דו"ח טכנולוגי
כוננות מהפיכה: ממשלת איראן מכינה את הרשת לבחירות
משטר האייטולות הפך את הגלישה במדינה לבלתי נסבלת כדי לצמצם את המחאה הפוטנציאלית, פייסבוק מאבדת את הדור הצעיר לטובת טוויטר, מדפסות תלת ממד לייצור מזון לא ימגרו את הרעב בעולם ובלוגר זוכה לאיום תמוה ממשטרת ישראל
לשלוח מיילים במעטפה
האיראנים אמורים ללכת בימים הקרובים לקלפיות ול"בחור" את הנשיא החדש שלהם. לא ברור למה להם לטרוח לצאת מהבית בחום הזה: המשטר הודיע אתמול שהמועמד העלק-רפורמיסטי רפסנג'אני לא יורשה להתמודד. האייטולות לא רוצות לחזור על התקרית מ-2009, בה הם הרשו למועמד עצמאי להתמודד רק כדי שהם ייאלצו לזייף את הבחירות. זאת, משום שהרפורמטור לקח אותן בהליכה, מה שהוביל למהומות קשות וכמעט להפיכה.
השנה, החליטו האייטולות שאין די בפסילת מועמדים: הרשת האיראנית חטפה חבילת מגבלות חדשה. הגולש האיראני יכול להיכנס למספר מצומצם בהרבה של אתרים ומהירות הגלישה הואטה לקצב של לטאה מדברית מיובשת. חאמד, עיתונאי מתנגד משטר שמתגורר בטהרן, אמר לרויטרס
שאנשי הקשר שלו כל כך התייאשו מהשימוש ברשת, שהם מעלים את החומר שלהם על דיסקים ושולחים אותם אליו באמצעות שליחים. "אנחנו עושים את אותם הדברים, רק מבזבזים יותר זמן" אמר.
התרגיל הזה, יש לקוות, יתפוצץ לאייטולות בפרצוף. כשמובארק נקט בתרגיל דומה וחסם את האינטרנט ואת הרשתות הסלולריות, הוא העניק למהפכה המצרית את המסה הקריטית שהיא נזקקה לה: קודם למהלך הנואש הזה, המפגינים היו מיעוט (גדול, אבל מיעוט) אבל לאחריו אנשים, גם כאלה שהיו מנותקים מהמתרחש, יצאו לרחובות פשוט כדי להבין מה לעזאזל קורה כאן. כשהם הבינו מה קורה - הפילו את המשטר.
שלא תהיה טעות: אין משטר שאין לו תומכים. משטר כזה לא ישרוד שתי דקות. גם אם תפרוץ מהפכה באיראן, גם אם יבוא היום המבורך ונראה צדק עממי ברחובות טהרן ואת חמינאי מתנדנד מעמוד חשמל, עדיין יהיו באיראן הרבה מאוד תומכים של המשטר הפנאטי. זה לא כמו באגדות: הבעיות לא נפתרות כשהרשעים מתפגרים. אז רק אפשר להתחיל לתקן את הנזק. איראן תמשיך להיות מדינה דתית שמרנית ברובה, ולא תרשם תנועה רבתי לעבר משרדי ההסתדרות הציונית לקבלת תעודת חבר. היא רק כנראה תהיה שפויה יותר, ויעילה יותר לרוב אזרחיה.
איכס, פייסבוק
לפייסבוק יש בעיה (שהיא מודעת אליה היטב) בפנייה למשתמשים צעירים. עכשיו מגיעים עוד סממנים לכך: מכון המחקר Pew מדווח על הגירה מסיבית של צעירים לטוויטר. הסיבה? יותר מדי דרמה בפייסבוק.
הצעירים מתלוננים על כך שיותר מדי צעירים אחרים שופכים אל תוך הפיד את זעם הנעורים שלהם ואת הצער הקיומי שהוא מנת חלקם של מתבגרים רבים. בנוסף, אף בן עשרה לא אוהב להסתובב היכן שגולשים גם ההורים שלו וההורים שלהם.
יתר על כן, הם מתלוננים שיותר מדי אנשים חולקים יותר מדי מידע לא חשוב, כמו מה הם אכלו לצהרים, למי כואבת הבטן וכמה משעמם בשיעור. אף שלרוב עצום של הצעירים שנבחנו - 94% - יש חשבון פייסבוק, שיעור הצמיחה של הרשת החברתית עלה רק באחוז אחד בשנה האחרונה; שיעור הצעירים שיש להם חשבון טוויטר עומד על 26% - והוא הכפיל את עצמו באותו הזמן.
