$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פייסבוק: דמוקרטיה? זה כל כך 2011

פייסבוק מחסלת את הניסוי הדמוקרטי שלה כדי להעמיק את הפלישה לחיי הגולשים, צעירה סורית מצטלמת בלי רעלה ומעוררת מהומה ברשת, אריק שמידט מסביר מדוע בטיחות ברשת חשובה יותר מחינוך מיני והקשר שבין רובוטים ופשעי מלחמה

יוסי גורביץ 16:1122.11.12

תשכחו ממה שאמרנו, אנחנו צריכים כסף

 

לפני כמה שנים החליטה פייסבוק לנסות לשכך את זעם המשתמשים על הנטיה שלה לדרוך על פרטיותם. החברה הבטיחה שמעתה, לא תבצע שינויים מרחיקי לכת במדיניות הפרטיות שלה בלי להודיע למשתמש ולקבל את הסכמתו. המדיניות הזו לא חלה על רכיבים אחרים ב"חוויית" פייסבוק - כמו למשל, קידום בתשלום של פוסטים לצד צמצום חשיפת פוסטים ללא תשלום. עתה החליטה פייסבוק שכל עניין הדמוקרטיה הזה מיותר.

 

בקרוב, תשלח פייסבוק כמיליארד מיילים, בנסיון להגיע לכל משתמשיה, והם יתבקשו לוותר על זכותם המוגבלת גם כך לנהל את האתר. במדיניות הנוכחית, מהלך של פייסבוק יבוטל אם 300 מיליון משתמשים יצביעו נגדו ולא ילחצו על כפתור האישור. המספר הזה לא ריאלי בעליל - הסיכוי לאחד 300 מיליוני בני אדם סביב מטרה שאיננה הפצת מם או נונסנס אחר הוא אפסי - ובפייסבוק כנראה השתכנעו שהקרב הזה נוצח מראש. ואם בכל זאת יימצאו 300 מיליון מתגדים? פייסבוק תצביע עליהם ותצחק: כל גולשיה משתמשים בשירותיה בחינם. 

 

את הלייקים תשמרו הפעם לעצמכם: פייסבוק לא שואלת אתכם יותר את הלייקים תשמרו הפעם לעצמכם: פייסבוק לא שואלת אתכם יותר צילום: shutterstock

 

למה פייסבוק נזכרה בסעיף העתיק הזה דווקא עכשיו? פשוט מאוד: החברה עומדת לעשות גוגל ולשלב בין כל השירותים שלה, בכללם אינטסגרם. המטרה היא לחדור עמוק יותר לפרטיותם המשתמשים - כדי למכור יותר מידע עליהם למפרסמים. כמו כן, פייסבוק רוצה לשנות את ההגדרות של המשתמשים למייל שלה (שרובם המוחלט לא משתמשים בו) כדי שתיבת המייל שלהם תתמלא בעוד הודעות. במילים אחרות, פייסבוק נכנסת לעסקי הספאם. 

 

יצוין שפייסבוק מחויבת, על פי הסכם הפשרה שלה עם ה-FTC, להכפיף כל שינוי במדיניות הפרטיות שלה להסכמת המשתמשים. עכשיו היא תוכל לטעון שהם הסכימו. היי, שלחנו להם מייל והם לא עשו איתו כלום.

 

האומץ של דנה באקדוניס, הפחדנות של מארק צוקרברג

 

דנה באקדוניס, אזרחית סורית בת 21, עוררה סערה כבדה בעולם הערבי. היא העלתה לקבוצת "התקוממות הנשים בעולם הערבי" בפייסבוק תמונה שלה ללא רעלה, כשהיא מסבירה את הסיבה לכך שהיא הסירה אותה. לדבריה, היא מעולם לא רצתה ברעלה אבל לבשה אותה בגלל לחץ משפחתי. "לא הבנתי למה השיער שלי מכוסה. רציתי לחוש את יופיו של העולם. רציתי לחוש את הרוח בשערי", כתבה. 

 

ישראלים שהסנטימנט הזה זר להם, יכולים פשוט להמתין כמה שנים: קל לראות את מגמת הדרת הנשים מהמרחב הציבורי והתחזקות גורמי הדת בארצנו. הושבת נשים בקצה האוטובוס, רחובות מופרדים, מופעי בידור מופרדים ואלימות כלפי נשים שהופעתן חורגת מהתקן הן סנוניות ראשונות לכך. התפיסה הפטריארכלית של "צניעות", לפיה נשים צריכות "להסתיר את עצמן" כי אנחנו הגברים "לא מסוגלים לשלוט בעצמנו" - היא כלי ועתיק לשליטה ברוב האוכלוסיה.

