שלושה מגדולי משקיעי מיקרוסופט: ביל גייטס צריך לפרוש
בעלי המניות מחזיקים ב-5% מכלל מניות ענקית התוכנה האמריקאית. הם פועלים במטרה לאלץ את מייסד החברה לפרוש מתפקיד יו"ר הדירקטוריון. זאת, על רקע העדפתו להתמקד בפעילות פילנטרופית והעובדה שהוא מחזיק בכוח עצום ביחס לנתח שלו בחברה
שלושה מ-20 המשקיעים הגדולים במיקרוסופט החלו לפעול במטרה להביא להתפטרותו של מייסד החברה, ביל גייטס, מתפקיד יו"ר הדירקטוריון - כך חשפה אתמול סוכנות רויטרס, על סמך אנשים המכירים את הסוגיה. במיקרוסופט סירבו להגיב לדיווח.
לדברי המקורות, בעלי המניות מחזיקים יחדיו בכ-5% ממניות חברת התוכנה הגדולה בעולם. זהות המשקיעים נותרה עלומה, מכיוון שהדיונים בנושא מתנהלים בשלב זה בפרטיות. לפי הדיווח, שלושת המשקיעים חוששים שנוכחותו של גייטס בדירקטוריון פוגעת ביכולת מיקרוסופט לאמץ אסטרטגיות חדשות והיא עלולה להגביל את יכולתו של המנכ"ל החדש, תהיה זהותו אשר תהיה, לבצע שינויים משמעותיים.
קראו עוד בכלכליסט:
- סטיב באלמר נפרד בדמעות מ-13 אלף עובדי מיקרוסופט
- דיווח: מנכ"ל פורד אלן מולאלי ימונה למנכ"ל מיקרוסופט
- מיקרוסופט איבדה 18 מיליארד דולר משוויה מאז חשיפת רכישת נוקיה
בעל כוח רב מדי ביחס לאחזקותיו בחברה. גייטס צילום: בלומברג
המשקיעים: לגייטס כוח רב מדי
בימים אלו מחפשת מיקורוספט מנכ"ל חדש, אחרי שהמנכ"ל הוותיק סטיב באלמר הודיע באוגוסט כי בכוונתו לפרוש מהתפקיד. לפי הערכות, באלמר נאלץ להודיע על פרישה על רקע כשלונותיה המתמשכים של מיקרוסופט בזירת המובייל. גייטס לוקח חלק פעיל בחיפוש אחרי מחליף לבאלמר והוא חבר בוועדת החיפוש שהקים הדירקטוריון. עובדה זו היא בין הגורמים שמטרידים את המשקיעים שקוראים לפרישתו.
כן מוטרדים השלושה שגייטס, המשקיע חלק הולך וגדל מזמנו בקרן הפינלטרופית שהוא מנהל עם אשתו, מחזיק בכוח רב מדי ביחס לשיעור אחזקתו בחברה שהולך וקטן ביוזמתו. עם הנפקתה של מיקרוסופט החזיק גייטס ב-49% ממניותיה. ואולם, בשנים האחרונות הוא מוכר, בהתאם לתוכנית שטווה מראש, 80 מיליון מניות מדי שנה ואם ימשיך בקצב זה עד 2018 לא יהיו לו שום מניות בחברה. עם זאת, נכון להיום ביל גייטס הוא עדיין בעל המניות הגדול ביותר של מיקרוסופט ומחזיק ב-4.5% ממניותיה.
הפרישה של באלמר: על רקע הכישלון בזירת המובייל צילום: בלומברג
יוזמת שלושת המשקיעים היא, כנראה, המהלך המשמעותי הראשון נגד התפקיד שממלא גייטס בחברה. תחת כהונתו כמנכ"ל הפכה מיקרוסופט לחברת התוכנה הגדולה בעולם ולגורם המשמעותי ביותר בתחום המחשבים האישיים, תוך שהיא גוברת על ומשאירה מאחור יריבות דוגמת אפל ו-IBM. לאחר פרישתו ב-2000 נכנס לנעליו סטיב באלמר, שבשנים האחרונות לכהונתו ספג ביקורת קשה על תפקודו ועל כך שלא השכיל להגיב בזמן למהפכות הסמארטפונים והטאבלטים שהציתה אפל.
מעדיף פילנטרופיה על ביזנס
מרבית הביקורת על תפקוד החברה בשנים האחרונות הופנתה לבאלמר עצמו ומעט מאוד ממנה, אם בכלל, כוונה לגייטס שאף שהמשיך לכהן כיו"ר החברה העדיף להקדיש את מרבית זמנו לפעילות פילנטרופית. זוהי אחת הפעמים הנדירות שבה נתלה מצבה הנוכחי של מיקרוסופט גם בגייטס עצמו, ונטען כי עליו לפנות את מקומו כדי להמשיך ולאפשר לחברה לצמוח.
ואולם, אלא אם יצטרפו למשקיעים אלו תומכים נוספים קשה לשער שלקריאתם תהיה השפעה משמעותית על גייטס. אף אחד מבין השלושה, כנראה, אינו חבר בדירקטוריון, מעמדו של גייטס נחשב עדיין כאיתן ביותר וברויטרס מציינים כי אין שום אינדיקציה שיש בכוונת הדירקטוריון להיענות לבקשת השלושה. בדומה, לא צפוי הדבר להשפיע על החיפושים אחר מנכ"ל חדש.
עם זאת, אין זה מן הנמנע שגייטס, בהתאם למגמתו לצמצם את אחזקותיו במיקורוסופט, ינצל גם את המינוי הצפוי של המנכ"ל החדש על מנת להכריז על סיום דרכו במיקרוסופט ופינוי כיסא היו"ר למנהיג חדש. וזאת, ללא קשר לדרישת שלושת המשקיעים.