בין שאר המעלות של טוויטר, יש לציין את הקצרנות שלו: אתה חייב להעביר מסר קוהרנטי ב-140 תווים. זה מאלץ אותך לחשוב ולהקפיד על ניסוח. רוב גדול (60%) של הצעירים שמשתמשים בטוויטר שולחים את המסרים שלהם לכלל האוכלוסיה, ורק 12% שולחים אותם למספר מצומצם של משתמשים.
הסקר מצא מגמה פרדוקסלית: מצד אחד, הצעירים מנסים לשמור יותר על הפרטיות שלהם, אבל מצד שני הם חולקים יותר מידע מאשר בעבר. 90% אמרו שהם פרסמו תמונה של עצמם, עליה ניכרת לעומת שיעור של 79% ב-2006. שיעור פסיכוטי של 20% פרסמו את מספר הסלולר שלהם, עליה של פי עשר לעומת 2% ב-2006.
ועם זאת, החוקרים מצאו שבכל מה שקשור להגנה על הפרטיות שלהם, הצעירים עדיין עושים עבודה טובה יותר מההורים. הממ.
אמירת אמת? זה כל כך אנכרוניסטי
אפל הסתבכה בימים האחרונים בשערוריית ענק, אחרי שהסתבר שהיא מעלימה מס באמצעות תרגיל שבמסגרתו היא מעבירה חלק ניכר מההכנסות שלה דרך חברת קש אירית, שבעצמה לא משלמת מסים. הסנאט האמריקאי זימן לשימוע את מנכ"ל החברה טים קוק אמש, לא לפני שקבע שהחברה מעלימה מס באופן שיטתי.
ואם זה לא היה מספיק, אז הוועדה של הסנאט מצאה שבחוצפה נדירה, אפל לא רק מתחמקת ממסים, היא גם מדווחת על תשלום מסים גבוה משמעותית מזה שהיא שילמה בפועל. אפל רושמת הוצאות אפשריות למסים, מסים שיחולו רק אם היא תחזיר את הרווחים שלה בחו"ל לארה"ב – משהו שקוק אמר שלחברה אין כל כוונה לעשות, ושהציבור האמריקאי יכול לחפש את החברים שלו.
כתוצאה מכך, אפל מדווחת למשקיעים שלה על תשלומי מס גבוהים משמעותית מאלה שהיא משלמת בפועל. בשנת הכספים שהסתיימה בספטמבר 2011, היא דיווחה למשקיעים ששמה בצד 6.9 מיליארד למטרת תשלום מסים, אבל שילמה בפועל רק 2.5 מיליארד. שנה קודם לכן, היא דיווחה שתשלם 3.8 מיליארד, ושילמה רק 1.2.
הבוקר דווח כי על אף שחברי הוועדה תקפו את אפל בתחילת השימוע, כולם התרככו לאחר שקוק עלה לדבר. כיף להיות חברת ענק שיכולה להרשות לעצמה לצפצף על החוקים ועל הציבור. אני מחכה לפטריוט האמריקאי הראשון שיזכיר שפטריוטיות מתחילה בתשלום מס אמת, ושיקרא לחרם על מוצרי החברה.
המדפסת לא תאכיל את הרעבים
נאס"א השקיעה כ-125,000 דולר במענק שנועד לקדם מדפסת תלת ממד שמדפיסה מזון. זה יהיה שימושי למדי בתחנות חלל למיניהן, שאחת הבעיות הניכרות שלהן היא הבלאגן שבקבלת אספקה וארגונה בכלי הטיס. מבחינת נאס"א, זה הגיוני.
אבל מכאן, כרגיל, כבר הפליגו לאוטופיה. מדפסות תלת ממד יפתרו את בעיית הרעב, אומרים לנו. לא, הן לא. מבזק: אנחנו מייצרים יותר אוכל מאשר האוכלוסיה האנושית צורכת. הרבה יותר, למעשה. אנחנו משליכים לפח כמויות מטורפות של מזון.
אז למה יש רעב? לא בגלל מחסור במזון, אלא בגלל קושי בהבאת המזון למקום שבו צריכים אותו. הקשיים האלה הם לעתים קרובות תוצאה של תנאים מקומיים לא סבירים – מאסון טבע, ועד למיליציות למיניהן; קצת קשה להאכיל את הרעבים באיזה איזה חור באפריקה או באסיה אם הכנופיה המקומית (שבדרך כלל קוראת לעצמה משטרה או צבא) מחרימה את המזון לצרכיה שלה.
