$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

זוזו הצידה, סין וצפון קוריאה: בריטניה היא הגדולה שבאויבות הרשת

ארגון "עיתונאים ללא גבולות" מסביר מדוע הממשלה הבריטית פוגעת בחופש הגלישה יותר ממשטרים קיצוניים, מדוע התקשר מארק צוקרברג בזעם לברק אובמה ומה קרה לעבריין מבוקש שחיפש את עצמו בגוגל

יוסי גורביץ 14:1017.03.14
ישמור האל את המלכה 

 

מדי שנה מפרסם ארגון "עיתונאים ללא גבולות" את מדד חופש העיתונות שלו, ומאז 2006 הוא מפרסם גם את "רשימת אויבי הרשת", קרי המדינות שמגבילות את חופש הגלישה בתחומן. ברשימה מופיעים בעקביות החשודים הרגילים: רוסיה הפוטיניסטית, סין של המפלגה הקומוניסטית, ערב הסעודית, צפון קוריאה נטולת המתחרים, איראן של האייטולות, קובה של האחים קסטרו, בלארוס של החבר הכי טוב של שר החוץ וכן הלאה. לראשונה, מככבות ברשימה שתי מדינות שהיו מאד לא רוצות להכלל בה: ארצות הברית ובריטניה.

 

את בריטניה, שהמדור הזה קרא לה לפני יותר מחמש שנים "הממלכה המנוטרת" מכתיר "עיתונאים ללא גבולות" כאלופת העולם במעקב. את התואר הזה היא קיבלה בשל האח הבכור של ה-NSA, ה-GCHQ. השפיונים של הארגון בעל השם האורווליאני - "מטה התקשורת של הממשלה", מוגדרים כ"גרועים יותר מארה"ב" הארגון מציין שה-GCHQ עוקפת את החוק הבריטי, המתירני מאוד, שבכל זאת לא מאפשר לה לבצע את הריגול רחב ההיקף שהיא מבצעת.

 

מי מציץ לכם ברשת? מי מציץ לכם ברשת? צילום: Shutterstock

 

העולם למד בשנה האחרונה עד כמה ארוכות זרועתיהן של סוכנויות המודיעין. ואתם יודעים מה? אפשר להמר במידה רבה של ביטחון שמבצעי המעקב אפילו נרחבים ופולשניים יותר ממה שחשף אדוארד סנודן.  

 

בריטניה וארה"ב לומדות עכשיו לדעת שלמבצעים פראיים של מודיעין ולמרגלים שיוצאים משליטה יש מחיר ציבורי. השאלה היא אם הן ירסנו את השירותים החשאיים שלהן -בהנחה, כמובן, שהממשלות שם עדיין מסוגלות לכך.

 

מה המטא-דאטה אומר עליך

 

טענה חוזרת ונשנית של הסניגורים של ארגוני הריגול (כשהבכיר שבהם הוא ברק אובמה), היא שהאיסוף של מטא-דאטה (מידע גולמי - זמני השיחה ויעדי השיחה, ללא תוכנה) לא אומר עליכם שום דבר ושכל זמן שה-NSA לא מאזינה למה שאמרתם, אין לכם ממה לחשוש.

 

אה, באמת? חוקרים ביקשו מ-546 מתנדבים לאפשר להם גישה למטא-דאטה של שיחות הטלפון שלהם, ובאמצעות אפליקציה הצליבו את המידע הזה עם מידע שזמין בחיפוש פתוח בפייסבוק. התוצאות היו חד משמעיות: יש המון מידע רגיש שאפשר לאסוף עליכם רק מהמטא-דאטה.

 

המידע הגולמי מלמד עליכם לא מעט המידע הגולמי מלמד עליכם לא מעט צילום: שאטרסטוק

 

למשל, חלק מהמשתתפים בניסוי חייגו ל"אלכוהוליסטים אנונימיים". אחרים חייגו לחנויות נשק, ארגונים בעד הפלה, ארגוני עובדים, עורכי דין לגירושים, מועדוני חשפנות ועוד. במקרה אחד, אחת המשתתפות ניהלה שיחה ארוכה עם אחותה, יומיים אחר כך היא ניהלה שיחה ארוכה עם ארגון שתומך בהפלות, אחרי שבועיים ניהלה איתו עוד שיחה ארוכה, וכעבור כחודש - עוד שיחה קצרה. לא צריך להיות איינשטיין כדי להבין מה קרה כאן. גם לא במקרה של האדם שהתקשר למספר קבוצות שעוסקות בנוירולוגיה, לבית מרקחת מתמחה, ולקו חם של ארגון שתומך בחולי בטרשת נפוצה.

