$
אינטרנט

מי עומד מאחורי חשבון הטוויטר של נשיא איראן?

על אף שגורמים ממלכתיים וכלי תקשורת מתייחסים אליו כחשבון רשמי לכל דבר, נראה שאת החשבון של חסן רוחאני מפעילים תומכיו או גורמים לא-ממשלתיים. זאת, בשל סגנונם התמוה של הציוצים שמתפרסמים

עומר כביר 13:2302.10.13

בשבועות האחרונים זוכה חשבון טוויטר המוצג כחשבונו הרשמי של נשיא איראן החדש, חסן רוחאני, לכותרות באתרי חדשות וטכנולוגיה. אבל מעקב אחרי המתרחש שם מעלה לא מעט ספקות לגבי האותנטיות של החשבון, ומציב סימני שאלה בכל הנוגע לנכונות של כלי תקשורת לדווח על המתרחש בו ללא בדיקה מעמיקה.

החשבון המדובר החל לעורר עניין תקשורתי נרחב, לפחות בישראל, בערב ראש השנה, לאחר שפורסמה בו ברכת שנה טובה ליהודים באשר הם. יומיים לאחר מכן הכחיש יועצו של רוחאני כי מדובר בחשבון רשמי המופעל על ידי הנשיא.

 

חשבון הטוויטר של רוחאני חשבון הטוויטר של רוחאני

 

ואולם, כלי תקשורת בעולם ממשיכים לעקוב אחרי החשבון ולדווח על הנעשה בו כאילו מדובר בחשבון רשמי. בשבוע שעבר, זכו לפרסום רב ציוצים שפורסמו בחשבון ומדווחים על השיחה בין רוחאני לאובמה (ציוצים אלו נמחקו זמן לא רב לאחר פרסומם), ורק הלילה הופיעו דיווחים על חלופת ציוצים בין מייסד טוויטר ומנכ"ל Square, ג'ק דורסי, לרוחאני, במסגרתה שאל דורסי האם אזרחי איראן יכולים לקרוא את הציוצים של נשיאם, וזה השיב כי הוא פועל על מנת לאפשר זאת

 

מרבית הדיווחים על חשבונו של רוחאני קיבלו כהנחת יסוד את הטענה כי זה חשבונו הרשמי, מבלי לבדוק או לעלות ספקות מספקים באשר לאותנטיות שלו. וזאת, למרות התנהלות תמוהה למדי. בין היתר, ניתן למנות התנסחות בלתי-ממלכתית בעליל ושימוש בשפה שאינה הולמת חשבון רשמי. כך, למשל, בהתכתבו עם דורסי נכתב בחשבון המיוחס לרוחאני "my efforts geared 2 ensure my ppl'll comfortably b able 2 access all info globally as is their #right”. משפט זה סובל מטעויות דקדוקיות שמתאימות יותר להתכתבות בין משתמשים מן השורה מאשר לתגובה של חשבון רשמי.

 

שפה לא ממלכתית במיוחד שפה לא ממלכתית במיוחד

 

לא מדובר במקרה חד-פעמי: למשל, באחד הציטוטים המחוקים שעסקו בשיחה בין רוחאני לאובמה, מתנצל נשיא איראן אם אובמה נאלץ להתמודד עם הפקקים "המחרידים" של ניו-יורק - פמילאריות שאינה אופיינית לחשבון רשמי וגם התנצלות שטיבה כלל אינו ברור (כי הרי כיצד אשם רוחאני בפקקים בניו יורק).

 

גם העובדה כי החשבון שמיוחס לרוחאני נוהג לרטווט בצורה מאסיבית חשבונות טוויטר אחרים אינה תואמת התנהלות מקובלת בחשבון ממלכתי. בנוסף, אין קישור לחשבון הטוויטר באתר הרשמי של נשיא איראן, וטוויטר עצמה לא סימנה את החשבון כ-Verified, כפי שנהוג לעשות כאשר מדובר בחשבונות של דמויות ציבור בולטות.

 

מחלקת המדינה האמריקאית מרטווטת 

 

מנגד, ניתן למצוא עדויות כי מדובר בחשבון אוטנטי. כך, למשל, הוא אוזכר בציוץ בחשבון הרשמי (והמאושר) של מחלקת המדינה של ארה"ב וכן על ידי מנכ"ל טוויטר דיק קוסטלו, דבר שלא היה נעשה לו היו סבורים אלו כי מדובר בחשבון מזויף. ואולם, ההכחשה שפרסם יועצו של רוחאני, ההתנהלות המוזרה והיעדר אישור רשמי מעלים ספקות שקשה להתעלם מהם.

 

גם אם החשבון לא מופעל על ידי אנשי רוחאני, עדיין לא בטוח כי מדובר בזיוף מוחלט וייתכן שהוא מופעל על ידי תומכיו או גורמים המקורבים אליו. ואולם, בהיעדר מידע מוצק יותר וללא אישור רשמי לכאן או לכאן יש להתייחס בחשדנות לציוצים המתפרסמים בחשבון.

 

מי שיכולים לתת תשובה מוחלטת הם רוחאני עצמו, שעד עתה לא התייחס לחשבון המדובר בהופעותיו השונות, או טוויטר שלה יש את הנתונים והכלים על מנת לבדוק את אמינות החשבון. פנינו לטוויטר בשאלה האם בוצעה בדיקה שכזו, ומה היו תוצאותיה במידה שכן, ונפרסם את תגובת החברה אם תתקבל.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x