הבעיה של המין האנושי היא לא היעדר מזון; היא עודף של גברים צעירים חמושים ועודף של רצון להשתמש באלימות. עד שזו לא תפתר, מכונת מזון אוניברסלית לא תועיל לנו יותר מדי.
קצרצרים
1. הבלוגר עומרי חיון, כמו כל אזרח שפוי, חטף קריזה כשהסתבר לו ששיעור העוני בישראל הוא הגבוה שבמדינות המתועשות, בעוד ראש הממשלה מקמבן לעצמו (ולא בפעם הראשונה) מיטה מעופפת בכמה מאות אלפי שקלים לטיסה של כמה שעות. חיון כתב בחשבון הפייסבוק שלו ש"אני מתבייש להיות אזרח במדינה שבה מ****ם את האזרח ואותו אזרח יושב בפייסבוק וכותב פוסטים בנושא, כן אני לוקח חלק בזה, אבל לא מתבייש בנסיון שלי להוציא אותנו מהבית ולהבין שאי אפשר להמשיך לחיות ככה. כדאי שנפסיק להתבייש ונתחיל לקחת את החוק לידיים וניצור כאן כאוס אחד גדול". כתוצאה מכך, הגיעו בלשים לבית אמו של חיון אמש, והודיעו לו שהוצא נגדו צו מעצר בחשד ל"הסתה". עורכת הדין של חיון ניהלה שיחה נוקבת עם המשטרה, שבסופו של דבר הודיעה לחיון שהוא לא צריך להתייצב לחקירה, אבל שיראה את זה כ"אזהרה". איזה קטע; לא רק המשטר של המדינה השיעית היחידה בעולם מבוהל מהאזרחים שלו.
2. ואם כבר הזכרנו את איראן: זוכרים את נוזקת העל החביבה סטוקסנט, שלכאורה אמורה היתה להאט את התכנית הגרעינית האיראנית? זו שהסבירו לנו איך היא סמן ימני לגאונות היהודית? אז גוף מחקר בריטי נחשב אומר שיכול להיות שהיא היתה גול עצמי. סיפרו לנו שסטוקסנט דחקה אחורה את פרויקט הגרעין האיראני ב-18 חודשים עד שנתיים, אבל חוקרי ה- Royal United Services Institute - מכון מחקר צבאי בריטי - אומרים שבעקבות ההתקפה,
הכפילה איראן את מאמציה להעשרת אורניום. לדבריהם, בעקבות סטוקסנט יצרה איראן יותר אורניום מועשר, ביעילות רבה יותר. יתר על כן, ההתקפה גרמה לאיראנים להגן ביתר שאת על מתקני הגרעין שלהם. מבריק.
3. זוכרים את ווטסון? מחשב העל שהביס יריבים אנושיים במשחק Jeopardy? אז עכשיו הוא עובר הסבה מקצועית ומעתה הוא יהיה נציג שירות לקוחות. כי אין כמו מחשב לבצע את התפקיד הזה, שמצריך דיבור עם בני אדם מתוסכלים. מחשב העל יספק את השירות המפוקפק הזה גם באמצעות סמארטפונים. ככה גומרת כל טכנולוגיה מתקדמת: בשירות לקוחות. לקח עצוב לחיים.
4. הצעת חוק חדשה בארה"ב דורשת שכל כלי נשק חדש שיימכר בארה"ב יכיל טכנולוגיה שתמנע שימוש ממי שאיננו בעליו. הטכנולוגיה קיימת ומבוססת על בקרת ניצרה אלקטרונית שמשולבת בכלי זיהוי ביומטרי. מתנגדיה (שמתנגדים בצורה מטורפת למדי לכל הגבלה של שימוש בנשק) טוענים שלא יכול להיות שאדם ישלוף אקדח להגנה עצמית רק כדי לגלות שהסוללות אזלו והנשק מסרב לזהות את הבעלים שלו ובהתאם, מסרב גם לירות. לזה יש פתרון לא מי יודע מה מסובך: שהבעלים של הנשק יבדוק את כלי הנשק שלו על בסיס יומי, ובמידת הצורך יחליף סוללות.
5. הסנאטור ג'ון מקיין - אתם עשויים לזכור אותו כאדם רע מזג שהפסיד ב-2008 לברק אובמה ובפריימריז של 2000 לג'ורג' בוש ג'וניור - ניצל את החקירה של טים קוק בסנאט אמש (ג') כדי לשאול את מנכ"ל אפל למה לעזאזל הוא כל הזמן צריך לעדכן מחדש את האפליקציות באייפון שלו. לקטלג תחת אחד הרגעים המביכים של השנה.