דו"ח טכנולוגי
המשקיעים משלמים את מחיר השמרנות של אפל
אפל זקוקה דו"ח רבעוני יוצא דופן כדי לעמוד בציפיות של משקיעיה, מספר המשתמשים היומיים באינסטגרם צונח, ה-FBI רוצה פירצה בכל אפליקציה וטעות ניווט משונה שולחת משתמשת בלגית למסע חוצה גבולות באירופה
כדאי שהדו"ח יהיה מוצלח
החדשות מגזרת אפל ממשיכות להיות רעות: אתמול דווח על כך שמכירות האייפון 5 מאכזבות ולכן החברה מקצצת דרסטית את מספר החלפים שהיא מזמינה. בהתאם, מניות אפל ביצעו זינגה ואיבדו 3.57% מערכן אתמול. בדולרים זה יוצא די הרבה. בשיאה, מניית אפל היתה באזור ה-700 דולר. עכשיו היא משייטת באזור ה-500. הבורסה נפלה, אנשים קופצים מהגג, גם משיח קפ...- טוב, עוד לא.
ידיעות כאלו הופיעו חדשות לבקרים בחצי השנה האחרונה. הן מרות במיוחד עבור המשקיעים שקפצו על העגלה כשהמניה כבר התקרבה ל-700 דולר. כל זה קורה בזמן שסמסונג מודיעה בעליצות על רבעון שיא אחרי רבעון שיא, ואתמול הודיעה שמכירות סדרת הדגל שלה - הגלקסי S לדורותיו - חצו השנה את קו 100 מיליון היחידות.
בעוד תשעה ימים אפל צפויה לדווח על תוצאות הרבעון שלה, ואם היא לא רוצה שהמניות ימשיכו לצנוח, כותב דן ליונס, הוא צריך להיות מוצלח במיוחד. בהתחשב ברמת הביצועים הרגילה של אפל - עליה אחרי עליה - בהחלט יתכן שהציפיות הגבוהות ממנה ישחקו נגדה.
ליונס ציין שהבעיה היא סיסטמטית: המוצרים של אפל הם עכשיו המוצר השמרני. זה שאתה קונה כי אתה יודע שלא סביר שיהיו יותר מדי אכזבות. אבל מותר לתהות אם אפל חידשה משהו מאז שהוציאה את האויפד, וזה היה לפני שלוש שנים. האייפון לא השתפר מהותית מאז שאפל צירפה לו את חנות האפליקציות, וזה היה ב-2008 -כמעט שנות דור בתחום הזה.
כשהיא הגדילה אותו, עם השקת האייפון 5, היא כבר שיחקה בניסיון להדביק את המתחרות. מה שנכון גם להוצאת האייפד מיני: לא היתה בכך שום חדשנות, רק חיקוי. המוצרים של המתחרים טובים יותר ויותר - ואפל מאבדת נתח שוק במהירות. בשוק הסמארטפונים היא בנחיתות כבר יותר משנה, והיא מאבדת את הבכורה גם בשוק הטאבלטים. עם קצת מזל, תוך כמה שנים נראה את אפל חוזרת למקום הטבעי שלה: חברת בוטיק שמוכרת למספר מצומצם של יודעי דבר.
הצד הגרוע בתחזית הזו, כמובן, הוא שיפציצו אותנו בעוד ועוד שירי הלל למנהיג המנוח סטיב ג'ובס - שלכאורה, לו זה לא היה קורה.
היה שווה, אינסטגרם?
לפני כמה שבועות דיווחנו כאן בחמת הזעם המתבקשת שהמשחקים של אינטסגרם עם תנאי השימוש שלה לא פגעו במספר המשתמשים שלה, שאפילו עלה. המסקנה היתה שלגולשים לא אכפת מהפרטיות שלהם או מכך שהופכים את התוכן שלהם לרכוש של חברה אחרת.
המסקנה הזו היתה כנראה מוטעית, משום שהמידע היה מוטעה אף הוא: למרות שאינסטגרם ממשיכה לצבור משתמשים חודשיים, הרשת החברתית איבדה יותר ממחצית מן המשתמשים היומיים שלה; מ-16.3 מיליון מהם קודם להכרזה על שינוי תנאי השימוש צלל מספרם ל-7.6 מיליון לאחר ההכרזה.
הסיבה שמספר המשתמשים החודשיים - שמטבע הדברים תורמים לאינסטגרם הרבה פחות ממשתמשים יומיים - הוא ככל הנראה האינרציה הטבעית של העליה במספר הסמארטפונים. אז מסתבר שלאנשים אכפת מנושא הפרטיות - ואף יותר מכך, מזכויות היוצרים שלהם.
