$
מכשירים ומדריכים

ונוס: הלוויין הישראלי שינטר את שדות המדינה

במסגרת אירועי שבוע החלל, התעשייה האווירית מספקת הצצה נדירה למפעל המייצר את הדור הבא של הלווינים הישראלים - כולל ונוס, לווין שיספק נתונים בזמן אמת על תנועת מזיקים, זיהומים ומצב היבולים בארץ

עוזי בלומר 13:2526.01.14

שבוע החלל הישראלי שמארגנת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה נפתח הבוקר (א'). במהלך השבוע יתקיימו פעילויות בנושא החלל המיועדים לילדים, נוער, וקהל מקצועי. לרגל פתיחת שבוע החלל, צוות "כלכליסט" ביקר במפעל התעשייה האווירית, שצפויה לשגר במהלך 2015 שני לוויינים אזרחיים לחלל.

 

במפעל מורכב בימים אלו "ונוס", לוויין מדעי הממומן במשותף ע"י ישראל וצרפת. אלוף (מיל') יצחק בן ישראל, יו"ר סוכנות החלל הישראלית, ציין שלישראל יש יתרון משמעותי בפיתוח לוויינים קלים, והיתרון הזה נוצר עקב קושי ייחודי לישראל - העדר שטחי שיגור והעובדה שישראל מוקפת במדינות אויב.

 


 

כיום, רוב שיגורים של לוויינים לחלל הם לכיוון מזרחה - יחד עם כיוון סיבוב כדור הארץ. אבל ישראל אינה יכולה לשגר לווינים מזרחה, אלא רק למערב - שיגור נגד סיבוב כדור הארץ, שהוא שיגור קשה ויקר יותר. מסיבה זו, ישראל נאלצה לפתח לווינים קלים במיוחד. הדבר נותן לישראל יתרון מיוחד - חלק נכבד מעלות כל לווין היא עלות השיגור, שיכולה להגיע ל-20 אלף דולר לכל קילו. מסיבה זו, מדינות רבות בעולם עובדות עם ישראל ביצור לווינים קלים, וגם מיקרו-לווינים.

 

פרופסור יצחק בן ישראל, יו"ר סוכנות החלל הישראלית פרופסור יצחק בן ישראל, יו"ר סוכנות החלל הישראלית צילום: נמרוד גליקמן

 

"ונוס" נחשב ללוויין קטן. משקלו כ-400 ק"ג, והוא מסוגל לנטר שינויים במזג אוויר, תנועת מזיקים ומזהמים, והתפתחות גידולים חקלאיים. מועד שיגורו מתוכנן לדצמבר 2015.

לדברי בועז לוי, מנהל חטיבת הטילים ומערכות חלל בתעשייה האווירית, יש פוטנציאל מסחרי בלוויינים מסוגו של "ונוס" משום שנושאים כגון ניטור איכות סביבה וגידולים חקלאיים זוכים כעת לתשומת לב רבה. בתעשייה האווירית עובדים כיום על הדור הבא של הלוויינים המדעיים, עם מצלמות משוכללות יותר.

 

באותו מפעל הולך ונבנה גם לוויין התקשורת "עמוס 6". מדובר בלוויין גדול יחסית שמשקלו כארבע טונות, והוא לוויין נוסף במשפחת לווייני "עמוס" שמרביתם יוצרו בישראל. גם "עמוס 6" ישוגר לחלל במהלך שנת 2015. זהו שיגור חשוב במיוחד, לאחר שהתגלתה לאחרונה תקלה חמורה ב"עמוס 5" המקצרת את אורך חייו המתוכנן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x