$
מכשירים ומדריכים

המסכים הקעורים של סמסונג: כשלענקים נגמרים הרעיונות

החידוש האחרון מבית ענקית האלקטרוניקה לא צפוי לתרום לצרכן - ועדיין ישנה את השוק. מדוע חברות כאפל וסמסונג לא מקדמות מהפכות ומהי תרומת המשקיעים לכך שכל האייפונים נראים אותו הדבר?

ניצן סדן 09:1611.10.13

סמסונג השיקה את הגלקסי ראונד, הסמארטפון הראשון בעולם בעל מסך קעור. וואו, כולי שמחה, גילה, דיצה והתרגשות. בשלב זה, יגיע המכשיר רק לשוק הקוריאני, אבל חובבי הטכנולוגיה כבר מחכים ליום המאושר בו תחליט סמסונג לחלוק את ההברקה האחרונה שלה גם עם שאר העולם.

מה עושה מסך קעור? מאפשר להגדיל את המסך תוך שמירה על שטח פנים דומה בסמארטפון עצמו. או במילים אחרות, יותר מסך, טלפון באותו הגודל.

 

אבל בפועל, מסך קעור פירושו שתמיד תראו חלק ממנו קצת פחות טוב. מדוע? משום שאנו מתבוננים במסך הטלפון ממרחק של 30-40 ס"מ ומתבוננים בו ישירות - כך במקטע בו המסך הופך מ-180 מעלות לנניח, 190 - הפיקסלים מתחילים להסתיר זה את זה.

 

המסך הקעור של הגלקסי ראונד המסך הקעור של הגלקסי ראונד

 

מסך קעור הוא פיתוח שימושי למדי בתצוגות גדולות כמו טלוויזיות, אבל לא במכשיר שאתם מחזיקים כ"כ קרוב לעיניכם. אז בעצם, מבחינת חוויית הצפיה, מסך קעור יתן לכם כלום ואף עשוי לגרוע מעט.

 

אבל המסך הקעור הוא רק סימפטום; כבר לפני שלוש וארבע שנים הכריזו חגיגית כלי התקשורת הטכנולוגיים ש"השנה תהיה שנת המסך הגמיש". אבל בזמן שעבר מאז נותרו מסכים אלה במעבדות המחקר. מסך ה-Round הוא גמיש רק בשלב הייצור; לא תוכלו למשל, לקפל אותו ולהניח בכיס.

 

לא מן הנמנע שהסיבות הן טכנולוגיות. אבל ברצוני להציג אפשרות נוספת: העובדה שפשוט לא משתלם כיום להציג חידושים בקנה מידה כזה. הכסף מגיע גם ככה, אז למה לחדש?

 

המשקיעים מרוצים? אז נישאר עם הפלסטיק

 

הסיבה היא שסמארטפונים הפכו לעסק מאוד, מאוד רווחי כשאתה חברה גדולה מספיק. אפל וסמסונג עושות מיליארדים ממכירת המכשירים ומהאקוסיסטם שצמחה סביבם. בכל פעם שאחת החברות משיקה מכשיר דגל חדש, ברור שזה יהיה הטלפון הנמכר ביותר באותו הרבעון בשווקים המובילים. הצרכן טס לחנויות וקונה לו גלקסי S4 או אייפון 5S כאילו המכשירים כוללים תרופה לסרטן, מכונת זמן ואהבת אמת - הכל באחד.

 

כולם נראים אותו דבר. מכשירי האייפון לדורותיהם כולם נראים אותו דבר. מכשירי האייפון לדורותיהם

 

הפופולריות של המכשירים היא כה גדולה, שהיא חלק לא מבוטל מאסטרטגיית המוצר של החברות. האם אתם סבורים שהאייפון 5S היה זוכה למכירות של מיליוני יחידות בימים ספורים שלאחר השקתו אם היה, נניח, בעל מסך משולש? גם אם המסך היה מרהיב באיכותו והיה תואם לממשק חדש, פשוט וגאוני - כנראה שהצרכן היה חושב פעמיים.

 

אבל אפל וסמסונג כלל לא חושבות על הצרכן במקרה הזה - כי אם על בעל המניות. למי שאינו מעורה ברגישותן של חברות ענק לרחשי ליבם של המשקיעים, אספר שלאחר ההודעה על רכישת נוקיה, איבדה מיקרוסופט 18 מיליארד דולר משוויה בתוך יומיים. המשקיעים לא חיכו לראות מה תעשה ענקית התוכנה עם חברת הסלולר, עם חבילת הפטנטים שלה או עם מעבדות המחקר שלה. פשוט נפטרו מהמניות בתוך שעות.

