בדיקת כלכליסט
נוקיה Lumia 925: הווינדוס פון הנכון
המכשיר האחרון של החברה שנחת בישראל משפר את כל מגרעות קודמו והוא מהיר, נוח ובעל מצלמה משובחת ומסך שלא מפחד מהשמש. ואולם, מרחב האחסון שלו מצומצם ביחס לדגם 920 ועיצובו מאופק וסולידי
מערכת ההפעלה ווינדוס פון 8 הושקה בספטמבר 2012. חלוץ נבחרת ווינדוס פון היה הלומיה 920 של נוקיה, סמארטפון שהציג תפיסת עיצוב ססגונית וצעירה, מצלמה ראשונה בעלת ייצוב תמונה פיזי, תכונות מציאות רבודה מובנות ועוד.
- חואווי Y300: דרקון קטן בפחות מאלף שקל
- G Pad 8.3 של LG: יוצאים מהצל של סמסונג
- נקסוס 5 של גוגל ו-LG: הציפור השחורה
המכשיר המבטיח זכה לביקורת צורמת על משקלו - 185 גרם, שנתפס כבלתי קביל בעידן המכשירים הדקיקים והקלילים. במאי האחרון חשפה נוקיה את יורשו, הלומיה 925, שהגיע לאחרונה לישראל. בדיקת "כלכליסט" גילתה שהחברה הפינית תיקנה בו את כל מה שדרש שיפור, תוך ויתורים זעומים יחסית.
עיצוב ומבנה: לומיה-דרואיד
מכשיר ה-925 מסמן מהלך מעניין מצד נוקיה: החברה שברה הצידה מהקו העיצובי האיקוני של מכשירי סדרת לומיה: במקום גוף אחיד שמוצע בין היתר, בצבעים ניאוניים, למכשיר ה-925 יש עיצוב שדומה בהרבה לשל מכשירי אפל ו-HTC. לגופו מסגרת אלומיניום כסופה וגב פוליקרבונט דק שזמין בשחור, לבן ואפור. העיצוב עצמו מאופק, פשוט ונאה.
כשמרימים אותו, מגלים בדיוק מה שיפרה נוקיה על פני קודמו: הוא שוקל 139 גרם ושוליו המעוגלים עושים אותו לנוח במיוחד לאחיזה. בחלקה העליון והתחתון של מסגרת האלומיניום נמצאים זוג פסים שחורים אשר עשויים מחומר מבודד, שמפרידים את זוג האנטנות של הטלפון מגופו.
בגב המכשיר ישנה שגיאה עיצובית - המצלמה שלו בולטת, מה שעלול לסכן את העדשה במקרה של נפילה והרמקול שלו ממוקם בחלק התחתון, היכן שחוזמים אותם כשאוחזים את המכשיר.
השבירה מהקו העיצובי עושה את ה-925 לדומה מדי לאייפונים האחרונים ול-One של HTC, מה שלטעמי גורם לו לאבד דבר מה מהסטייל המיוחד של הסדרה. ואולם, הפניה למי שמעדיף מכשירים בסגנון קר ומאופק מובנת, כחלק משאיפת נוקיה לפנות לקהל רחב יותר.
ממשק ומערכת הפעלה: המסך שאהב שמש
ל-925 יש מסך 4.5 אינץ' בעל פאנל IPS בטכנולוגיית AMOLED, בניגוד למסך ה-LCD של קודמו. הבחירה הזו מאפשרת לשפר את הניגודיות והבהירות, שבסיוע טכנולוגיית Clear Black של החברה מאפשרת לקרוא בו בבירור גם תחת השמש הישראלית. הרזולוציה נמוכה ביחס לקטגוריה - 1,280 על 768 פיקסל.
מסך הנעילה מוגבל; לא תמצאו בו קיצורי דרך אלא רק תצוגת שעה ומשימות מלוח השנה שלכם. יש בו גרסה חדשה של השעון, אשר מופיע בתאורה נמוכה בנקודות משתנות על פני המסך כשהוא נעול. מי שלא רוצה שתאורת המסך תפריע לו בשנתו יוכל לנטרל את האפשרות הזו בתפריט האפשרויות. בסך הכל, השינויים במערכת ההפעלה דקים והיא נוחה לשימוש.
