איך המים? תתקשר ותשאל את הצדפות
פרויקט צרפתי לניטור זיהום אוקיינוסים משתמש בטכנולוגיה לתקשורת סלולרית בין מכונות. חיישנים המוטמעים בצדפות מנטרים את ההתנהגות שלהן על מנת לזהות שינויים ברמות הזיהום
טכנולוגיה לתקשורת סלולרית בין מכונות (M2M), מסייעת לפרויקט בינלאומי בתחום מדעי הסביבה, המיועד לזהות שינויים ברמות זיהום המים באוקיינוסים, באמצעות קריאה וניתוח של התנהגות צדפות המנוטרות בצורה אלקטרונית.
- המקבץ השבועי: כל החדשות בעולם ה-IT הישראלי
- הקונה מטטה: מוצרי טליט יסייעו להצלת אריות באפריקה
- טליט ו-Telefónica משיקות חבילת שירותים לספקי פתרונות M2M
הפרויקט, ששמו MolluSCAN Eye ובסיסו בצרפת, החל ב-2006 ומנוהל על ידי קבוצה רב תחומית של חוקרים ופרופסורים.
ד"ר ז'אן-שארל מאסאבו מאוניברסיטת בורדו, העומד בראש הפרויקט, ציין כי כאשר צדפה נחשפת לזיהום או מים באיכות ירודה, היא סוגרת את שני חלקי הקונכיה שלה, ובמצבים קיצוניים הצדפה מתה והקונכיה נפערת.
אולם, מוסיף ד"ר מאסאבו, כיום ידוע שהתנהגות הצדפות מורכבת יותר, ויכולה להשתנות בצורה דרמטית אפילו לאחר רמות נמוכות ביותר של זיהום.
בפרויקט נעשה שימוש באלקטרומגנטים קלים ביותר במשקל של פחות מגרם המוצמדים לשני חלקי הקונכיה של הצדפות. הצדפות מנוטרות באופן רציף למדידת תנועות הפתיחה של הקונכיה.
מערכת הניטור האלקטרונית מתוצרת טליט מורכבת משני חלקים: יחידה עטופה עמידה למים, הטבולה במים ליד הצדפות, קולטת נתונים ומשגרת אותם ליחידה יבשה הנמצאת מעל למים, אשר מעבירה את הנתונים באמצעות רשת סלולרית אל השרת הראשי במעבדת הפרויקט, באמצעות מודול GSM/GPRS של טליט.
"פרויקט MolluSCAN Eye מייצג התפתחות של ממש במדעי הסביבה", אמר דומיניקוס היארל, מנהל השיווק הראשי של טליט. "קל לחזות תחום חדש של מדע יישומי המתפתח מהצלחתו של פרויקט זה. מגוון רחב של של חיישנים ביולוגיים הפרוסים בכל מקום מסייע לאנשים ולממשלות לנקות את כדור הארץ ולפקוח עין על הסביבה ככל שאוכלוסיית העולם גדלה".