STKI: שנה קשה לשוק ה-IT הישראלי
לפי חברת המחקר, אי אישור תקציב הממשלה בתחילת 2013 הקפיא את השוק כולו. תעשיית ה-IT איבדה 1.65% מהיקפה - אבל צפויה להתאושש השנה ולרשום צמיחה קלה בגובה 3.8%
שנת 2013 היתה שנת משבר בענף ה- IT, אשר איבד 1.65% מהיקפו. בסוף 2013, שוק ה-IT הישראלי עמד על 6.67 מיליארד דולר, לעומת 6.78 מיליארד דולר בשנה הקודמת. כך עולה מהדו"ח השנתי של חברת המחקר STKI. במהלך השנה הקרובה, מגמת הירידה צפויה להתהפך והשוק יצמח ב-3.8% ויעמוד על קרוב ל-7 מיליארד דולר.
- מבצע Windigo: נחשפה מתקפת סייבר ענקית שפגעה במיליוני משתמשים
- בנקאות 2.0: שווייץ עוברת משמירת כסף לאחסון מידע
- בינת ישום מערכות תשדרג את חוות השרתים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
הירידה בהיקף ההכנסות הוא חלק ממגמה רב-שנתית של קיפאון. ב-2011, שיעור הצמיחה של כל תעשיית ה-IT הישראלית עמד על 12%. ב-2012, הוא כבר ירד ל-3.7%. עם זאת, כאמור, המגמה צפויה להתהפך השנה.
כך לפחות אומר פיני כהן, אנליסט בכיר ב- STKI. הוא הסביר כי הסיבה לירידה הזמנית בשוק היא אי אישור תקציב הממשלה בחודשים הראשונים של השנה שעברה, שהכניסו לקיפאון את השוק כולו. הוא גם ציין את ההאטה בשוק מערכות המידע. לדבריו, חברות רבות אשר היססו לשדרג את המערכות שלהן העדיפו להמתין לטכנולוגיית ענן אמינה ומהירה יותר. בנוסף, ווינדוס 8 לא אומצה על ידי הארגונים, ורבים העדיפו להישאר עם ווינדוס 7 ולעיתים גם ווינדוס XP.
בניתוח לפי מגזרים, הענף היחיד בתעשיית ה-IT שרשם ירידה בשנתיים האחרונות הוא תעשיית הבריאות. חברות וארגוני הבריאות צמצמו את תקציבי ה-IT שלהן בשנה שעברה ב- 3.3%. גם השנה הוא צפוי להצטמצם ב-5%. מנגד, תקציבי המחשוב בתחום הבטחון ממשיכים להראות גידול עקבי של 2.45% בממוצע מדי שנה. ענפים אחרים שרשמו ירידה בשנה שעברה, כגון תחום החינוך והבנקאות, צפויים להתאושש השנה.
"לענף הבנקאות נכנסו מנהלים חדשים שראו את הדברים בצורה קצת אחרת מקודמיהם בתפקיד", אומר כהן ל"כלכליסט". "בנקים שונים שינו את תהליך העברת התקציב במהלך השנה האחרונה, והפכו קפדניים ושמרנים יותר לגבי הוצאות IT. בבנק מסויים, למשל, הוצא תהליך רכש מידי מנהלי ה-IT והועבר למחלקת הכספים, ותהליך רכישת מערכות ה-IT החדשות עובר בדיקות קפדניות יותר".
הוצאות התעשייה על שירותים ירדו בחצי האחוז, יחד עם ירידה של 4.7% על חומרה. ההוצאות על תוכנה, עם זאת, צמחו ב-9.5% בשנה הקרובה, ההוצאות על שירותים צפויות לעלות ב-4.5%, בין השאר עקב ההחלטה החלטה של ארגונים רבים לעבור לשירותי אחסון ומחשוב ענן. הוצאות על חומרה צפויות לצמוח גם הן במהלך השנה הקרובה.
STKI גם הוסיפה כי HP היא ספקית החומרה המובילה בישראל לפי נתח שוק, ואחריה סמסונג, בינת, מלם תים ו-וואן תוכנה. סמסונג היא שחקנית חדשה בארץ, ובשנה שעברה לא דורגה ברשימת חמשת הספקיות המובילות. השנה, היא הצליחה לנטול מידי בינת את המקום השני.