יד ראשונה ממדפסת
גם מי שאין לו מדפסת תלת ממד יכול ליהנות מהמהפכה: חברות חדשות מציעות לכל אחד ליצור דמות של גיבור על פרי דמיונו, לעצב תחנת עגינה לאייפון בעיצוב אישי ואפילו להזמין יד רובוטית. את התוצאה הסופית, שזולה משמעותית ממוצרים רגילים, פשוט ישלחו אליו הביתה
על הפער מנסות לגשר כמה חברות שמבססות את המודלים העסקיים שלהן על מדפסות אלו, ומביאות למשתמש מוצרים ייחודיים שהודפסו במדפסות 3D. “כלכליסט" מציג את החברות שמביאות את בשורת מדפסות התלת ממד לכל בית.
Action Figures: ליצור בעצמך דמות של גיבור על
בשוק הפרטי המתעניינים הגדולים ביותר במדפסות תלת־ממד הם גיקים, ואחד הדברים שחביבים על גיקים רבים הוא Action Figures - בובות פלסטיק בדמות גיבורי על, דמויות בדיוניות, כוכבי סרטים וכו'. לכן אין זה מפתיע שבמפגש בין שני התחומים יש התפוצצות של חברות ופרויקטים.
בשוק יש כיום מספר רב של חברות שמציעות בובות כאלה בהתאמה אישית. לא כולן מתבססות על מדפסות תלת ממד, אבל אלו שכן מציגות הבדלים ניכרים לטובה באיכות המוצר המוגמר ובמחיר. ההליך פשוט: המשתמש בוחר את סוג הבובה, מעצב את התלבושת והאביזרים השונים מתוך מבחר נתון מראש, ומעלה תמונת פספורט לצורך הדפסת הפנים. החברה מדפיסה ושולחת, והעלות משתנה בהתאם לגודל הבובה ולספק.
משתמשים יצירתיים יותר יתעניינו דווקא ב-sandboxr שמציעה סביבת יצירה חופשית יותר ומאפשרת ליצור דמויות מגוונות ומורכבות. בנוסף, לחברה שיתופי פעולה עם יצרניות משחקי וידאו, במטרה להדפיס ולמכור דמויות ממשחקיהן בהתאם לביקוש של המשתמשים. המחיר הוא אולי החלק המרשים ביותר: תומכי פרויקט גיוס הכספים של החברה בקיקסטארטר יוכלו לקבל בובה ביצירה אישית תמורת 25 דולר.
יד רובוטית: פרוטזות זולות במיוחד
פרוטזות הן עסק יקר, ופרוטזות רובוטיות על חלקיהן הקטנים והמורכבים הן עסק יקר במיוחד. אבל מייסדיי חברת הסטארט-אפ Anthromod כבר משתמשים במדפסות תלת ממד כדי ליצור פרוטזות רובוטיות, בהתאמה אישית, בעלויות נמוכות משמעותית. בימים אלו עורכת החברה קמפיין קיקסטארטר כדי לפתח יד רובוטית שתודפס במדפסות תלת ממד של החברה ותסופק לרוכשים.
מכיוון שמדפסות התלת ממד הקיימות לא מאפשרות להדפיס חלקים נעים, המודל של החברה בנוי על הדפסת המפרקים השונים והחלקים המחברים ביניהם והרכבתם הידנית, בין אם על ידי החברה ובין אם על ידי הרוכש (מה שיוזיל את הייצור והמשלוח).
"בשנתיים האחרונות פיתחתי כמה ידיים ובדקתי כמה שיטות ייצור", אמר מייסד החברה כריסטופר קמפבל. “הגעתי למסקנה שלהדפסת תלת ממד יש היתרונות הרבים ביותר. ידיים רובוטיות אחרות עולות עשרות אלפי דולרים, בעוד מחיר היעד שלנו הוא 1,000 דולר. העלות הנמוכה תאפשר לכל אחד - מחוקרים ועד יצרנים - להשתמש באותה פלטפורמה. אנו מקווים שהפרויקט יאיץ את הפיתוח של פרוטזות רובוטיות שייסייעו לאנשים שאיבדו גפיים".
מגברים לאייפון: תחנות עגינה בעיצובים ייחודיים
חברת SimplyAmplified מפתחת מגברים נטולי כבלים או סוללות לסמארטפונים, שנוצרים במדפסות 3D. מדובר, למעשה, בתחנות עגינה בעיצובים ייחודיים ושובי עין, בעלות מבנה שבלולי דמוי מגפון שמאפשר להגביר את הצליל שיוצא מהסמארטפון.
