תשע הטעויות הנפוצות ביותר בתכנון דאטה סנטר
מהן תשע הטעויות הנפוצות ביותר, מהן צריכות חברות להימנע בדרכן להקמה או הרחבה של דאטה סנטר יעיל ואמין
- הסיירת שואבת: צבא רומבות יפטרל במרכזי נתונים
- GM תבנה דאטה סנטר חדש ב-100 מיליון דולר
- שרתים בעננים: HP מציגה שרתים ייעודיים למחשוב ענן
בימים אלה מתקיימים בישראל מספר פרויקטים גדולים במיוחד להקמת מרכזי נתונים. אחד מהחשובים שבהם הוא ללא ספק הקמת חוות השרתים במתחם התקשוב החדש של צה"ל בנגב. חשוב לדעת שהקמה או הרחבה של מרכז נתונים היא משימה מורכבת ביותר, שעלולה לגרום לבזבוז מיותר של משאבים - בעיקר כשחברות אינן מעריכות כראוי את צרכיהן העסקיים והאופרטיביים.
לפניכם תיאור של תשע הטעויות הנפוצות ביותר, מהן צריכות חברות להימנע בדרכן להקמה או הרחבה של דאטה סנטר יעיל ואמין.
1. חוסר שימת לב למרכיב העלות הכוללת של הבעלות (TCO)
התמקדות רק בעלות ההונית היא מלכודת ידועה. עלויות התפעול והתחזוקה (OpEx) של תשתית במתקנים קריטיים חייבת להיכלל גם היא בתכנון התקציב. ללא חישוב מוקדם של עלויות התפעול והתחזוקה לטווח של 3 עד 7 שנים קדימה, בלתי אפשרי לבנות מודל להחזר על השקעה (ROI) שיתמוך בהחלטות עסקיות נבונות. לכן, כאשר מתכננים לבנות או להרחיב מרכזי נתונים קריטיים לעסקים, חשוב מאוד להתמקד בשלושה משתני TCO: הוצאות הון, הוצאות תפעול ואחזקה, ועלויות אנרגיה.
2. אומדן לקוי של עלויות ההקמה
לא פעם קורה שארגונים מעריכים בחסר את עלויות ההקמה הצפויות להם. אולם מרגע שמתברר שהתקציב שאושר על ידי ההנהלה פשוט אינו מספיק למימון הפרויקט, נאלץ הארגון לגייס משאבים כספיים ממקור חלופי ובינתיים הפרויקט מתעכב.
3. הגדרה לא נכונה של רמת השרידות (Tier) ומאפייני ביצועים
בניה עודפת היא בזבוז כסף. לעיתים קרובות, רמת השרידות המיועדת אינה באמת נחוצה ואף חורגת מהדרישות העסקיות האמתיות של הארגון. חשוב כבר בתחילת הפרויקט לגזור את רמת השרידות האופטימלית שנדרשת מתוך הצרכים העסקיים האמתיים של הארגון, ורק אז לתכנן את התקציב ולהגדיר את ההוצאות התפעוליות לפרויקט על בסיס הקריטריונים שהוגדרו.
4. בחירת אתר לפני הגדרת מאפייני התכנון
ארגונים רבים מתחילים לחפש את החלל המושלם לבניית הדאטה סנטר, עוד לפני שהוגדרו לפרויקט מאפייני תכנון וביצועים מבוססים. הבעיה של בחירה מוקדמת מדי של אתר היא, שפעמים רבות הוא לא עומד בדרישות התכנון.
5. תכנון חלל לפני הגדרת מאפייני התכנון
גודל המרחב שיאכלס את מרכז הנתונים עשוי להיות משמעותי. ארגונים רבים מבססים את דרישות המרחב שלהם על הציוד הטכנולוגי בלבד. עם זאת, ציוד מכני וחשמלי דורש כמות ניכרת של מקום. לפיכך, על מנת להשיג את כל המרחב הדרוש שיספק את כל הצרכים, חייבים לקבוע את מאפייני התכנון לפני תכנון החלל המיועד לדאטה סנטר.
6. תכנון שמסתיים באין מוצא
חשוב מאוד לוודא שהתכנון מאפשר לבצע שינויים עתידיים. לא מעט ארגונים מביאים את עצמם לסמטאות ללא מוצא כאשר הם מסתמכים על "כדור הבדולח" הלא נכון ומנסים לנחש מה יהיו הצרכים העתידיים שלהם. צריך להבין שהכול יכול להשתנות בדרך וסביר להניח שאכן ישתנה. זו הסיבה שתוכניות מודולריות וגמישות הן המפתח להצלחה בטווח הארוך.
7. אי הבנה של מדד ה-PUE
יעילות ניצולת החשמל, או PUE (Power Usage Effectiveness) הנו מדד מקובל לאומדן היעילות האנרגטית של מרכזי נתונים. אולם ארגונים רבים מציבים יעדי PUE המורכבים ממטרות נכונות, אבל לא לוקחים בחשבון את כל הגורמים הרלוונטיים שצריך לשקול. חשוב להשתמש ב-PUE כמדד ליעילות אנרגטית ולנצלו לחסכון בתקציב התפעול.
8. אי הבנה של אישורי LEED
LEED הוא תקן בינלאומי מקובל לבניה ירוקה. הניסיון לקבל אישורי LEED לא צריך להיעשות בדיעבד או ברגע האחרון. זהו נושא שצריך להתחיל כבר בשלב תכנון הקונספט של הפרויקט ולהסתיים עם קבלת האישור לאחר השלמתו. ניתן לערב איש מקצוע או חברת יעוץ המוסמכים ל-LEED כבר בתחילת תהליך התכנון. יתרה מכך, הנושא כרוך בעלויות נוספות שחייבים לקחת אותן בחשבון בעת ביצוע ההערכה התקציבית.
9. הצבת יעדי יתירות לא נכונים לפרויקט
הצבת יעדים מוגזמים לרמת השרידות של המתקן גורמת למורכבות גדולה מדי, שעלולה להשפיע על הקמתו המוצלחת של מרכז הנתונים. ברוב המקרים, מורכבות פירושה יותר ציוד ויותר רכיבים, הכוללים יותר נקודות כשל. מלבד זאת, עלויות התפעול והתחזוקה עלולות לגדול בצורה מעריכית. מערכות מורכבות מגבירות את הסיכון התפעולי, מכיוון שמרבית הנפילות של מרכזי הנתונים מקורן בטעות אנוש.
באמצעות תכנון נכון, אשר לוקח בחשבון את תשע הטעויות שתוארו לעיל, חברות יכולות להקים מרכז נתונים ארגוני שיעמוד ביעדי הביצועים שלהן וימלא את צרכיהן העסקיים - גם היום וגם בעתיד.
הכותב הינו מנהל הפעילות של APC ישראל מקבוצת שניידר אלקטריק