האם מסוכן לשבת קרוב לטלוויזיה?
לכולנו אמרו לא לשבת קרוב למסך, אבל מתברר שהאזהרה הזו לא רלבנטית כבר יותר מ־60 שנה
רובנו גדלנו על האזהרה הזאת: אל תעמוד או תשב קרוב לטלוויזיה, זה יהרוס לך את הראייה. מדובר במסורת שעוברת מדור לדור, וגם ההורים המודרניים שבוהים כל היום במסך האייפד מוצאים את עצמם מרחיקים את הילדים שוב ושוב מהטלוויזיה. לכאורה החשש נראה ברור, אבל האם הוא מוצדק? האם צפייה מקרוב באמת יכולה לפגוע בראייה שלנו?
- גיקיפדיה: MP3? לא לבעלי לב חלש
- גיקיפדיה: האם באמת תוכלו לגלוש במהירות של 100 מגה-ביט?
- גיקיפדיה: למה הסרטים בטלוויזיה לא נתקעים?
בדיקה שערך "הניו יורק טיימס" מפריכה חד־משמעית את החשש הישן הזה. ד"ר נורמן ספרא, מומחה לרפואת עיניים, מסביר כי לפני שנות ה־50 של המאה הקודמת, מכשירי טלוויזיה פלטו קרינה ברמות שהיו עלולות להגדיל את הסיכון לפגיעה בעין. "זאת היתה המלצה נכונה לתקופה ההיא", אמר ד"ר ספרא לעיתון.
מאז השתנו כמובן שיטות הייצור של הטלוויזיות וגם הפיקוח של מכוני התקינה, והטלוויזיות הקיימות היום כבר לא פולטות קרינה ברמה מסוכנת. עם זאת, לדברי ספרא, ההורים בכל זאת צריכים לשים לב למקרים שבהם הילד שלהם יושב קרוב מדי למסך. לא בגלל סכנת הפגיעה בעיניים, אלא להפך — כי הדבר עשוי להעיד שהילד כבר סובל מקוצר ראייה, ולכן הוא מתקרב אל המסך.
עם זאת מציין ספרא כי צפייה בטלוויזיה במשך כמה שעות בהחלט יכולה להעמיס על העין. לכן הוא ממליץ לצפות בטלוויזיה בחדר מואר היטב, ומדי פעם "לאוורר" את העיניים ולהפסיק להסתכל על המסך לזמן קצר.
על פי נתונים של המגזין "ארכיון רופאי העיניים", שיעור הסובלים מקוצר ראייה עלה בארה"ב מ־25% בשנים 1971–1972 ל־41.6% בשנים 1999–2004. "התיאוריה טוענת שהעבודה הרצופה מול מסך מחשב עשויה לגרום לעלייה בקוצר ראייה בקרב צעירים", אמר לאתר iVillage ד"ר רוי צ'אק, מומחה לרפואת עיניים, "אבל למעשה אין לכך כל הוכחה".
פורסם לראשונה במהדורת האייפד של "כלכליסט"