגיה כוללת", המאגד בקרבו שלל אנשי "רפואה אלטרנטיבית", דרש מהאנציקלופדיה להפסיק להשתמש בקריטריונים מדעיים, או, כלשונו האורווליאנית,"ליצור ולאמץ מדיניות חדשה שמאפשרת שיח מדעי אמיתי על גישות הוליסטיות לריפוי."
כלומר, הארגון אשכרה דורש הכרה כארגון מדעי. המרפאים בקריסטלים ובמים טענו שוויקיפדיה סובלת מכך שהיא נשלטת על ידי "ספקנים," קרי אנשים שאשכרה דורשים שיציגו להם ראיות לטענות מופרכות לפני שהם מקבלים אותן, ושזה דיכוי כלפי הציבור שמאמין באמונות תפלות.
אם ויקיפדיה היתה מקבלת את הדרישה המטומטמת הזו, היא היתה מפסיקה להיות אנציקלופדיה ומקור ידע והופכת רשמית להיות מקור להפצת בורות ושקרים. למרבה השמחה, מייסד ויקיפדיה, ג'ימי וויילס, דרס את הדרישה הזו עם טנק. "לא, אתם צוחקים עלי... הכללים של ויקיפדיה בנושא הזה מדויקים ונכונים. אם אתה יכול לפרסם את העבודה שלך בעיתונים מדעיים מכובדים, כלומר אם אתה יכול להציג ראיות באמצעות ניסויים מדעיים ניתנים לשחזור, אז ויקיפדיה תכסה אותך בהתאם. מה שאנחנו לא נעשה הוא להעמיד פנים שהעבודה של שרלטנים מטורפים שוות ערך ל'שיח מדעי אמיתי.' היא לא." ככה צריך.
הכללים של ויקיפדיה פשוטים למדי: היא מקבלת את הקונזנצוס המדעי. הקונזנצוס הזה יכול להשתנות במידת הצורך, אבל לאט – וטוב שכך. אם אתה יכול להוכיח באופן מדיד שאתה יכול לפתוח את העין השלישית של הנחש קונדליני באמצעות צ'אקרות, לך על זה. אם לא, אל תדרוש שמישהו יתייחס לממבו ג'מבו שלך כאל משהו רציני יותר מממבו ג'מבו.
ובאותו רוח - לאחרונה חברת "תרופות" הומאופתיות דיווחה כי בטעות חלק ממוצריה כללו אנטיביוטיקה. כלומר, היא עוד עלולה לרפא מישהו בטעות. פחחח.
עוד יום, עוד סיוע לדיקטטורות
ארגון Human Rights Watch מפרסם עוד דו"ח על מה שמרשה לעצמה הדיקטטורה האתיופית כלפי התושבים שלה, הפעם בדגש על המעקב שלה אחרי התושבים. באתיופיה יש רק חברה אחת שמספקת שירותי טלפוניה ורשת, והיא נשלטת על ידי הממשלה. אתם כבר יכולים לראות לאיפה זה הולך.
בדו"ח, שמתבסס על ראיונות עם יותר מ-100 מקורבנות המשטר כמו גם קציני מודיעין שלו לשעבר, מאשים הארגון את ממשלת אתיופיה בכך שהיא בולשת אחרי אזרחיה ברשת ואחרי שיחות הטלפון שלהם, ושכאשר היא מגלה מידע שגורם לה לחשוב שהאזרח הרלוונטי מותח ביקורת על המשטר, הוא מוצא את עצמו עצור וסובל מעינויים. הדיקטטורה האתיופית מכחישה, יש לציין. טוב, קשה לחשוב על משטר שיודה שהוא מענה אזרחים. הדו"ח מאשים את אתיופיה גם בריגול אחרי מתנגדי-משטר שברחו ממנה והגיעו למערב.
אבל אף שאתיופיה יכולה להחזיק בחברת טלפון, את ציוד המעקב היא לא מפתחת בעצמה. היא קונה אותו ממדינות זרות. אף אחד לא צריך להיות מופתע שחברות סיניות מעורבות בכך, אבל חברות בריטיות, איטלקיות וגרמניות זה כבר סיפור אחר. הן צריכות לדעת, מתריע הדו"ח, שהן שותפות להפרת זכויות אדם. ואם זה לא מכביד על ליבם של מנהליהם, שמבחינתם מחויבים לא לציבור אלא לבעלי המניות, רצוי שיזכרו שבסופו של דבר זה יוצא החוצה. יש בתי דין בינלאומיים, ואולי ילמדו מלקחה של IBM, שמחשבה את מחנות ההשמדה הנאצים: לא כל דבר מותר לעשות בעסקים.
בחירה בעייתית במוזילה
קרן מוזילה, שמפתחת ומקדמת את הדפדפן העצמאי פיירפוקס, מוצאת את עצמה בבעיה. היא מינתה לאחרונה את סמנכ"ל הטכנולוגיה שלה, ברנדן אייך, לתפקיד המנכ"ל. הבעיה היא לא עם העובדה שאייך הוא קודם כל מתכנת ושאלה נחשבים בדרך כלל למנכ"לים גרועים. הבעיה היא התמיכה הבולטת של אייך להצעת התיקון החוקה מס' 8 של קליפורניה, הצעת תיקון שדרשה לאסור על נישואי גאים במדינה, עברה ב-2008 ובוטלה אחר כך בבית המשפט העליון.
אייך תרם כספים למימון משאל העם הזה. זו, כמובן, זכותו. אבל ההחלטה של מוזילה למנות אותו למנכ"ל עוררה שערוריה בקרב המפתחים של מוזילה, ולא במקרה. מוזילה נחשבת לדפדפן מועדף על ליברלים, ולא מעט מהמפתחים שלה הם ליברלים מוצהרים. הם מפתחים דפדפן פתוח שלא כפוף לדרישות של שום חברה, ורבים מהמפתחים עדיין זוכרים את השנים המוקדמות של פיירפוקס, כשהוא היה מהפכני ממש כשנלחם בדומיננטיות החונקת של אינטרנט אקספלורר.