זו הבעיה בקלות הבלתי נסבלת של הפרת זכויות היוצרים: כולנו מאולפים לזלזל באלו של אנשים אחרים - עד שזה מגיע לפגיעה בזכויות שלנו-עצמנו. כשזה קורה, אנחנו מוכנים פתאום לבעוט במי שמזלזל בנו. יחד עם הדיווח על הירידה בשיעור השימוש בפייסבוק בבריטניה בדצמבר, יכול להיות שאנחנו מתקרבים לנקודת מפנה מבורכת.
ה-FBI עדיין חי
אם כי אינו סובל מעודף בינה.
הארגון בעל ההיסטוריה הבעייתית (שרדף פעילים פוליטיים שדרשו שינוי, וניהל תרגילים מלוכלכים נגד מרטין לותר קינג במסגרת פרויקט Cointelpro בשנות ה-60 וה-70 ונראה שהיה מעורב גם בפעילות נגד ארגוני Occupy לפני שנה) דורש שכל אפליקציה וכל כלי תקשורת מתקדם יאפשר לו גישת "דלת אחורית" כדי לעקוב אחרי משתמשים שייחשדו בפשעים. הצעת חוק כזו צפויה להגיע לקונגרס השנה, והיסטורית, יש לה סיכוי סביר לעבור.
יש כמה בעיות עם הדרישה הזו. נתחיל בכך שמתכנתים הם טיפוסים אנטי-ממסדיים מטבעם והרעיון של לעבוד עבור ארגון כמו ה-FBI כדי לאפשר לו לעקוב אחרי המשתמשים שלהם עשוי, בלשון המעטה, לא לקסום להם. מעבר לכך, זו הזמנה למיקור-חוץ של תעשיית ההייטק האמריקאית: משתמשים עם שכל ישתמשו רק בתוכנות שפותחו על ידי אנשים וחברות שלא כפופות לחוק האמריקאי, אם חוק כזה יעבור.
ולקינוח, מדובר בסיוט אבטחה. אם נבנית פרצה לתוך התוכנה, ה-FBI יודע עליה אבל האקרים ימצאו אותה תוך זמן לא רב. אולי, מציע מאמר ב-Wired, רצוי שה-FBI יתמקד פחות בכפייה חוקית על מפתחים ויותר בטיפוח האקרים.
כשל עיתונות טכנולוגיה
כותב בכיר של אתר cnet, גרג סנדובל, הודיע לאחרונה על התפטרותו, אחרי התנגשות ברוטלית במיוחד בין מערכת אתר הטכנולוגיה ובין הבעלים התאגידיים שלו, CBS. הסיבה לכך היתה החלטת עורכי cnet, כחלק מהמסורת של הענקת פרסים למוצרים המוצלחים של תערוכת CES, להעניק את הפרס ל-The Hopper, מקליט סרטים דיגיטלי שמאפשר למשתמש לדלג על פרסומות שמציגות בו הרשתות.
נשמע מוצלח, אבל את הפרס קיבל בסופו של דבר מוצר אחר, טאבלט בשם Razor Edge. הסיבה: ההופר יוצר על ידי Dish Network, רשת קטנה וחצופה שהסתבכה משפטית עם CBS. זו האחרונה לא היתה מוכנה לראות את אחת מחברות הבת שלה, cnet, מעניקה פרס ליריבה - והיא דרשה ממערכת האתר לשנות את החלטתה.
ההתערבות הגסה הזו בשיקולי עריכה גרמה למרמור קשה בתוך cnet והובילה גם להתפטרותו של סנדובל. הקוראים לא חסכו בזעם ולעג על קבלת ההחלטה, והציפיה היתה שגם צוות העורכים יתפטר. עד כה זה לא קרה, ואני לא מאשים אותם: קל מאוד לדרוש ממישהו אחר לוותר על מטה לחמו. אבל השם העיתונאי הטוב של cnetנפגע.
הפרשה הזו מלמדת אותנו שני דברים: יש מעט מאוד אתרי חדשות שנקיים מאינטרסים - ושאי אפשר להסתיר דבר כזה בעידן הנוכחי. ואולי יותר מכל, היא מלמדת אותנו על התמימות של עורכי cnet: בחלק ניכר מהמקרים, העורכים היו יודעים מראש במה אסור להם לגעת במקל. ב-cnet חשבו שהם לא כפופים לכללי המשחק של התקשורת המסחרית. הם חשבו שהם עדיין בלוג - וקיבלו הדגמה קיצונית לעומק הטעות שלהם.
