ניהול כושל, קוד פרוץ: כך קרסה בורסת הביטקוין הגדולה
עובד לשעבר ב-Mt. Gox שהודיעה על פשיטת רגל בסוף השבוע טוען שהכתובת היתה על הקיר: החברה התנהלה בצורה חובבנית, ללא תיקון תקלות קוד או בקרה של נכסיה אל מול חובותיה - שכיום עומדים על יותר מחצי מיליארד דולר
14:4802.03.14
"זה היה ארגון שלא תפקד. אף אחד לא ניהל חשבונות כמו שצריך. כל עוד הכסף המשיך לזרום, אף אחד לא שם לב שהם בעצם איבדו כסף במהירות אדירה. כאשר הם הבינו מה קרה, הכל התפוצץ"; כך הסביר עובד לשעבר בבורסת הביטקוין Mt. Gox את האירועים שהובילו לפשיטת הרגל
עליה הודיעה בסוף השבוע האחרון.
Mt. Gox החלה את דרכה כאתר לסחר בקלפי המשחק Magic: The Gathering, אבל במהירות הפכה לבורסת הביטקוין הגדולה בעולם - שירות המאפשר למשתמשים לרכוש ולמכור ביטקוין בכסף אמיתי. בשיאה הבורסה החזיקה ב-80% משוק הביטקוין העולמי. היא נרכשה ב-2011 על ידי מארק קרפלס, גאון מחשבים צרפתי.
קראו עוד בכלכליסט:
- קריסת בורסת הביטקוין: "מי שריכז את כל המטבעות שלו במקום אחד - זאת בעיה שלו"
- קטסטרופת ביטקוין: בורסת Mt. Gox הודיעה על פשיטת רגל
- בכיר ביפן: רגולציה של הביטקוין? רק בשיתוף פעולה בינלאומי
תחת הנהגתו קרפלס, Mt. Gox שמרה על מעמדה למרות מספר התקפות האקרים, חקירות רגולטוריות וגם אחרי שממשלת ארצות הברית החרימה 5 מיליון דולר מהחשבון האמריקאי שלה. גם במהלך 2013 היא המשיכה להיות אחת משלושת הבורסות הגדולות בעולם. בחודש האחרון הבורסה הייתה אחראית על סחר בגובה של חצי מיליארד דולר.
מלכודת למשקיעים. ביטקוין צילום: בלומברג
270 אלף נושים
השבוע נודע שלאורך כל תקופת פעילותה, החברה לא טיפלה בבאג מוכר היטב במטבע הווירטואלי, שבו יש חלון קצר בו ניתן לשנות את הבעלות של מטבעות ביטקוין. העובד לשעבר הסביר זאת כבאג המאפשר לך להזמין המבורגר, לשלם על אחד, אבל לקבל שניים - שוב ושוב. כעת מתברר כי החברה איבדה 850 אלף מטבעות ביטקוין לאורך תקופה של שנתיים, מתוכם 750 אלף בחשבונות משתמשים שלא משכו את כספם בזמן.
לפי לשער החליפין הנוכחי, המטבעות שאבדו הם בשווי של 480 מיליון דולר ושייכים ל-270 אלף נושים בכל רחבי העולם. לעומתם,נכסי החברה עומדים על 30 מיליון דולר בלבד. לחברה יש גם חובות חיצוניים בגובה 63 מיליון דולר.
החברה ככל הנראה גילתה את גודל הבעיה רק בתחילת פברואר והקפיאה את כל העסקאות. הדבר עורר את זעם הקהילה, במיוחד לאחר שניסתה לטעון כי הבעיה נמצאת במטבע הוירטואלי עצמו, למרות שמדובר בבעיה מוכרת היטב מאז 2011. המדען הראשי של עמותת ביטקוין יצא נגד החברה. ג'סון מוריס, סמנכ"ל הטכנולוגיות בחברת Wiz, אמר כי קרפלס היה מודע לבעיה כבר באוקטובר האחרון אבל לא הפנים את חומרתה.
"הוא לא הבין באבטחה. הוא התעלם מפרצת אבטחה ענקית, שכל מהנדס תוכנה היה מבין שחייבים לסתום באופן מיידי. כל מוסד פיננסי מסודר היה מחזיק בצוות בדיקת תוכנה, אבל בגוקס זה היה רק קרפלס. זה מדהים", אמר.
הארגון מחדש כשל
קרפלס עצמו נעלם בחודש שעבר וסירב להתראיין. עיתונאים שהגיעו לביתו אמרו כי הבית היה נטוש, עם ערמות דואר שהצטברו ליד הדלת. הוא התפטר מדירקטוריון עמותת ביטקוין וכאשר הופיע שוב בפני התקשורת, על הבמה בזמן מסיבת העיתונאים בה הכריז על פשיטת רגל, הוא התנצל בפני המבקרים בהשתחוות עמוקה, כנדרש בתרבות היפנית.
מארק קרפלס, מנכ"ל Mt. Gox צילום: בלומברג
העובד לשעבר הסביר כי החברה ניסתה לעבוד רה-ארגון ואף החלה לעבוד על אסטרטגיה חדשה. אבל לאחר שמסמך המתאר את האסטרטגיה החדשה דלף לרשת, הפרשה התפוצצה. לפי העובד, בעקבות ההדלפה החברה איבדה כל סיכוי להציל את עצמה.
כצפוי, סוחרי ביטקוין כבר החלו לעבוד על תביעות יצוגיות כנגד החברה ונגד קרפלס – אם כי ככל הנראה תהליך פשיטת הרגל ביפן יעצור כל תביעה כנגד החברה עצמה. גרגורי גרין, סוחר ביטקוין אמריקאי שאיבד קרוב ל-25 אלף דולר במטבעות ביטקוין, הגיש תביעה בבית המשפט המחוזי בשיקגו. ניתן להניח כי בקרוב נראה תביעות נוספות.
הפדרל ריזרב חסר אונים
למרות המשבר העמוק שעוברת הבורסה, המטבע עצמו שומר על יציבות. בבורסות אחרות המטבע נסחר כעת לפי 570 דולר, עליה לעומת המצב לפני כשבוע אז המטבע נסחר לפי 420 דולר. בשיאו, בדצמבר האחרון, המטבע עמד על 1,200 דולר אך החל לרדת עוד לפני אירועי Mt. Gox משקיעים בקרנות הון סיכון הפעילות בביטקוין אמרו כי קריסת Mt. Gox הייתה צפויה ואף תטיב עם השוק. ג'רמי לו מקרן לייטספיד אמר כי כעת עכשיו בורסה חדשה, המבוססת בארצות הברית ועומדת בכל דרישות הרגולוציה, יכולה לפרוח במקום Mt. Gox.
בתגובה לקריאות של סוחרים וסנאטורים אמריקאים, ג'נט ילן, יו"רית הפדרל רזרב האמריקאי, הבהירה כי אין בסמכותה לבצע רגולוציה על הביטקוין: "אין לנו את הכוח לפקח על ביטקוין בשום דרך. זהו פיתוח חדשני בתחום התשלומים שעובד לחלוטין מחוץ לתעשיית הבנקים ולמיטב ידיעתי אין שום חפיפה בין ביטקוין ובין הבנקים הנמצאים תחת סמכותנו".
ביפן הבהירו הרגולטורים שנקראו לחקור את הנושא - ביניהם סגן שר האוצר - כי הם יפעלו בנוגע לביטקוין רק במסגרת הסכם בינלאומי. בארץ, עם זאת, רשויות שוק ההון כבר שלחו הזהרה רשמית מפני סחר בביטקוין.