דו"ח טכנולוגי
גוגל עשתה ממך טוני סופרנו ברשת? גוגל תשלם
משתמש אוסטרלי זכה בנצחון חשוב על ענקית האינטרנט האמריקאית לאחר שזו הפכה אותו מקורבן פשע למאפיונר ברשת, עורכי ויקיפדיה ניסו לערוך גם את המציאות, פוטין התחיל לסנן את הרשת והמדיה העולמית למדה שיעורים חשובים מהסופה סנדי
הזכות לשם טוב, גם בעידן גוגל
תושב אוסטרליה, מהגר יוגוסלבי בשם מילוראד טרקולג'ה נורה בנסיבות שלא הובהרו עד היום ב-2004. גוגל קישרה את שמו אל התנקשויות בעולם התחתון: התמונה שלו פורסמה יחד עם תמונותיהם של כל מיני בכירים בעולם הפשע האוסטרלי. המשטרה המקומית, מצידה, חקרה וגילתה שלא היה מדובר בנסיון התנקשות או פעילות פלילית אחרת; פשוט בחור שהיה במקום ובזמן הלא נכונים.
טרקולג'ה תבע את גוגל בבית המשפט האוסטרלי בשל הוצאת דיבה. מוקדם יותר השנה, תבע גם את יאהו מאותה הסיבה - וזכה. טרקולג'ה דרש מגוגל להסיר את הקישורים שפוגעים בשמו הטוב, דרישה שהוא העלה עוד ב-2009. אחד הקישורים הראשונים בחיפוש אחריו בגוגל טוען שההתנקשות בו היתה חלק ממאבק של העולם התחתון.
בסוף השבוע קיבל בית המשפט העליון של מדינת ויקטוריה את התביעה של טרקולג'ה, והורה לגוגל להסיר את הקישורים. בית המשפט צפוי לפסוק פיצויים בעתיד הקרוב; מיאהו, טרקולג'ה כבר קיבל רבע מיליון דולר אוסטרלי. מנוע החיפוש של גוגל נפוץ בהרבה ויש להניח שהפיצוי יהיה בהתאם.
פעם, שמו הטוב של אדם היה נושא שהוכרע על ידי דעת הציבור, בעיקר על ידי אנשים שהכירו איתו ובאו איתו במגע. בימינו אלה, כשהרשת החברתית האמיתית שלנו רופפת הרבה יותר, המידע הראשון על אדם זר שננסה ליצור איתנו מגע מגיע לעתים קרובות מגוגל.
הנזק שמידע שלילי או שקרי בגוגל יכול לגרום הוא עצום; טרקולג'ה מספר שאנשים הפסיקו מגעים איתו אחרי שגיגלו את השם שלו. ענקית האינטרנט, מצידה, טוענת שהיא לא אחראית לשום דבר ושהאלגוריתם שלה הוא שמקבל את ההחלטות. זה לא מפריע לה, מטבע הדברים, לקבל את הכסף שהאלגוריתם הכל יכול שופך בכיוונה. אם ככה, שתקבל אחריות גם על הנזקים שהוא גורם, לא רק את ההכנסות.
התחממות גלובלית? איזו התחממות גלובלית?
אנחנו נמצאים בתחילת נובמבר, ששמו נקשר מזה שנים רבות בסתיו או במקומות שפויים יותר - בתחילת החורף. הח"מ עדיין זוכר את הימים הלא כל כך רחוקים - לפני עשור בערך - שבהם היה צורך להתלבט אם ללבוש משהו חם כשיוצאים החוצה בנובמבר. היום הוא צריך להתלבט בין מאוורר או מזגן. היום הודיע החזאי שמזג האוויר בחוץ מוגדר כ"טמפרטורת החדר". כנראה שהוא דיבר על בקתת החורף של לוציפר.
הסופה סנדי, שעל שמה כבר יש קוקטייל (מנהטן, מדולל בהרבה מים), נחשבת בעיני רבים כהוכחה המוחצת לכך שאנחנו עוברים שינויי אקלים מהירים וקיצוניים. הימין האמריקאי (וגם הימין הדתי הישראלי), חולק על כך בשצף קצף. חלק מהסיבות הן כלכליות: הימין תומך, תמיד תמך, באנשי עסקים על חשבון שאר הציבור, ודרישה מאנשי עסקים להתחשב באיכות הסביבה עלולה לפגוע ברווחיהם.
