$
מבחן הסלולר של ישראל

התנגשות הטיטאנים, מבחן חמישי: מי הכי מתאים למתחילים?

חמישה נסיינים שמעולם לא היו בעלי סמארטפון, שגילם נע בין 16 ל-99 קיבלו את המכשירים המובילים בשוק ונדרשו לבצע בהם סדרת פעולות בסיסית. הלומיה 920 של נוקיה נקבע כידידותי ביותר ואילו האייפון 5 - כיציב ביותר

ניצן סדן 08:1203.09.13
למרות שבכותרות מככבים סמארטפונים כבר שנים, משתמשים רבים עדיין נאחזים בחוזקה במכשירים ישנים. "לסמארטפונים יש מסך גדול מדי", יטענו; "אני לא זקוק לאפליקציות ומשתמש במחשב לגלישה".
אבל לשוק קצב משלו ולא ירחק היום בו יאזלו חלפי המכשירים הישנים וגם אחרוני הטכנופובים יצטרכו להשתדרג ולעבור לטלפון חכם.

 

עבורם, מבחן זה הוא חשוב במיוחד: הוא נועד לבדוק את אינטואיטיביות מערכת ההפעלה למשתמש שלא נתקל בה בעבר. הממשק והסגנון של מערכת הפעלה הם במקרים רבים, עניין של טעם. עם זאת, לא קשה לראות לגים ותקיעות – ואת סדר הפעולות שיש לבצע כדי להשלים מטלות פשוטות.

 

ארבעה מהמכשירים בידי שניים מהנסיינים ארבעה מהמכשירים בידי שניים מהנסיינים צילום: ניצן סדן

 

בבדיקתי נעזרתי בחמישה נסיינים שגילם נע בין 16 ל-99, מעודם לא היו בעלי סמארטפון מודרני (כולם בעלי מכשירי סימביאן מתוצרת נוקיה) ועברו התנסות של שבוע בסמארטפוני העילית שנסקרו. ברשימת המכשירים שלנו נמצאים ארבעה אנדרואידים ושלושה אחרים - iOS, ווינדוס פון 8 ו-BB10. המכשירים שקיבלו הנסיינים עברו התאמה ראשונית עבורם: חשבונות המייל והפייסבוק הוזנו, הפיד סונכרן עם כלי הצגת העדכונים שבמערכת ההפעלה וכ"ו.

 

אינטואיטיביות מערכת הפעלה

מנצח: לומיה 920

  

במבחן זה נדרש כל נסיין להפעיל את אנטנת ה-WiFi ולהתחבר לרשת פתוחה, לפרסם סטטוס בפייסבוק, לשלוח אותו בתור מייל ובתוך הודעת SMS לאיש קשר, לאתר את בניין מערכת "כלכליסט" ולקבל הנחיות ניווט אליו. לסיום, התבקשו המשתמשים לעבור בין משימות פעילות כדי לבחון את ממשק ריבוי המשימות השל המכשירים.

 

ווינדוס פון 8 צוינה כאינטואיטיבית ביותר; הממשק שמתבסס על אייקונים גדולים שניתנים להתאמה אישית בקלות ולתפקד כווידג'טים, לצד פריסת היישומים בתצורת רשימה ולא גריד אייקונים זעירים הוא יתרון משמעותי עבור משתמשים מתחילים. גם תכונת ריבוי המשימות אשר מציגה חלונות גדולים זה לצד זה נראתה לנסיינים נוחה יותר מאשר תצורות התצוגה של מערכות ההפעלה האחרות.

 

מצויד במערכת ההפעלה הנוחה ביותר למתחילים. לומיה 920 מצויד במערכת ההפעלה הנוחה ביותר למתחילים. לומיה 920 צילום: ניצן סדן

 

למעט אחד, שהעדיף את ממשק האייפון, כל הנסיינים ציינו את מערכת ההפעלה של מיקרוסופט כידידותית ביותר. לעומת זאת, דווקא אנדרואיד תוארה כ"מבלבלת" בשל עושר הווידג'טים והאפשרויות. יוצא הדופן היה הנקסוס 4, אשר תואר כפשוט במיוחד לשימוש, אם כי במידה פחותה מהאייפון.

 

מערכת ההפעלה BB10 של בלקברי דומה מאוד ל-iOS בעיצובה, אך כוללת יותר ממשקי גרירה, מחוות שמחליפות הקשה על כפתורים ופעולות כפולות, דבר שהנסיינים תיארו כמבלבל מאוד. לעומת זאת, כלי המולטיטאסקינג של בלקברי תואר כנוח מאוד, בשל יכולתו להציג מספר רב של חלונות פעילים בדומה לווינדוס - תכונה מוכרת מאוד. עם זאת, עקומת הלמידה של מערכת ההפעלה ארוכה משל ווינדוס פון 8 ו-iOS.

 

BB10 של בלקברי. ממשק המחוות בלבל את הנסיינים BB10 של בלקברי. ממשק המחוות בלבל את הנסיינים צילום: ניצן סדן

 

בגזרת האנדרואיד, דווקא הגלקסי S4 תואר כפחות נגיש מכולם. בפועל, יש למכשיר שלל אפליקציות, ווידג'טים, תכונות גימיקיות כהפעלה ללא ידיים, קריאת עיניים וכיו"ב. לא כולם עובדים בצורה חלקה (כלי זיהוי העיניים פועל רק לפעמים, למשל) ומסרבלים את השימוש יותר משתורמים לו בפועל. למעשה, לו היתה סמסונג מוותרת על כל הממשקים הטבעיים החדשים של המכשיר, הוא היה פשוט יותר לשימוש. בכך, האקספריה Z והנקסוס 4 נוחים ונגישים יותר ממכשיר הדגל של סמסונג. יש לייחס זאת לניסיונם המועט של המשתמשים; מי שכבר השתמש בעבר במכשיר אנדרואיד ימצא את שלל התכונות היחודיות של הגלקסי S4 כיתרון מוחלט על ממשקי אנדרואיד רבים אחרים.