שורה של מפתחים הודיעו שלאור המינוי של אייך, הם יפסיקו את שיתוף הפעולה שלהם עם מוזילה ויפסיקו לפתח עבורה אפליקציות. יצרנית אפליקציות אחת, שמנוהלת על ידי זוג גאה, הודיעה שהיא מושכת את האפליקציות שלה מחנות האפליקציות של מוזילה.
הקרן הגיבה בטענה שאף שהמפתחים שלה תומכים בשלל מטרות ליברליות, המטרה שלה מצומצמת לתמיכה בדפדפן פתוח בלבד; היא גם ציינה שהיא תומכת בגיוון ושהיא מעניקה זכויות שוות לעובדים גאים וחבילת בריאות שמותאמת להם, וכך אכן ראוי. אבל כשהמנכ"ל שלך נוקט בעמדה פוליטית חד משמעית, כזו שמנוגדת לזו של רוב התומכים שלך, וכשאתה תלוי לקיומך ברצון הטוב של התומכים הללו, יש כאן בעיה שאי אפשר להתעלם ממנה.
קצרצרים
1. משתמשים החלו להעלות את השאלה מדוע בעצם אין יותר גיוון אתני באמוג'י, הסימנים שמציינים שלל רגשות בסמארטפונים. אחרי הכל, יש אמוג'י של ביזון, אבל אין אמוג'י של אנשים שחורים. השאלה הופנתה לאפל, ושם מיהרו להודיע שהם לגמרי תומכים ברעיון של רענון אתני של האמוג'י, ושהם עובדים על זה מול האנשים האחראים ל-Unicode. יפה.
2. יש לקוות שסטיב ג'ובס מתהפך בקברו: מיליוני הקורבנות של מזימת הספרים הדיגיטליים שלו קיבלו אתמול (ג') הודעה מאמזון שהחשבון שלהם זוכה בסכום כסף שתלוי במספר הספרים שהם קנו, וזאת כתוצאה מהפיצויים מהוצאות הספרים שהיו שותפות לקנוניה. אפל עצמה עדיין נלחמת בשיניים ובציפורניים נגד גזר הדין שקבע שהיא היתה השותפה המרכזית לקשר והיוזמת שלו – המטרה היתה להעלות את מחירי הספרים הדיגיטליים גבוה יותר מהדרישה של אמזון ל-9.99 לספר ולעבר ה-14.99 שרצתה אפל – אבל עד כה היא מפסידה, וכעת יש סיכוי סביר שהיא תצטרך לשלם קנס ענק מיליארד דולר. כמי שמעולם לא השקיע שנקל במוצר של אפל, אני אשמח מאד לקבל את הכסף של הפנאפלים לחשבון האמזון שלי.
3. דיווחנו לפני כחודש על התביעה המשונה של השחקנית סינדי לי גארסיה, שהצליחה להוריד את הסרטון Innocence of Muslims מיוטיוב בתואנה חריגה מהמקובל של הפרת זכויות יוצרים. עכשיו גארסיה שוב בבית המשפט, הפעם עם טענה שעל פניה נראית מוצדקת יותר: היא אומרת שגוגל אשמה בבזיון בית המשפט. קודם כל, החברה אכן הפכה את הסרטון לבלתי זמין ביוטיוב, אבל הוסיפה הערה כלפי גארסיה ("הסרטון איננו זמין עוד בשל תביעת זכויות יוצרים מצד שחקנית בשל הופעתה, באורך חמש שניות, בסרטון"), ושנית, אף שבית המשפט הורה לגוגל להסיר את הסרטון "מכל השירותים" שלה, גוגל ממשיכה לספק קישורים להורדה שלו. עורכי הדין של גארסיה דורשים פסיקה מיידית, בלי להסחב שנים בבית המשפט, ועל פניו נראה שהם צודקים.
4. מטוס הקרב המדובר והיקר ביותר בהיסטוריה, ה-F-35, ממשיך להתעכב. אחד השטיקים החדשניים של המטוס הוא שהמערכת שלו מסוגלת לזהות שורה של מטרות ואז לחלוק אותן עם קבוצה שלמה של מטוסים מסוגו, כשכל טייס בוחר מטרה והמערכת מעדכנת בזמן אמת מי מוריד את מי. הפיתוח של הגרוטאה, שממשיכה להעמיד פנים שיש מלחמת אוויר אמיתית למרות שברית ווארשה כבר לא קיימת, עלה עד כה 397 מיליארדי דולרים. עכשיו מודיעים לנו שהוא כנראה יגיע באיחור של שנה, כי יש תקלות בתוכנה. תודה.
5. חדשות טובות, סוג של: אלסקה, אחת המדינות השמרניות בארה"ב אוסרת על שימוש במל"טים לצרכי ציד. מי שחושב שציד הוא סוג של ספורט גברי, מתבקש לצפות בסרטון האלמותי של לואיס בלאק בנושא. ובכן, מסתבר שבאלסקה היה נהוג עד לאחרונה לאתר חיות אומללות שלא עשו שום דבר רע לאף אחד באמצעות מל"טים, שבתורם היו מכווינים איזה גבר-גבר עם תותח נייד שהיה מחורר להן את הצורה, כנראה בתחמושת חודרת שריון. מעתה, השימוש במל"טים אסור. השימוש בתחמושת שנועדה במקור למלחמת העולם השלישית כדי לנקב חורים ביצור פרוותי מבוהל עדיין מותר.