 

זה לא מדגם מייצג, כמובן: תנאי הכניסה כוללים טלפון אנדרואיד וחשבון פייסבוק. להרבה אנשים אין לא את זה ולא את זה. אבל זה צריך להספיק כדי לומר שאין שום סיבה עלי אדמות להניח לאח הגדול לדעת עליכם כאלה דברים. אם הממשלה מתעניינת בכם, שתלך לבית משפט ותראה שיש לה עילה סבירה לעניין כזה. עד אז, צאו לנו מהווריד.

  

עוד יום, עוד מיזוגניה בעמק הסילי-קון

 

מכירים את חברת GitHub? היא מפעילה פלטפורמה לאירוח אתרים שזכתה לפופולריות רבה. החברה התפרסמה בעבר כשבנתה העתק של החדר הסגלגל, עם שטיח שמדבר לא על הרפובליקה של ארה"ב אלא על ה"מריטוקרטיה" החד-קרן של עמק הסילי-קון. אחרי שורה של גיחוכים, בגיטהאב סילקו את השטיח. אלוהים יודעת כמה הוא עלה.

 

ועכשיו, התפיסה של "מריטוקרטיה" חוטפת עוד טורפדו, כשג'ולי אן הורוואת, מהנדסת בכירה בגיטהאב, פורשת ברעש. הורוואת היתה אחת המהנדסות הראשונות שהצטרפו לחברה, ולדבריה כשהיא הצטרפה אליה היא א. היתה האשה היחידה בצוות וב. זה היה צוות שוויוני שקיבל אותה. בשנתיים האחרונות, היא אומרת, האווירה במקום העבודה הפכה לגיהנום.

 

מה אמרת, איש קטן? מה אמרת, איש קטן? צילום: שאטרסטוק

 

הסיבות לפרישה הפומבית שלה הן ככל הנראה התקפה פראית עליה, בעילום שם כמקובל בקרב פחדנים, באפליקציית הוצאת הדיבה Secret. התוצאה היתה מתקפת נגד שלה על הנהלת גיטהאב, ובניגוד לפחדן, היא ערכה אותה בשמה המלא ובטוויטר. לדבריה, היא הוטרדה על ידי הנהלת החברה במשך שנתיים והיא המפתחת הראשונה שמתפטרת מגיטהאב. אחת הטענות שהפחדן העלה נגדה היתה שהיא ניסתה "לקדם את עצמה"; באמת, איפה נשמע דבר כזה, שאשה תקדם את עצמה?

  

לשבחה של גיטהאב ייאמר שהיא הגיבה במהירות. תוך שעות, היא הודיעה שהיא מתכוונת לערוך חקירה מלאה של הפרשה, וששני אנשים - אחד מהם מהנדס והשני הוא ממייסדי החברה - הושעו עד שהעניין יובהר. כך צריך.

  

אסירים מרצון

 

הרשת מאפשרת לאנשים שלא סובלים בני אדם אחרים כמעט שלא לבוא איתם במגע. אפשר, כיום, לעשות כמעט הכל מהבית. זה מה שניסה כתב הניו יורק טיימס ניק בילטון לעשות במשך חודש.

 

אמזון הביאה לו מוצרי מכולת עד הבית. איביי שלחה לו כלי גינון. הוא הצליח להזמין לעצמו ארוחות בוקר, צהרים וערב, כמו גם יין וקפה קלוי מקומי. הוא הפקיד צ'קים באמצעות הסמארטפון שלו ושילם לאיש שהוציא את הכלב שלו לטיול באמצעות אפליקציה; אפליקציה אחרת דאגה לאיסוף, כיבוס והחזרה של הבגדים שלו.

 

בדרך, הוא הפסיק לקנות בעסקים המקומיים בשכונה שלו, ואיבד אינטראקציה אנושית עם השכונה. זה הטריד אותו, אבל הוא נאלץ להודות שהתחליפים היו מוצלחים למדי. מומחים אומרים שיתכן בהחלט שזה הכיוון שאנחנו הולכים אליו.