 

יציבות מערכת

מנצח: אייפון 5

 

משתמשים מתחילים צפויים להגיב בתסכול רב אל מול מכשיר שנתקע וחדל מלפעול כשורה כתוצאה מבאג. במיוחד משום שיכולתם לתפעל את התקלה נמוכה משל משתמשים מנוסים. לפיכך, נבחנה יציבות מערכות ההפעלה של המכשירים השונים, כדי לגלות מיהו האמין ביותר בכל הנוגע לתקלות תוכנה. המבחן התבסס על גרסאות מערכת ההפעלה הבסיסיות איתן מגיע המכשיר "מהקופסה". אמנם את דגמי האנדרואיד אפשר לשדרג, לפרוץ, לקנפג ולהתאים בצורה מושלמת - אך רוב המשתמשים לא יודעים איך לבצע את ההליכים הללו.

 

במבחן זה התבססתי על שימוש ממושך בכל אחד מהמכשירים למשימות שגרה (מספר מצומצם של מכשירים לא איפשר לשלב את הנסיינים במבחן זה). הפעולה בכל המכשירים חלקה למדי, אולם אנדרואיד עדיין מתאפיינת בתקיעות ולגים פה ושם וכמותה גם BB10.

 

היציב ביותר בקטגוריה. אייפון 5 היציב ביותר בקטגוריה. אייפון 5 צילום: Scott Schaen

 

התקיעות באנדרואיד הגיעו במצבים שונים ומגוונים: בגלקסי S4 ובאקספריה Z - כשהופעלו מספר יישומי מדיה (נגן מוזיקה, דפדפן, מצלמה), הפכה המערכת לרגישה ובחלק מהמקרים פתיחת אפליקציה נוספת הובילה להיתקעות. האקספריה הציג יציבות מערכת גבוהה יותר וידע לצאת מהאפליקציה ולהמשיך לפעול. לעומתו, הגלקסי S4 הצליח לסגור את היישום הסורר רק לאחר כמה דקות ולעיתים פשוט קרס. בכמה מקרים נאלצתי לבצע לו הפעלה מחדש בשיטת Force Restart, שמתבססת על לחיצת חלק מכפתוריו בסדר מסוים. במקרה אחד אף נאלצתי להסיר לו את הסוללה ולחברה מחדש כדי שיעשה זאת בעצמו.

 

שני האנדרואידים האחרים במבחן הדגימו יציבות מערכת ראויה לציון: ה-One של HTC הצליח לאפס עצמו בכל המקרים הנדירים בהם נתקע ואילו הנקסוס 4 לא נתקע אף לא פעם אחת במהלך המבחן. הבלקברי Z10 פעל בצורה חלקה עד שהופעלה המצלמה במקביל ליישומים אחרים, מה שלא איפשר לצאת מהממשק שלה. מדובר במתאר פעולה נפוץ למדי, מה שמעיד על יציבות מערכת נמוכה ביחס לאנדרואיד.

 

גם הלומיה 920 פעל בצורה חלקה עד שהופעלו אפליקציות חיצוניות במקביל ליישומי מדיה מובנים. הוא שחרר את עצמו במהירות ואף לא הציג הודעה על יישום שחדל מלעבוד. האייפון 5 לא נתקע אף לא פעם אחת, גם כשניסיתי להעמיס עליו ככל יכולתי. השילוב בין תוכנה וחומרה הוא עדיין הטוב ביותר במכשיר זה, מה שעושה אותו ליציב ביותר בקטגוריה.

 

יציב במיוחד. נקסוס 4 יציב במיוחד. נקסוס 4 צילום: רפאל קאהאן

 

סיכום

 

ממבחן נוחות השימוש עבור מתחילים נראה שמי שפשוט יותר הוא המנצח. ריבוי האפשרויות והאלמנטים בחלונות התצוגה הוא אולי יתרון למשתמש הממוצע, אך מהווה רעש מבלבל עבור המתחיל. להערכתי, דווקא ווינדוס פון 8 שצוינה לטובה בפי הנסיינים, היא פחות נוחה להתאמה ראשונית לאחר שמוציאים את המכשיר מן הקופסה מאנדרואיד ו-iOS. לפיכך, משתמשים מתחילים יזדקקו לסיוע וחניכה מצד משתמש קצת יותר מנוסה לפני שיוכלו להתחיל ליהנות מהמכשיר החדש שלהם.

 

ממבחן יציבות המערכת ניתן ללמוד שהמכשירים יודעים לעבוד בצורה טובה מאוד כאשר מפעילים עליהם את היישומים המובנים שלהם, גם בעומס רב. ואולם, כאשר מכניסים לתמונה אפליקציה חיצונית – תהיה הטובה והיציבה ביותר (במבחן זה השתמשתי באינסטגרם, במשחק פרוט נינג'ה וביישומים פשוטים נוספים) – משתנה התמונה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x