מדובר במוצר מושלם למדפסות תלת ממד, כזה שממילא הוא מיוצר מפלסטיק ולא כולל חלקים נעים. ומכיוון שכל מוצר מודפס לפי דרישה, החברה לא צריכה להתעסק עם סוגיות של מלאי ואחסון, רק לשלוח להדפסה ברגע שמתקבלת הזמנה. הדבר גם מאפשר ל-SimplyAmplified להציע שלל עיצובים מושקעים ומרשימים, ושוב בלי להסתכן בהיתקעות עם מלאי של עיצובים לא פופולריים.
המחיר לדגם הזול ביותר עומד על 45 דולר, ועל הדגם היקר ביותר תשלמו 185 דולר.
עט תלת ממדי: לצייר פסלים באוויר
ישנם גם מיזמים שמאפשרים לכם לייצר מוצרי תלת ממד משלכם: פרויקט קיקסטארטר מסקרן זה, שהשלים בשבועות האחרונים גיוס של 2.3 מיליון דולר, מציג עט בשם 3Doodler שבאמצעות טכנולוגיית הדפסה בתלת ממד יכול "לצייר" בשלושה ממדים. העט עושה שימוש באותם סלילי פלסטיק של מדפסות תלת ממד מסורתיות, שבדומה להן מחמם את הפלסטיק במעברו דרך גוף העט. המשתמש בעט יכול כך ליצור בתנועת ידו צורות שונות, והפלסטיק שמתקרר במהירות שומר על צורתו.
בסרטון שיצרה החברה מוצגים דגמים שונים שניתן ליצור בעט, כמו מודל מרשים של מגדל אייפל, פסלוני פרפרים קטנים או תכשיטים דקורטיביים. ל-3Doodler כמה יתרונות בולטים לעומת מדפסות תלת ממד סטנדרטיות. ראשית, הוא לא דורש שום ידע במחשבים או חיבור למחשב כדי לפעול וכל שצריך הוא לאחוז בו ולצייר כיד הדמיון הטובה. ושנית, המחיר עתיד להיות נמוך במיוחד: אלה שתרמו לפרויקט 75 דולר יקבלו עט במתנה, והמחיר הרשמי לא יהיה גבוה בהרבה. זאת לעומת מאות הדולרים שעולה מדפסת התלת ממד הזולה ביותר.
עובדות אלו עתידות לגלות את העולם של הדפסת תלת־ממד לקהל חדש לגמרי, דוגמת אמנים צעירים או מעצבי תכשיטים או מזכרות שיוכלו ליצור עיצובים ייחודיים בקלות ובמהירות.
מכונית אמיתית
מכוניות זה עסק יקר. אבל אם מדפסות תלת ממד יוכלו להדפיס לנו אותן, הן יהפכו למוצר הרבה יותר זול . לא מדובר בחלום רחוק: בתחילת מרץ הציגה Urbee אבטיפוס מתקדם של מכונית, שמרבית חלקיה נוצרו במדפסת תלת ממד.
Urbee היא מכונית היברידית קומפקטית, דו מושבית ותלת גלגלית. משקלה עומד על פחות מ-550 קילו. הודות למשקל ולעיצוב המתקדם שלה, היא מסוגלת לנסוע מניו יורק לסן פרנסיסקו על 45 ליטר של ביו-דלק, יחס של מאה קילומטר לליטר דלק אחד.
המכונית מורכבת מ-40 חלקים, המודפסים בנפרד ומחוברים לאחר מכן. מגבלות הטכנולוגיה לא מאפשרים להדפיס את כל המכונית בפעם אחת - המנוע, למשל, חייב להיות עשוי מתכת ומיוצר בדרך המסורתית. נכון לעתה נדרשות 2,500 שעות על מנת להדפיס מכונית - לא פרק זמן סביר למוצר מסחרי.
על חסרונות אלו מפצה מחיר נמוך במיוחד. עלות ייצור האבטיפוס הראשון אומנם עומדת על 50 אלף דולר, אך המחיר צפוי לצנוח משמעותית עם המעבר ליצור מסחרי. השימוש בחלקים מודפסים גם יוזיל גם את הליך התיקונים. למעשה, בעתיד שבו לכל אחד יש מדפסת תלת ממד בבית, עלות החלפים יכולה להסתכם בעלות הפלסטיק.