כרטיס ה-SIM מוכנס למכשיר על מעין מגירה שנשלפת מחלקו העליון - בחירה טובה ונוחה יותר מהתושבות הנתיקות שנפוצות במכשירים אחרים.
מולטימדיה ואפליקציות: מה עובר על הפייסבוק שלי?
רזולוציית המסך אמנם נמוכה משמעותית משל מתחרים כגלקסי S4 וה-One של HTC, אך איכות התצוגה עדיין טובה מאוד בסרטים ובמשחקים. איכות השמע מרשימה פחות: האוזניות איכותיות אך נשענות על מעבד אודיו דולבי דיגיטל ולא beats כפי שהותקן ב-920. האיכות טובה, אך הבס פחות הדוק ומדויק מאשר במכשיר הקודם בסדרה.
בין האפליקציות המובנות שבמכשיר בולטת City Lens המשופרת - תכונת המציאות הרבודה שמאפשרת לכם למצוא בתי עסק ואתרי תיירות פשוט על ידי כיוון המצלמה סביבכם. מסד הנתונים שלה הועשר והיא כוללת יותר עסקים בישראל.
לצידה, תמצאו יישום לניהול תעבורת רשת, ערכת אופיס מובייל מלאה, כלי לשיתוף תמונות, כלי תזכורות וחבילת אפליקציות צילום מרשימה (עליה ארחיב בהמשך).
לאחרונה נחתו בחנות האפליקציות של ווינדוס פון ווייז ואינסטגרם, שישראלים אוהבים. ועדיין, קטלוג האפליקציות של מערכת ההפעלה סובל משתי מחלות בולטות: היעדר משחקים טובים בחינם (אפילו אנגרי בירדס הראשון יעלה לכם כמה שקלים) והעובדה שכמה מהאפליקציות בהן משתמשים הכי הרבה פשוט לא עובדות כשורה. הדוגמה הבולטת ביותר היא פייסבוק: קצב עדכון האפליקציה איטי להחריד, חלק מההתראות לא מופיעות וכמותן חלק מהתמונות. מדובר באפליקציה של מיקרוסופט ולא של הרשת החברתית עצמה. במקום ענקית התוכנה, הייתי מפעיל לחץ על מר צוקרברג; לווינדוס פון יש כבר מספיק משתמשים כדי שתזכה באפליקציה רשמית.
ביצועים וקישוריות: בלי פלאש, בבקשה
בזירת החומרה, ל-925 יש רבים מהרכיבים של קודמו: מעבד כפול ליבה במהירות 1.5 גיגה-הרץ, גיגה-בייט של זיכרון פעולה ומעבד גרפי אדרנו 225. אך בניגוד ל-920, לדגם החדש יש מרחב אחסון של 16 גיגה-בייט ולא 32 ואין לו יכולת טעינה אלחוטית. לדעתי, כל סוגיית הטעינה האלחוטית היא מיותרת לחלוטין; בניגוד למשתמע מהשם, עדיין יש חוטים בתמונה - הם פשוט מחוברים למשטח הטעינה ולא לטלפון.
חומרת ה-925 מריצה יישומים ומולטימדיה בצורה חלקה, ללא שיהוקים. הדבר היחיד שפוגם בחוויה היא גלישה לאתרים בעלי רכיבי פלאש רבים. מערכת ההפעלה לא תומכת בפורמט הווידאו ולא מציגה את הסרטונים, אך נראה שסקריפט כלשהו מזהה את הנגן לפני שהוא מתעלם ממנו, מה שמאט את טעינת העמוד.