 

לכן חברות ענק לא מוטרדות מהצרכן. ברור להן שהמיתוג יעשה את שלו. אבל ברגע שהמשקיעים מתחילים להסס ושואלים את שאלת "עד עכשיו זה עבד לכם יופי, למה הלכתם בדרך אחרת?" - טיטאנים כאפל וסמסונג רועדים מפחד. זו הסיבה שהגלקסי S4 כלל כל כך מעט חידושים משמעותיים (זיהוי עיניים שעובד פעם כן, פעם לא אינו בגדר מהפיכה) ונשאר עם גוף פלסטיק שברירי בעוד כל מתחריו עברו למתכות ופולימרים אחרים; זו הסיבה שהאייפון לא השתנה משמעותית כבר כל כך הרבה זמן (מעבד 64 ביט הוא חסר משמעות בסלולרי).

 

האייפון המתכתי והגלקסי הפלסטי האייפון המתכתי והגלקסי הפלסטי צילום: ניצן סדן

 

המהפיכות שמורות בפריזר

 

הצרכן הוא אולי תמים, אך לא פתי. לפיכך, הציגה סמסונג את הגלקסי ראונד - הסנונית הראשונה לדור המסכים הקעורים. אחרי סמסונג תראו גם את כל שאר העדר מיישר קו: LG כבר הודיעה שתשיק טלפון קעור ולא יפתיע אותי אם בעקבותיה ילכו סוני, HTC, היצרניות הסיניות ומה שנשאר מבלקברי. HP, שארפ וכמה אחרות מפתחות מסכים כאלה כבר שנים: החזקתי בידי אב טיפוס של מסך כזה עוד ב-2011. אייפוניסטים, אל חשש; מסך קעור יגיע לאייפון רק בעוד סדרה או שתיים, אם בכלל. יש לא מעט סטנדרטים שאפל מעדיפה שלא לאמץ מסיבות שונות.

 

ומה על המסך הגמיש באמת - זה שניתן לשנות את זוויתו? הסוללות שנטענות בעשר דקות? כל ההמצאות שהבטיחו לנו? הן יגיעו למכשירים ברגע שיקרו שני דברים: הראשון - היכולת לייצר רכיבים על בסיסן שיהיו די זולים כדי להבטיח עלות ייצור דומה לשל המכשירים הקיימים. השני - ימוצו כל החידושים שמתבססים על טכנולוגיות מדף, זמינות ופשוטות יותר.

 

מה יוכל לקדם את המהפיכה הטכנולוגית הבאה? אם יקום הצרכן שיקרא "המלך הוא עירום" או בעצם, "כל המכשירים האלה זהים" - וזעקתו תגיע לאזני המשקיעים. כשמפסיקים לקנות רק משום שיצא דגם חדש ומתחילים לקנות רק מה שבאמת שווה את הכסף שלכם, נאלצות גם ענקיות כאפל וסמסונג לשלוף מהמעבדות את הפיתוחים היצירתיים באמת.

 

כמובן, חשוב לזכור שיש משוכות טכנולוגיות רבות מעליהן צריכים לדלג חוקרים בתחום התוכנה, הנדסת החומרים והמזעור. אבל אם נהיה רק קצת יותר ביקורתיים וקצת פחות עדר בכל הנוגע למוצרי הדגל של חברות הענק, אולי נדרבן אותן להשקיע קצת יותר בפיתוח ופחות בקמפיינים. 

16 תגובות
בטל שלח
  • נגמרו הרעיונות מסטאר טרק זה הכל.....גם האייפון והאייפד ומסכי מגע ומחשב שמדבר הומצא שם לפני עשרים וחמש שנה ולא במוחו של סטיב גובס.
    אלון,(01.11.13)
  • כשמפסיקים לחדש כי גם ככה יקנו מישהו ממציא את האייפון החדש והישנים ממשיכים לישון. (אפל ונוקיה בשנת 2007)
    (15.10.13)
  • לאיתי מ - 13במעבדי ARM 64 ביט, רוחב רגיסטרי ה - SIMD כפול. נוספו עוד הוראות (A64 ) וגם מספר הרגיסטרים הוגדל משמעותית.
    (13.10.13)
  • ל - 7 , ב ARM , יש כבר טכנולוגית SIMD , היא נקראת NEON , לא צריך 64b בשביל זה (ל"ת)
    איתי,(13.10.13)
טען עוד
x