פיילוט המאגר הביומטרי יוצא לדרך - המתנגדים עדיין לא מרוצים
למרות הטענות של ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי, גוֹן קמני, לפיהן הפיילוט עומד כעת בצו בית המשפט העליון שהוגש על ידי המתנגדים להקמת המאגר, ראשי המאבק עדיין טוענים כי מדובר בסכנה של ממש. "הצו הזה הוא בדיחה" אמר עו"ד יהונתן קלינגר
- "קישור בין גניבת האשראי למאגר הביומטרי? לא מכירים את העובדות"
- המאגר הביומטרי מוגן? "אי אפשר להבטיח שעובד לא יעתיק מידע"
- המדינה רוצה לשכור יחצ"ן שיילחם במתנגדי המאגר הביומטרי
הוועדה הממשלתית בנושא המאגר הביומטרי נפגשה הבוקר על מנת לדון ולהצביע בפעם השנייה על הצו להפעלת המאגר. זאת, לאחר שבקיץ האחרון הורה בג"ץ לנסח מחדש את הצו. החלטת בג"ץ באה כתוצאה מהעתירה שהגישו מתנגדי המאגר אשר טענו, בין השאר, שהפיילוט לא כולל חלופות אפשריות למטרות המאגר או מדדים שעל פיהם ניתן יהיה לבחון את הצלחתו.
"הצו כולל את מה שהמדינה התבקשה על ידי בג"ץ לתקן בצו המקורי", אמר קמני. "הוא כולל פירוט של החלופות שניתן ליישם, והן ייבחנו בתקופת המבחן. הצורך הבסיסי הוא מניעת התחזויות והרכשה כפולה, כאשר במסגרת תקופת המבחן תיבדק היכולת לתת מענה לתופעה גם בצורת מאגר מלא וגם בצורות יישום שונות שחלקן לא כוללות מאגר. הצו המעודכן כולל פרמטרים מפורטים של מדידת הצלחה וכישלון, לאורם יינתנו ציונים וכך נוכל לדווח ולשפוט את תוצאת תקופת המבחן". הרכשה כפולה הוא השם למצב שבו יש ניסיון של אדם להתחזות לאדם אחר על ידי הוצאת תעודה על שמו.
בעקבות אישור הצו עתיד עתה הפיילוט של המאגר הביומטרי, שעורר מחלוקת ציבורית רבה ושאלות על רמת האבטחה שלו, לצאת לדרך. “הפיילוט יכול להתחיל ב-1 בינואר 2013, ויצא לפועל בהתאם להיערכות", הסביר קמני. "הכוונה היא להתחיל את הפיילוט בלשכה אחת של רשות האוכלוסין, ובאופן מדורג לפרוס לעוד לשכות בארץ". הפיילוט צפוי להימשך שנתיים ולהסתיים בדצמבר 2014.
המאבק צפוי להמשיך
לטענת קמני, הצו שהועבר מקובל גם על מתנגדי המאגר. "הצו החדש הוא צו טוב ומעודכן, גם בראיית המתנגדים, ולכן עבר בהצלחה”, אמר. ואולם, עו"ד יהונתן קלינגר, המתמחה בקוד פתוח וזכויות האזרח ברשת וממובילי ההתנגדות להקמת המאגר, דוחה את הדברים. “אני לא חושב שהצו טוב. הוא בדיחה, אבל פחות בדיחה מהצו הקודם", אמר ל"כלכליסט".
לפי קלינגר, במהלך הדיון "עובדי משרד הפנים עמדו על הרגליים האחוריות כדי לא לאפשר בחינה של חלופות אמיתיות, וכדי לקבוע מראש שהמאגר הביומטרי הוא הדבר היחיד שנחוץ”. הוא הוסיף: "למרות שבמשך שנים מוכרים לנו שהמאגר נחוץ כדי למנוע הרכשה כפולה, הרשות לא הסכימה למסור דין וחשבון על כמה מקרים כאלו יש. למרות שאומרים שהמשטרה היא משתמש אגבי, לא הסכימו למחוק מהצו את הקריטריון שמכליל את השימושים המשטרתים כחלק מהצלחת הפיילוט. כלומר ההצלחה של הפיילוט תלויה מאוד בשימושים המשטרתיים, ואם יראו חלופה שהשימושים האלו לא מתקיימים בה זה יפגע ביכולת שלה להיות חלופה”.
קלינגר גם הביע צער על כך שהנתונים הסטטיסטיים שיאספו במהלך הפיילוט לא ישוחררו לציבור הרחב על מנת שיוכל להתרשם מהם בעצמו, וכן שההצעה לא לכלול קטינים בפיילוט נדחתה. לדבריו, הגופים שמתנגדים למאגר ושעמדו מאחורי העתירה נגדו לבג"ץ עדיין שוקלים האם להגיש מחדש את העתירה בעקבות הצו הנוכחי.