מצלמה: מהטובות בישראל
מצלמת ה-925 כוללת את אותו חיישן 8.7 מגה-פיקסל בעל ייצוב תמונה פיזי, שמצמצם מריחות בתמונות בתאורה נמוכה ובווידאו. בנוסף, יש לעדשת חמשת האלמנטים אלמנט נוסף, שמעצים חדירת אור. למצלמה יש את סט תוכניות הצילום המקובל במכשירי עילית - צילום פנורמה, HDR, בחירת תמונה מיטבית מתוך קבוצת תמונות - ועוד תכונות ייחודיות לנוקיה כמו היכולת לשלב אלמנטים בתנועה בתמונת סטילס, מה שיוצר מעין אנימציית gif.
חבילת אפליקציות הצילום שלה כוללת כלי עריכה משופר ובו פילטרים אמנותיים בסגנון אינסטגרם, תכונת חידוד תמונה בעלת השפעה בולטת (שקצת מוזר לי שלא מופעלת אוטומטית על כל תצלום), את תכונות Smart Camera שמאפשרות לצלם תמונה במרכזה אלמנט אחד בפוקוס והשאר מטושטש (כדי לייצר אפקט של תנועה), למחוק אלמנטים מהפריים ועוד.
בסך הכל, ביצועי התמונה בתאורה סטנדרטית אינם יוצאים מגדר הרגיל ודומים מאוד לשל ה-920. בתאורה נמוכה, לעומת זאת, יוצאות תמונות חדות ומדויקות. ביצועי הווידאו מעולים ומייצב התמונה האופטי בא לידי ביטוי גם כאן. ואולם, איכות הקלטת האודיו בסרטון מאכזבת והצלילים נבלעים ומיטשטשים. זה לא מכשיר עבור מי שאוהב לצלם סרטונים בהופעות ובסביבות סואנות אחרות.
סוללה והתחממות: טעינה משופרת
ל-925 יש סוללת 2,000 מיליאמפר-שעה כמו זו של ה-920, בעלת שיפורים קלים שמאפשרים טעינה מהירה יותר. הסוללה הספיקה ליום של שימוש אינטנסיבי (שכלל שיחות ארוכות, ניווט, יישומי מדיה חברתית, האזנה למוזיקה ומשחקים). מצב החיסכון של מערכת ההפעלה שופר אף הוא וסוחט קצת יותר מיץ מהסוללה מאשר זה של ה-920. הטלפון לא מתחמם באופן בעייתי בפעולתו, גם בהפעלת משחקים תובעניים. ההתחממות מורגשת בעיקר בחלקו העליון.
סיכום ואלטרנטיבות: יישור קו
הלומיה 925 מעורר את הצד הקונספירטיבי שלי מתנומתו: הלומיה 920 הושק ביחד עם ווינדוס פון 8 ועשה הכל כמו שצריך, אך גופו היה כבד מדי ולנוקיה היה ברור שתספוג על כך ביקורת; ה-925 נחשף כחצי שנה אחריו, מה שגרם לי לחשוב שאולי מיקרוסופט אילצה את החברה הפינית להאיץ את פיתוח ה-920 כדי שהשקתו תתאים ללו"ז שלה. אבל הערכות לחוד ומציאות לחוד: הלומיה 925 הוא מכשיר הווינדוס פון הנוח והמוצלח ביותר שהגיע למערכת "כלכליסט".
ה-925 כולל את כל השיפורים שהיתה צריכה נוקיה לעשות כדי ליישר קו עם התחרות ולהתחרות במכשירי האנדרואיד המובילים בשוק. מחירו מתחיל ב-2,380 שקל לפי מנועי השוואת מחירים - קרוב למחיר הגלקסי S4, הנקסוס 5, האייפון 5C וה-One של HTC. היתרונות שלו הם בעיקר כאלה של סגנון: למערכת ההפעלה סטייל משלה וחוויית שימוש זורמת, המצלמה היא מהטובות ביותר שיש במכשירים שבישראל ואפליקציות המציאות הרבודה עובדות נהדר. לעומת זאת, החוסר באפליקציות עושה אותו בלתי מתאים למשתמשים כבדים. אמליץ על ה-925 למשתמשים שרוצים סמארטפון פשוט ונוח אך לא מסתדרים עם המסך הקטן והתמחור של האייפון - או מעדיפים להימנע מהאקוסיסטם של אפל.