 

לא מפחדת מאנשי הדת. באקדוניס לא מפחדת מאנשי הדת. באקדוניס

 

הפוסט של באקדוניס תפס תאוצה מהר מאוד ותוך זמן קצר זכה להאשתג עידוד בטוויטר - #WindforDana. בהתאם, הגיעו גם איומי המוות, הקללות והאיומים מצד גורמים דתיים שונים. בסופו של דבר, הימין המוסלמי הציף את הנהלת פייסבוק בתלונות שווא כדי להסיר את התמונה ואת הקבוצה כולה.

  

וזה עבד, כמובן: התמונה של באקדוניס ותמונות דומות של תומכיה הוסרו מפייסבוק - ואיתן קבוצת התקוממות הנשים. אבל מאחר והם כבר היו מפורסמים מאוד, הזעקה עלתה השמימה ותוך שבוע בלבד הודתה פייסבוק בטעות. אנשי היח"צ שלה אמרו במבוכה שלא היה שום דבר בלתי תקין בתמונה של באקדוניס, ושהיא הוסרה בשל ניצול לרעה של מערכת התלונות של פייסבוק.

 

מה למדנו? שפייסבוק היא לא מקום אמין לנהל בו מחאה חברתית, מפני שהיא כפופה ללחץ האספסוף; ושגם בזמן שמלחמת אזרחים רועמת סביבך, כמו שהיא רועמת סביב דנה באקדוניס, צריך להיאבק על זכויות נשים. כל כך קל לומר "לא עכשיו".

 

אריק שמידט להורים: דברו על הרשת לפני שאתם מדברים על מין

 

אריק שמידט, המנכ"ל לשעבר והיו"ר בהווה של גוגל, ידוע בפליטות הפה שלו - אבל מדי פעם יוצאת לו הברקה. הוא אמר לאחרונה שיש פער בין מערכת המשפט ובין הרשת: מערכת המשפט האמריקאית מוחקת את ההיסטוריה הפלילית של קטינים ברגע שהם מגיעים לגיל 18. אבל, ברשת, שטות שעשית בגיל צעיר תמשיך לרדוף אותך עד שארית ימיך.

 

על כן, שמידט ממליץ להורים לקטינים לנהל איתם שיחה על הסכנות שברשת - אף בטרם ינהלו איתם שיחת חינוך מיני. לדעתו, חובה להסביר להם איך להתגונן מאיומי הרשת, סוגיות פרטיות ועוד. הסיכוי שקטין יקשיב למשהו שיש לאבא ואמא לומר על האינטרנט הוא קטן עד כדי גיחוך, אבל זה עדיין תפקידם כמחנכים.

 

גלישה בטוחה קודמת לחינוך מיני. שמידט גלישה בטוחה קודמת לחינוך מיני. שמידט צילום: אוראל כהן

 

מסתבר שההורים כבר יודעים זאת: לפי סקר של מכון Pew, בראש מדרג הדאגות של הורי הגולשים הצעירים עומד החשש שמא ילדיהם ידברו עם זרים ברשת. מיד לאחר מכן מגיע החשש בדבר "ניהול מוניטין" ו"ההשפעה על האפשרויות העתידיות" שעומדות בפני קטינים. כמו לדוגמה, מצב בו התכשיט שלהם היגג בטוויטר שצריך להרוג את הנשיא. 59% מההורים כבר דיברו עם הילדים שלהם על משהו שהאחרונים פרסמו בחשבון טרשת חברתית.

 

חלק מההורים מנסים לעקוב אחרי הילדים שלהם ולאסוף כמה שיותר מידע, ופה הם נתקלים בבעיה הקלאסית: הילדים הרבה, הרבה יותר טובים בזה מהם. עצתי להורים: אל תהיו מרגלים, היו מחנכים.

 

הגיע הזמן לחוקי לחימה לרובוטים

 

לפני שנים רבות, נשלחתי להכין כתבה על רובוטי לחימה, שכבר אז ידענו שהם העתיד. הבעיה העיקרית היתה שלמרות שכולם ידעו שצה"ל משתמש ברובוטים כאלה - ביניהם מל"טים ומערכות ירי אוטונומיות למחצה - דובר צה"ל לא היה מוכן לדבר על הנושא.

 

גם כיום מערכת הביטחון ממלאת פיה מים, על אף דיווחים במקורות זרים לפיהם אנחנו מבצעים חיסולים באמצעותם. מל"טים הפכו לכלי נשק כה נפוץ, שממשל אובמה בנה אסטרטגיה שלמה עליהם באפגניסטן ופקיסטן.