 

לצאת מהבית? בשביל מה? לצאת מהבית? בשביל מה? צילום: שטרסטוק

 

ב"אנחנו"' כמובן, הם מתכוונים למעמד הבינוני העליון, או למה שנשאר ממנו. הפער הדיגיטלי עשוי בהחלט וליצור שכבה דקה של אוכלוסיה עשירה למדי, שתאבד הרבה מן היכולת שלה לאינטראקציה אנושית - ושכבה עבה בהרבה יותר אוכלוסיה שתשרת אותה. אין לדעת לאן זה יילך (מישהו חשב על פייסבוק ברצינות לפני שמונה שנים?) אבל לי זה נשמע כמו פרק הקדמה לא רע לדיסטופיה.

  

קצרצרים

 

1. כולנו מגגלים את עצמנו מדי פעם, אבל רובנו לא מגלים לזוועתנו שהשם שלנו מככב ברשימת המבוקשים של משטרת קליפורניה. אלה מאיתנו שכן, יתחילו ככל הנראה לערוך חיפושי גוגל על "מנהרות למקסיקו" ו"מבריח אמין לקנדה" כריסטופר ויאטפה פתח בירי לאחר שזרקו אותו ממסיבה באוגוסט 2013. כשגיגל את עצמו וראה עד כמה מתעניינת בו המשטרה - בחר בדרך אחרת: הוא הסגיר את עצמו. הבחורים בכחול שיבחו אותו על "שיפוט נכון" והעבירו את הסטטוס שלו ממבוקש נמלט ל"נמלט שנלכד".  

 

חיפש את עצמו, מצא את המשטרה. אילוסטרציה חיפש את עצמו, מצא את המשטרה. אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

2. אריק שמידט וג'ארד כהן (האיש שטבע את המונח "דיפלומטיית טוויטר" על הציוצים שלו מדמשק לפני כמה שנים), כותבים עוד מאמר שבו הם טוענים שאפשר, באמצעים טכנולוגיים כמובן, לפתור את בעיית הצנזורה הממשלתית תוך עשר שנים. משטר מדכא בצפון קוריאה? חומת אש בסין? לאומנות נוהמת והומופובית ברוסיה? אין בעיה! רק ניצור את הכלים הטכנולוגיים הנכונים ואז נגלה שאף אחד לא יודע להשתמש בהם. אין בעיה! אנחנו רק צריכים להכשיר טכנולוגית מספר גדול של אנשים. או, במילים אחרות, להפוך מספר יוצא דופן של אנשים מן השורה למתכנתים, תוך התעלמות משלוש עובדות: א. יש סיבה לכך שרוב בני האדם לא מתכנתים או טכנאי מחשב, קוראים לזה "יש משהו אחר שבחרתי לעשות בחיים", ב. מהפכנים בדרך כלל מגיעים מרקע הומניסטי, לא מרקע של הנדסה וג. לממשלה תמיד יהיו יותר מתכנתים חסרי מצפון, שלא תהיה להם שום בעיה לצוד את המתכנתים חסרי התשתית שלכם, הכל למען המפלגה והמולדת. 

 

3. מארק צוקרברג ממש לא התלהב מהעובדה שממשלת ארה"ב מפעילה שרתים שמתחזים לשרתי פייסבוק כדי לשתות את המידע של משתמשים. יש לכך כמה סיבות. קודם כל, ה-NSA פוגעת בסימנים הרשומים של פייסבוק. שנית, זה ממש רע לעסקים, במיוחד מחוץ לארה"ב. אי לכך ובהתאם לזאת, צוקרברג הרים שפופרת וניהל שיחה קשה עם אחד, ברק אובמה, שלכאורה ה-NSA כפופה לו. צוקרברג נאלץ להודות, עם זאת, ששיחת הנזיפה שלו לא הביאה את התוצאות המיוחלות ואמר: "לרוע המזל, נראה שיידרש זמן רב עד שנגיע לרפורמה אמיתית". או במילים אחרות, מצב בו פייסבוק שותה את המידע שלכם ומוכרת למפרסמים, בלי שהממשלה תפריע לה. 

 

4. יום רע למחלקת היח"צ של AirBnB: תושב ניו יורק השכיר את הדירה שלו לשבוע למישהו שהתיימר להיות בעל משפחה שרוצה לבלות שבוע בעיר. אלא שכמה שעות לאחר מכן, התחוור למשכיר המזועזע שהדירה שלו הפכה לזירת אורגיה. המשטרה נאלצה להתערב, וב-AirBnB למודי השערוריות הגיבו מיד. הם שלחו מנעולן שיחליף את כל המנעולים במקום על חשבונם, ואחר כך פיצו את המשכיר בכ-23,000 דולר, הכל תוך 24 שעות.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x