דו"ח טכנולוגי
פייסבוק צחקה כל הדרך אל הבנק - ותמשיך גם בבית המשפט
בית דין קבע שהחברה הונתה משקיעים לאחר הנפקתה - אך כנראה שלא תספוג שום עונש, יועציו של אובמה דורשים ממליצים על רפורמה נרחבת במדיניות המעקב וההשלכות השליליות של אישור השימוש בסמארטפונים בכל שלבי הטיסה
לפני מספר ימים נידון פוליטיקאי לשעבר מאורגון לשש שנות מאסר, כי הונה משקיעים. הוא גרם להם לחשוב שיש לו מניות של פייסבוק למכור להם, גזל מהם כסף וניסה להיעלם. הוא נתפס ונענש וטוב שכך. אתמול קבע שופט בארה"ב שגם פייסבוק עצמה נאשמת בהונאה - בהתאם לחשדות משקיעים וכלי תקשורת מאז הונפקה החברה במאי.
השופט מצא שפייסבוק והבנקים שהנפיקו אותה הוליכו שולל את המשקיעים. הנהלת הרשת החברתית הזהירה מפני ירידה אפשרית בהכנסות בזמן שהירידה הזו כבר התממשה בפועל. הוא גם קיבל את טיעוני התובעים, לפיהם פייסבוק והבנקים ביצעו עוד מספר הונאות – הכל כדי שהציבור יקנה מניות בלי לשאול שאלות.
אבל בניגוד לאותו נבל מאורגון, כנראה שלא נראה את מארק צוקרברג מגיע לבית המשפט בחליפתו הטובה ביותר ובחיוך מודאג: התביעה הזו צפויה להמשך שנים רבות. אם וכאשר יחליט סוף סוף בית המשפט האחרון לערעורים (אני חושב שמדובר בבית המשפט המרכזי של אלפא קנטאורי, שאחראי על הצד הזה של שביל החלב) שהתובעים צודקים, פייסבוק והבנקים ישלמו מכספי החברות שלהם. הנוכלים האחראיים לא ישלמו מכיסם ועל אחת כמה וכמה לא ילכו לכלא, כמו הבחור מאורגון - אף על פי שגרמו הרבה יותר נזק להרבה יותר אנשים.
התנגדות מבית
הוועדה שמינה אובמה כדי שתספק לו המלצות כיצד לטפל ב-NSA שבעליל יצאה משליטה משכה המון תשומת לב. רובה היתה שלילית: הנחת היסוד היתה שהממסד לא מסוגל למנות ועדה שתמליץ על שינויים של ממש. אמש הוגשו ההמלצות - אשר הפתיעו לטובה אפילו את הפסימיסטים שבינינו.
מבחינת אזרחי ארה"ב, הבשורה הטובה ביותר היא שעל פי ההמלצות, ה-NSA לא תוכל עוד לדלות את כל המידע על שיחות הטלפון והגלישה שלהם מחברות הטלפון רק כי מתחשק לה: מעתה, כשהיא תרצה את מה שהיא מכנה מטא-דאטה היא תצטרך להשיג צו של שופט. בכך יש הכרה משתמעת שהחלטת בית המשפט מוקדם יותר, שמצאה שתכנית המעקב אחרי מטא-דאטה היא בלתי חוקתית, מעוגנת היטב בחוק.
הוועדה קובעת שסוגיית הפרטיות רלוונטית גם לגבי מעקבים של הסוכנות בחו"ל: "הנושא הפשוט והבסיסי של כבוד לפרטיות האישית ולכבוד האדם - יגור האדם היכן שיגור", נכתב בדו"ח שהגישה. היא ציינה שאם ארה"ב תנקוט רשמית בשיטה שאומרת שאם אתה לא אזרח אמריקאי, מותר לעשות למידע שלך מה שרוצים, היא תמצא את עצמה מבודדת תוך זמן קצר והחברות שלה יתקשו לעשות עסקים בחו"ל . וזה, דרך אגב, כבר קורה באירופה ובמזרח.
עוד קובעת הוועדה שיש להעניק למנהיגים שהם בעלי ברית של ארה"ב כבוד ויקר ואין לרגל אחריהם - על כל פנים, לא בלי אישור של מומחים בתחום יחסי החוץ והכלכלה. מרקל יכולה להרגע, אם כן. עכשיו רק הבריטים, הרוסים, הסינים והצפון קוריאנים מנטרים את הסמארטפון שלה.
קחו בחשבון שאלו הן המלצות שטרם אומצו. גם אם יחליט אובמה להפוך אותן לנהלים, צריך יהיה לשים לב לאותיות הקטנות. למשל, איזה בית משפט יהיה אחראי על צווי ההאזנה? אם זה בית משפט סודי וחשאי, חבל על המאמץ. יש עוד דבר אחד קטן שחסר בדו"ח הוועדה: ענישה של בכירי ה-NSA – הגנרל קית' אלכסנדר ולהקתו - שהרשו לעצמם לרגל אחר כל העולם.
