$
חדשות התקשורת

מכרז הסיבים של חברת החשמל הסתיים עם הצעה אחת בלבד

אחרי יותר משנה של ציפייה הוגשה הצעה למכרז הסיבים האופטיים. חמישה משקיעים התמזגו לקבוצה אחת בהובלת ויה־אירופה השבדית

רותי לוי 09:1927.12.12

שבעה ארגזים, 35 קלסרים עבי כרס ו־2 דיסקים עם תוכן דיגיטלי הונחו אתמול בבוקר בבניין המשרדים הראשי של חברת החשמל בחיפה, ובכך חתמו יותר משנה של ציפייה דרוכה להצעה במכרז הסיבים האופטיים. מדובר בהצעה העסקית של קבוצת משקיעים בהובלת חברת ויה־אירופה השבדית, הכוללת גם ארבעה שחקנים אסטרטגיים ישראלים: קבוצת רפק, חברת באטמ (BATM) של צבי מרום, חברה בבעלות יהודה זיסאפל וחברת טמרס קפיטל בבעלות פויו זבלודוביץ'. חברת סיסקו הוצגה כשותפה טכנולוגית, אף שלא תחזיק כרגע במניות בחברה.

 

ההצעה תיבחן עתה בהיבטיה הכלכליים, הטכנולוגיים והמשפטיים - הליך שאמור להסתיים בעוד כחודשיים. אם היא תעמוד בכל התנאים, יחברו המשקיעים לחברת החשמל ויקימו חברת תקשורת חדשה שתפרוס תשתית קווית שלישית בישראל (מתחרה לבזק ול־HOT). החברה החדשה לא תפעל ישירות מול הצרכן הפרטי אלא תחכיר את התשתית שלה לבעלות רישיון (למשל, סלקום ופרטנר שיוכלו להציע סל שירותים הכולל סלולר, אינטרנט ביתי וטלוויזיה).

 

יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל צילום: עמית שעל

 

מכרז הסיבים ידע שינויים ודחיות רבות, כאשר המשקיעים הפוטנציאליים שהתעניינו בו טענו שתנאיו אינם אטרקטיביים. המשקיעים חששו מהאחיזה הגדולה של חברת החשמל בחברת התקשורת שאמורה לקום, ומחוסר בהירות רגולטורית לגבי מועד החלת רפורמת השוק הסיטונאי על התשתיות המתחרות של בזק ו־HOT - רפורמה שעלולה להקטין את מידת הכדאיות של מיזם הסיבים.

 

בניסיון להציל את המיזם חוברו מספר הקלות לטובת המשקיעים. המשקיע החיצוני יחזיק ב־60% מחברת התקשורת החדשה, והיתרה (40%) תוקצה לחברת החשמל - זאת במקום 51% שהוקצו למשקיע החיצוני בתנאי המכרז המקוריים. בנוסף, ניתנו הקלות בתנאי פריסת התשתית, כך שהמיזם יוכל להתמקד בתחילה באזורים הצפויים להניב הכנסות גדולות יותר, ולדחות את הפריסה ביתר האזורים. כמו כן, החברה תוכל למכור תשתית ישירות ללקוחות עסקיים גדולים (כלומר, ללא חובת החכרה לספקי משנה שיש לה בשוק הפרטי). המדינה גם הבטיחה מענק של 150 מיליון שקל, אם כי עלות הפרויקט מוערכת ב־4–5 מיליארד שקל, כך שהמענק יהווה רק אחוז קטן מההשקעה.

 

 

אף שהגשת ההצעה היא ציון דרך משמעותי לקראת המיזם, עוד מצפה לו כברת דרך ארוכה. ערן יעקובי, סמנכ"ל מחקר בדש ברוקראז' אמר ל"כלכליסט" בהקשר זה כי: "התחברות החברות כקונסורציום אחד מפזרת את הסיכון בין המשקיעים, בשונה מהמצב שבו היו הולכים על ההצעה לבד. מנגד הבעלות המבוזרת עלולה להקשות עליהן להחזיק מעמד כקונסורציום לאורך זמן".

 

תקוות רבות מונחות על המיזם. פריסת סיבים אופטיים עד לבתי הלקוחות תאפשר מהירות גלישה גבוהה במיוחד של 1 ג'יגה־ביט בשנייה - פי 100 ממהירות הורדת הנתונים הממוצעת כיום (קצב העלאת נתונים בחבילות היום נמוך עוד יותר). הציפיות הן כי הפריסה הארצית של הסיבים תצמצם את הפערים בין המרכז לפריפריה. חברת החשמל אף טוענת שהתשתית תשפר את איכות הסביבה על ידי הורדת התנועה בכבישים בשל פתיחת אפשרויות רבות לעבודה בבית ותעלה את ערך הנדל"ן. בלשכת שר התקשורת משה כחלון מדברים באותה שפה, והם מצפים לשדרוג מערכת החינוך באמצעות למידה מרחוק וליצירת פתרונות הנגשה לאוכלוסייה מוגבלת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x