משרד התקשורת מנסה לטפל בתעריפי הגלישה בחו"ל
הבוקר נחתם הסכם עקרוני עם רוסיה שאמור להוביל להפחתת מחירי הגלישה בין המדינות. במשרד התקשורת מקווים כי ההסכם החלוצי יוביל לחתימה עם מדינות נוספות. כיום מדורגת ישראל כאחת המדינות היקרות בעולם במונחי גלישה סלולרית בנדידה
משרד התקשורת חתם הבוקר על הסכם "רומינג" בין ישראל לרוסיה. מדובר בהסכם שאמור להסדיר את תעריפי הגלישה בנדידה (Roaming) לתיירים ישראלים שמבקרים ברוסיה ולתיירים רוסים שמבקרים בישראל.
מבחינה צרכנית, להסכם הזה עוד אין הרבה משמעות, שכן מדובר במחוות חתימה עקרונית-חברית בין המדינות, והמשא ומתן על עלויות הגלישה בנדידה צריך להיעשות בפועל על ידי חברות הסלולר הרוסיות והישראליות. מבחינה רגולטורית, מדובר באבן דרך למשרד התקשורת שמנסה כבר זמן ממושך לשלב את ישראל בהסכמי נדידה של מדינות זרות ללא הצלחה. המשרד מקווה כי הסכם זה, שהינו ראשון מסוגו בשוק הישראלי, יוביל לנכונות של מדינות נוספות לחתום על הסכם דומה. ידוע כי המשרד מקיים מגעים דומים גם עם חברות הסלולר בפולין.
תעריפי הגלישה בנדידה הם בעיה כלל עולמית, והם עשויים להגיע לסכומים שערורייתיים. מחקר שפרסם ארגון ה – OECD ביוני 2011 העלה כי ישראל היא אחת מהמדינות היקרות בעולם במונחי גלישה סלולרית בנדידה. כותבי הדו"ח קשרו במפורש בין מחירי הנדידה בכל מדינה לבין מצב התחרות בה. הם כתבו כי "תחרות ורגולציה יעילות נדרשות על מנת לחתוך את העלויות הגבוהות של גלישה בחו"ל". לקוח ישראלי, בתקופת הדו"ח, שילם בממוצע 15.15 דולר למגה-ביט (מותאם כוח קנייה). רק לקוחות מקנדה, מארה"ב, ממקסיקו ומצ'ילה שילמו יותר ממנו. אזרחים של 29 מדינות אחרות ב- OECD ובהן יוון, בריטניה, טורקיה ויפאן שילמו הרבה פחות. ממוצע ה- OECD למגה-ביט עומד על 9.48 דולר – 37% פחות מהעלות שנרשמה לאזרח הישראלי.
פרקטיקה של "שדוד לי ואשדוד לך"
לפני כחצי שנה האיחוד האירופי הוציא אל הפועל רפורמה בתעריפי גלישה בנדידה במסגרתה הסדיר את יחסי החברות הסלולריות בתוך אירופה וקבע את רמת המחיר המקסימלית שמפעיל יכול לגבות מלקוח שגולש בחו"ל בתוך מדינות האיחוד. בתרגום לשקלים, המחיר המקסימלי למגה-בייט עבור אזרח אירופי במהלך 2013 נקבע ל-3.5 שקלים, בשנת 2014 יעודכן המחיר המקסימלי ל-2.20 שקלים ובשנת 2015 יופחת לשקל בודד. "תפקידה של הרגולציה לקבוע את רמת המחיר המקסימלית בשביל להגן על הצרכנים" נכתב בדו"ח הוועדה של נציבות התקשורת באיחוד האירופי "והתחרות אמורה למשוך את המחירים האלה כלפי מטה".
משרד התקשורת הביע תקווה כי התעריפים שהציג האיחוד האירופי יהוו אמת מידה לחברות הסלולר הישראליות והזרות כאשר יבואו למשא ומתן. "עד היום החברות פועלות לפי פרקטיקה של שדוד לי ואשדוד לך – תעריפי הגלישה בנדידה נגזרים מהסכמים בין חברות זרות ובשווקים תחרותיים אין עוד מקום לפרקטיקה הזו", אמר גורם במשרד ל"כלכליסט".
התחרות בשוק הסלולר המקומי כבר מתורגמת להפחתה בתעריפי נדידה בחו"ל: לפני יומיים השיקה פלאפון חבילת גלישה של ג'יגה בחו"ל ל-42 מדינות ב- 99 שקל, חבילה בהיקף זהה תומחרה עד אז בסכום שערורייתי של 1,540 שקל. מעניין לציין כי כאשר פרטנר השיקה חבילה דומה לפני חצי שנה טענו המתחרות כי מדובר בתרגיל שיווקי ובמחיר הפסד שצפוי לרדת מהמדף.