 

איך תסבירו לרובוט מלחמה שאתם סתם אזרחים תמימים? אילוסטרציה איך תסבירו לרובוט מלחמה שאתם סתם אזרחים תמימים? אילוסטרציה צילום מסך: youtube

 

ארגון זכויות האדם Human Rights Watch קרא לכתוב חוקי מלחמה לרובוטים, והזהיר מפני האפשרות של פיתוח רובוטי תקיפה עצמאיים - כלומר, כאלה שמשוטטים בשטח ומקבלים החלטות ירי על דעת עצמם, ללא מפעיל אנושי.

 

רובוטים כאלה, מזכירים שם, יהפכו את ההחלטה לצאת למלחמה לקלה יותר - וזאת בשל היתרון הפוליטי המובהק שיש להם: אף קצין לא צריך לכתוב מכתב למשפחה כשרובוט מחוסל, אין ארון מכוסה בדגל, אין הפגנות עם מספר עולה של נפגעים. כל זה, מבלי לברר האם רובוט יהיה מסוגל לעמוד בתנאי החוק הבינלאומי, שדורשים הבדלה בין לוחמים ואזרחים ושימוש מדוד באלימות. יש לציין שעל פניו - קצין שישחרר רובוט כזה לאזור קרבות, עשוי להסתכן בהעמדה לדין בגין פשעי מלחמה.

 

קצרצרים

 

1. מערכת חדשה של איתור מיקום ב-iOS צפויה לתעד כל פעולה שאתם עושים במכשירי אפל - משיחה קולית ועד הורדת שיר - ולציין לצידה את המיקום הגיאוגרפי בו בוצעה. בינתיים אנחנו רק בשלב הפטנט, אבל תוך זמן לא רב אפל עשויה לתעד איפה ומתי אתם עושים דברים. לכל זה יש פוטנציאל מסחרי ניכר, כי המידע יגלה בקלות איפה אתם נמצאים רוב היום - ובכך יזהה את מקום העבודה והבית שלכם. מפרסמים יוכלו לדעת איפה אתם ולפרסם שירותים שנמצאים בסביבתכם. וכמובן, אף אחד לא ישאל אתכם. אפילו גוגל לא הגיע לרמה הזו, בינתיים על כל פנים. אפל: מרגלים אחרת.

 

לחצת? אפל תדע מהיכן. אייפון 5 לחצת? אפל תדע מהיכן. אייפון 5 צילום: Scott Schaen

 

2. סבורם שנושא יחסי הדת והמדינה בישראל הם בעייתיים? עוד לא ראיתם כלום: בפקיסטן, שנותנת לצפון קוריאה קרב מרשים על תואר המדינה המשוגעת בעולם, החליטו עכשיו לאסור על חבילות סלולריות שנותנות הנחות למשתמשים שמתקשרים או שולחים מסרונים מאוחר בלילה. הסיבה: שיחות מאוחר בלילה פוגעות במוסר המוסלמי המקובל במדינה. גולשי הטוויטר בפקיסטן מסובבים אצבע קולקטיבית ליד הרקה.

 

3. מסקר שנערך בממלכה המנוטרת נראה שכמחצית מתושבי בריטניה לא סגורים על כל הנושא הזה של קניין רוחני. כשנשאלו אם הם מורידים תוכן לא חוקי, אמרו כמחצית הנשאלים שאין להם מושג אם זה חוקי או לא. רק שישית מהם אמרו שהם יודעים שזה לא חוקי ושהחוק יכול ללכת לשחות בתמזה. עוד מצא הסקר, שבעוד שרק 8% מהנשאלים הורידו מוזיקה באופן לא חוקי - הם היו אחראים לכרבע מכלל הורדות המוזיקה, חוקיות ולא חוקיות כאחד.

 

4. אנחנו כבר רגילים לנוכחותן הבלתי פוסקת של מצלמות רשת, ושכחנו את ההיסטוריה של הראשונה בהן. ובכן, פעם, מזמן – לפני 19 שנים, אם לדייק - הגיחה מצלמת הרשת הראשונה לעולם. תפקידה היה לפתור בעיה מעיקה: עשרות מדעני מחשב שפרוסים על פני מספר קומות, שלא יודעים אם יש או אין קפה בקנקן הקפה שבמרכז הבניין. הפתרון היה פשוט: מצלמה שהיתה מצלמת שלושה פריימים בדקה ושולחת תמונות לשאר המדענים. מצלמת הקפה הפכה לאייקון תרבותי והמשיכה בתפקידה במשך עשור, עד שלמישהו נמאס - אולי למסכן שהכין כל פעם את הקפה.  

 

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x