גוגל תהיה קריפית, אם תרצה ואם לא
אתמול דווח על כך שגוגל תאפשר לצלם במשקפי גלאס באמצעות מצמוץ. עכשיו אנחנו מתבשרים על כך שבקרוב, תגיע אפליקציה לגוגל גלאס שתאפשר לאנשים לבצע זיהוי פנים. מעתה, האיש שממצמץ מולכם יוכל תוך שניות לברר עליכם פרטים מחשבון הפייסבוק שלכם. אוהבים תותים? הוא ידע את זה.
גוגל נשבעה שאת הקו הזה היא לא תחצה: לא יהיה זיהוי פנים בגלאס. יש לכך סיבות טובות, מבחינתה: היא לא מוטרדת ממה שאנשים חושבים עליה - היא עדיין דוחפת את גוגל+ לגרונם של משתמשי יוטיוב, למרות זעקותיהם - אבל זיהוי פנים בגלאס צפוי להעיר רגולטורים משנתם. אלה, בתורם, עשויים לאסור על עצם השימוש בגלאס במדינות עם מודעות גבוהה לפרטיות (למשל, באיחוד האירופי).
אבל יש אפליקציה כזו, והיא מגיעה. גוגל הבהירה שהיא לא תאפשר להפעיל אותה דרך חנות האפליקציות של גלאס, וזה בסדר: המשתמשים יצטרכו להפעיל הליך מסובך יחסית, שכולל האקינג של המכשיר תוך שימוש בדם קרפד שחור ובכישוף מתכנתים חשאי, כדי להטעין את האפליקציה, אבל נראה שהם נהנים מזה.
יצרני האפליקציה טוענים שהשימוש שלה הרבה יותר חיובי: מכירים את המצב שבו אתם מוצאים את עצמכם מול צביקה מכיתה ג' ואתם לא מצליחים לזכור אותו? האפליקציה תזהה אותו עבורכם ותחסוך את המבוכה הנוראה שבשאלה "תזכיר לי, מאיפה אנחנו מכירים?".
אם התירוץ הזה נשמע לכם רעוע, אתם לא לבד. אבל אחרי התירוץ של גוגל לצילום באמצעות מצמוץ - "תראי, אמא, בלי ידיים!" - היא ממש לא במצב להתלונן.
קצרצרים
1. ביטול האיסור על שימוש בגאדג'טים בעת טיסה, איסור שעלה במדור הזה כמעט כל שנה בעת עונת הקניות, כרוך גם בביטול האיסור על שימוש בסלולר בעת טיסה. בעוד שהביטול הראשון הוא ברכה לאנשים שכלואים בצינור מתכת מעופף עם פחות שטח אישי משיש לאסיר ממוצע בסין, השני מגלם קללה איומה: כעת אנחנו מסתכנים בכך שבמהלך הטיסה, ניאלץ לשמוע את שכנינו מלהגים בסלולר על הא ועל דא. זו זוועה בפני עצמה באוטובוסים, אבל בטיסה של עשר שעות? תודה שטסתם "הגיהנום הוא הזולת". מנכ"ל חברת התעופה האמריקאית דלתא איירליינס הודיע שכדי לשמור על חוויית טיסה שלא תכלול אנשים שרוצים לקפוץ מן המטוס (או להשליך ממנו את שכניהם למושב), אסור יהיה לבצע שיחות קוליות בסלולריים בטיסות של החברה.
2. המדור הטיח ביקורת במארק "מלך עכברוש" פינקוס מזינגה - ומשלל סיבות טובות. אתמול סיפרתי לכם שבמפגש של הנשיא אובמה עם טייקוני הייטק, הוציא פינקוס יותר ממאה אלף דולר כדי לשבת לידו. היום מתגלה הסיבה: פינקוס - למרבה ההפתעה - היה היחיד בחדר שהעז לדרוש מאובמה להעניק חנינה למגה-מדליף אדוארד סנודן. אובמה השיב שהוא לא יכול לעשות זאת. טכנית, כמובן, שהוא יכול. אובמה יכל להגדיר את סנודן כמי שעשה שירות ציבורי (בנסיבות רגישות אמנם) ולא כבוגד ואויב המולדת.
3. ולפינת הפושע הטכנולוגי הטיפש: לפני מספר ימים נסגרה אוניברסיטת הרווארד לאחר שהתקבלו בה איומים אנונימיים על פצצה. אמנם פצצה לא נמצאה, אבל ה-FBI ועוד איך מצאה בחור בן 20, שניסה להסוות את האיומים ששלח על ידי שימוש בכלי האנונימיזציה TOR. רק שהגאון התורן שכח שהוא מתחבר לטור דרך ה-WiFi של האוניברסיטה. הרשויות הניחו עליו יד במהירות - והוא הודה שעשה זאת כדי להתחמק מבחינה.