דיווח: "האח הגדול" של ממשלת ארה"ב נשען על טכנולוגיה ישראלית
מוצרי ורינט ונארוס, שנרכשה ע"י בואינג לפני כשלוש שנים, מסייעים לממשלה לנטר את תעבורת הרשת בשירותי פייסבוק, גוגל, אפל, מיקרוסופט ואחרות. זאת, במסגרת מערכת PRISM שנחשפה אתמול
האם הראש היהודי ממציא פטנטים למרגל האמריקאי? לפי דיווח של הביזנס אינסיידר, שנשען על מספר מקורות, טכנולוגיה ישראלית היא זו שמניעה את מערכת PRISM, כלי ניטור תעבורת הרשת שמפעילות סוכנויות המודיעין בארה"ב.
- ממשלת ארה"ב מקבלת גישה חופשית לשרתי מעצמות האינטרנט
- כשפייסבוק יודעת עליך יותר מכל ממשלה
- גוגל נגד גלאס: לא תתאפשר הפעלת זיהוי פנים
קיום המערכת נחשף אתמול הודות לעמודי מצגת חשאית שהגיעה לידי הוושינגטון פוסט. היא משמשת את ממשלת ארה"ב כדי לסרוק את שרתי ומערכות חברות האינטרנט הגדולות ואת תעבורת התקשורת של חברות הסלולר במדינה.
לפי הערכת הביזנס אינסיידר, המקור לטכנולוגיה הוא ישראלי - בחברות ורינט ונארוס. מאמר שפורסם ב-Wired במרץ 2012 חשף את היחסים העסקיים של החברות עם ה-NSA ועם סוכנויות מודיעין אמריקאיות שונות. קשרים אלה אינם מעידים בהכרח על שימוש בטכנולוגיה הישראלית באופן בלעדי – שכן משאבי ה-NSA ורמת המידור של פעולת הסוכנות מאפשרים ואף מצריכים פיתוח של מערכות ייעודיות ל-PRISM.
לפי הביזנס אינסיידר, מערכות ניטור הרשת של ורינט משמשות למעקב אחר שיחות והודעות שמועברות בין משתמשי טלפונים ניידים ברשת ורייזון. זאת, על פי מידע שהעביר עובד לשעבר בחברה.
עשרה גיגה-בייט של מידע פרטי בכל שניה
תומס דרייק, עובד לשעבר ב-NSA אשר הדליף מידע בנוגע לפרשה, הזכיר גם את טכנולוגיית נארוס - חברה שנרכשה על ידי בואינג האמריקאית ב-2010. לדבריו, כלים שפיתחה החברה משמשים אף הם לניטור תעבורת הרשת לצרכי ה-NSA. נארוס פיתחה כלי לניתוח סמנטי של תעבורת רשת, אשר מאפשר להעמיד בהקשרים רלוונטיים הודעות וקבצים שיורטו. מדובר במערכת מתקדמת מאוד, שביכולתה לנתח בזמן אמת מידע בהיקף של עד עשרה גיגה-בייט בשניה.
סטיב באנרמן, סגן נשיא בכיר לשיווק בנארוס, התגאה בעבר ביכולות מוצרי החברה: "אנחנו יכולים לשחזר כל מייל עם הקבצים המצורפים שלו, לראות עמודים שהקליקו עליהם ולשחזר שיחות VoIP (שיחות סקייפ, וייבר ושירותים דומים – נ"ס)".
להערכת הביזנס אינסיידר, תפקידן של אפל, גוגל, פייסבוק והאחרות היה מינורי יחסית ב-PRISM, שכן היכולת לנתח כמויות עצומות של מידע שמועבר ברשת לא מחייבת גישה אקטיבית לשרתיהן. בכך, יכלו החברות לשתף פעולה עם הממשלה כשבידן יכולת הכחשה סבירה – אשר עתה נראה שממומשת, לאור ההצהרות ששחררו נציגיהן.