פרשנות
עסקת IBM ולנובו - מהן ההשלכות?
עסקת IBM ולנובו מהווה מהלך בעל השלכות רחבות על שתי החברות. יותר מכך מדובר על מהלך שישנה כליל את מפת האינטרסים בתעשיה - וישנה גם זווית ישראלית
לאחר רצף של שמועות נפל הפור. IBM מוכרת את עסקי שרתי האינטל שלה ללנובו הסינית. למרות שזמן מה כבר יש שמועות על העסקה הנרקמת (כמו על מתעניינים אחרים) עדיין יש כאן הפתעה. בזמנו דובר על מכירת מותגי השרתים הוותיקים והיותר בסיסיים כאשר קו המוצרים החדש – Pure System ומוצרי השרתים שבתוכו (ה- FLEX) לא נראו אמורים להיכלל בעסקה, אבל בסופו של דבר כן נמכרו.
- דיווח: לנובו סיכמה עם IBM על רכישת חטיבת השרתים ב-2.3 מיליארד דולר
- מנכ"לית IBM מוותרת על הבונוס השנתי לאחר התוצאות המאכזבות
- לנובו עדיין מעוניינת בחטיבת השרתים של IBM
ישנן מספר סיבות למהלך דרמטי זה. תחום שרתי האינטל הפך להיות עם השנים תחום בעל בידול נמוך יחסית. ישנם הבדלים בין המוצרים השונים בהקשר של חיבור להתקנים חיצוניים, קלות ניהול ותכונות חשובות נוספות, אולם ברמה ה"בסיסית" מדובר אצל כולם באותם מעבדים של אינטל ש"עושים את העבודה" מעל מערכת הפעלה windows או linux שמנוהלות בסביבה וירטואלית בדרך כלל על ידי VMWARE. לאחרונה ניתן לראות גידול בתפוצה של יצרני שרתים שמוגדרים כ- white boxes (לדוגמה supermicro).
סיבה נוספת (מבחינת חשיבות אולי אפילו קודמת): השימוש בענן הציבורי, שעדיין לא נכנס לשימוש שוטף בחברות מסורתיות, הפך להיות סטנדרט דה פקטו אצל חברות חדשות. גם חברות מסורתיות מבצעות מהלכים ראשונים בענן הציבורי כאשר ספקי השירות משתמשים בדרך כלל בחומרת white boxes או אפילו מייצרות חומרה ייעודית שלעיתים גם מוצעת לשימוש באופן כללי (opencompute project).
סיבה אחרונה שנזכיר היא טכנולוגיות הביג דאטה (בעיקר מדובר על Hadoop ו- NoSQL DBMS), בהן משתמשים על גבי שרתי stand alone (להבדיל מ-blades) אשר מתבססים על חומרה זולה.
לסיכום, נראה שצמיחה ושולי רווח גדולים לא קיימים ועוד יותר – לא יהיו קיימים בעולם השרתים מבוססי אינטל, כאשר כעת מתחיל להיווצר איום משמעותי לאינטל דרך שרתים המבוססים על מעבדי ARM. אלו הם המעבדים שנמצאים בהתקנים הניידים (טלפונים חכמים וטבלטים).
צעד בעל השלכות חשובות על שוק המחשוב
מצד אחדHP, דל וסיסקו עשויות ליהנות מהמצב החדש. גופים מוסדיים עלולים לחשוש מבעלים סיניים של ציוד כל כך קריטי, והדבר ישחק לטובתם של שחקנים אלו. אולם, מצד שני העובדה ש-IBM ביצעה מהלך זה, עלולה לאותת למשקיעים שתחום זה אינו כדאי. IBM ידועה כחברה ש"מסתכלת קדימה" ולכך עלולות להיות לכך השלכות על מיצוב החברות הללו בבורסה.
בישראל, ספציפית, בגלל הדומיננטיות של המגזר הביטחוני עשויות להיות השלכות רחבות יותר. הן בגלל החשש המוגבר של שימוש בטכנולוגיות שמקורן בסין (ככל שהזמן עובר קשה יותר ויותר להיות "חפים לגמרי" מטכנולוגיות כאלה) והן בגלל שנתח משמעותי מתקציב המחשוב ממומש באמצעות כספי סיוע וקבלת מוצרים המיוצרים בארה"ב עלולה להיות בעייתית יותר לאחר מהלך כזה.
מדובר על מהלך דרמטי שלא נראה סטנדרטי ומובן לגמרי, הרי שכאשר IBM הצליחה לחדור לארגון עם שרתים x86 אותן מכרה כעת, הדבר היווה לעיתים פתח כניסה לטכנולוגיות נוספות של IBM כמו אחסון או אבטחת מידע, טכנולוגיות שהינן רווחיות יותר.
מכירת קו השרתים עלולה לפגוע בעסקי חומרה נוספים של IBM כמו גם להקשות על ה-pure applications שמשמעו (בתמצות) מימוש ענן פנימי בארגון והתקנה מרחוק של אפליקציות מותאמות לחומרה מאוחדת (שרתים/אחסון/תקשורת).
לסיכום, רציתי לתאר פגישה שערכתי לפני כשבוע אצל אחד השחקנים בתחום ה-PC ובה דיברתי על מהפכת המובייל שמאיימת ברמה האסטרטגית על כל תחום ה-PC שכבר כעת סובל מרווחיות זעומה. אותו ספק ציין בצער "איזה חכמים היום IBM שמכרו את עסקי ה-PC שלהם לפני כמה שנים". נחיה ונראה אם נחשוב כך עוד כמה שנים לגבי מהלך זה.
הכותב הינו אנליסט בכיר ו-EVP בחברת המחקר STKI