קצרצרים
1. RIM, יצרנית הבלקברי, מסרבת למות באופן מעורר הערצה - וערכת להשקה של המכשירים החדשים שלה, מסדרת בלקברי 10. בסוף השבוע היתה לה הפתעה נעימה: מסתבר שיש עדיין לא מעט מפתחים שחושבים שיש טעם במכשיר שעושה עבודה סולידית בלי שריקות וצלצולים. החברה קיבלה 15,000 בקשות לאישור אפליקציות בתוך פחות מ-48 שעות. כדי להשיג זאת, החברה נאלצה להבטיח תמריץ בדמות 100 דולר עבור כל אפליקציה שתאושר.
2. פייסבוק תכריז הערב על משהו. על כך אנחנו יכולים להתחייב: הערב בשמונה (שעון ישראל), יעמדו מארק צוקרברג על במה בקליפורניה, ככל הנראה לבוש בקפוצ'ון הרשמי שלו, ויאמר משהו. מעבר לזה, לאף אחד אין מושג - וזה הכניס את הבלוגוספירה הטכנולוגית להתקף ספקולציות ומחול תרנגולות ערופות שמאפיין בעיקר אירועים של אפל. בין היתר, עלו מחדש שמועות על השקת "פייסבוק-פון", סמארטפון במיתוג הרשת החברתית, מכשיר שאין בקיומו שום היגיון ופיתוחו הוכחש בעבר גם על ידי צוקרברג עצמו. מה יהיה? לא ברור, אבל ספק אם ההכרזה תהיה שווה את המתח.
3. זוכרים שאמרו לנו שהרשת תשחרר את כולנו? אז אולי לא. דו"ח של אינטל על "נשים והרשת" מצא שחמישית מהנשים במצרים ובהודו סבורות ששימוש ברשת הוא "לא ראוי" מבחינתן, ושאם הן ישתמשו בה המשפחה שלהן עשויה לראות זאת בעין רעה - מה שיכול לקצר משמעותית את תוחלת החיים שלהן. השמרן, שסבור שהעולם הוא מקום מלא פיתויים וחטאים, כבר הספיק לסמן את הרשת כפי שמספר רבנים (שגם הם חלק מהחגיגה הזו) סימנו בעבר את הטלוויזיה: ככלי לנפילה, לא לטיפוס. וההטמעה של התפיסה הזו היתה מהירה בדיוק כמו מהירות התפשטות הרשת. קיים פער משמעותי בשימוש ברשת בעולם השלישי בין גברים ונשים: שיעור הגברים שיש להם גישה לרשת גבוה בכ-25%, ובאפריקה שמתחת לסהרה הפער יכול להגיע ל-45%. אז אולי באמת נתמקד קודם כל בהבאת מכונות כביסה למדינות האלה? הן שחררו נשים הרבה יותר מכל המצאה אחרת.
4. ארגון הרובים הלאומי של ארה"ב, שמקדם מכירות של כלי נשק כבר איזה מאה שנים, מתעלם בבוז מהביקורת עליו על רקע כל מקרי הרצח שהתרחשו בחודשים האחרונים. כדי להוכיח מה הוא חושב על הביקורת, הוציא הארגון אפליקציית iOS שמדמה ירי במטווח. האפליקציה מיועדת... לבני ארבע ומעלה. לא דווח אם הארגון מתכוון להוציא הרחבה שבה המטווח נראה כמו בית ספר. לאפסטור, כזכור, יש המון בעיות עם משחקים או סתם אפליקציות שמציגות עירום או עירום חלקי. משחק ירי ריאליסטי לבני ארבע נשמע להם, מצד שני, כמו דבר לגיטימי לגמרי.
5. לטעות זה אנושי, אמר פעם מישהו, אבל כדי להפוך טעות לפיאסקו - צריך לערב מחשב. סאבין מורו, בת 67 מבלגיה, מספקת הוכחה לא רעה לכלל הזה: מורו המסכנה בסך הכל רצתה לבקר חברים שגרים במרחק 90 מייל ממנה. היא לא ידעה את הדרך ולכן פנתה לעזרת ה-GPS שלה. היא כנראה עשתה משהו לא נכון, כי הוא חישב לה מסלול בן 900 מייל ומורו פשוט משכה בכתפיה ונסעה ונסעה ונסעה במשך יומיים. רק כשהגיעה לזאגרב שבקרואטיה (!) היא קלטה שהיא כבר לא בבלגיה. אוי.
- דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי"
- ל-RSS
של "דו"ח טכנולוגי"