סיבה אחרת היא דתית: כולם חוששים מהמסת קרחונים, שתוביל להצפה של שטחים נרחבים בעולם. הימין הדתי בארה"ב טוען שזה לא יכול להיות משום שבספר הספרים נכתב פעם שאלוהים לא יציף שוב את הפלנטה כפי שארע בימי המבול המקראי. מול הטענה הזו, יש לנו עליה חדה במספרם של פינגווינים שמבקשים דרכון זר.
למה כל זה חשוב? בגלל ויקיפדיה. באנציקלופדיה שכל אחד שבא לו יכול לערוך (כל עוד הוא לא מעצבן את הקליקה שמנהלת אותה) יש כמובן ערך על הסופה סנדי. מה הבעיה בו? הא לא מזכיר ולו במילה את הסיבה להווצרות סופות רבות עוצמה, לטענת מדענים רבים: שינויי האקלים.
למה? כי הכותב העיקרי של הערך הוא אחד קן ממפל, מובטל מפלורידה. ממפל, שכתב את רוב הטקסט באותו ערך, לא מאמין בשינויי אקלים. אז הוא כופה את האמונות שלו על הקוראים. ממפל מחק כמה פעמים התייחסויות לשינויי אקלים, וממשיך להילחם על הנושא, כשעורכים אחרים מסייעים לו וטוענים שהערך שעוסק בסנדי הוא ממש לא מקום ראוי לעיסוק בנושא כל כך לא קשור כמו הסיבה להווצרותה.
וזו בעיה. רוב המשתמשים שמגיעים לוויקיפדיה לא מכירים את הנושא מספיק כדי לזהות טעויות. יתרה מזאת, הם גם לא מבינים איך ויקיפדיה עובדת; שיש מצב שהתוכן שהם רואים הוא חוות הדעת של אדם אחד, עם דעות מוצקות וחוסר סובלנות לדעות אחרות. אנציקלופדיה אמורה לקדם את הידע כפי שהיה בעת כתיבתה - ובצורה אובייקטיבית. מי שמעוניין ללמוד את השינויים המהירים בערכים אנציקלופדיים, יואיל ויפנה לכלי תקשורת שמסקרים את הנושא.
כל המידע הזה חסר למשתמש ויקיפדיה הממוצע, כשהפניה אליה היא בדרך כלל שיטה טובה לסיים ויכוח. אז זהו, שלא.
הרשת על פי פוטין
האוטוקרט (שליט מכוח עצמו; אחד מתאריו הרשמיים של הצאר) הרוסי, ולדימיר ולדימירוביץ' פוטין, התחיל להפעיל בסוף השבוע את תוכנת הסינון של הרשת. פוטין חתם על חוק בנושא בסוף יולי.
עקרונית, רוסיה יצרה רשימה של אתרים אסורים. ה"מסננת" מיועדת למנוע מילדים רוסים להגיע במגע עם פורנוגרפיית ילדים, או, גרוע מכך, עם פדופילים. בפרק ישן של ה-X-Files אומרת אחת הדמויות, שהואשמה בפדופיליה, שבעבר היו סותמים לך את הפה על ידי זה שהיו מאשימים אותך בכך שאתה קומוניסט; עכשיו עושים את זה באמצעות האשמה בפדופיליה.
פוטין הולך כאן בעקבות הצנזורים הסינים, שמזמן גילו שאם אתה אומר שאתה חוסם מישהו בגלל שהוא מפיץ פורנוגרפיה, אף אחד לא יטרח לנסות לגלות האם הוא מפיץ בעצם מידע פוליטי עוין לצנזור. המערכת הרוסית כוללת לא רק את סינון הכתובות האסורות, אלא גם Deep Packet Inspection - בדיקה של המידע שיוצא מהמשתמש בדרכו אל ספק הרשת שלו, כדי לברר לאן הוא מנסה להגיע. המידע הזה נשמר עכשיו בידי ממשלת רוסיה.
וזה עוד כלי נשק: כל רוסי צריך עכשיו לדאוג שמא המידע שלו יגיע לידי שירותי הבטחון של פוטין. זה לא חייב לקרות בפועל: הסיכוי של"וולטה עילית עם הטילים" אכן יהיה כוח אדם וכסף למעקב כזה הוא לא משהו. אבל החשש שזה יקרה יעשה את שלו. הגרמנים היו משוכנעים, בתקופת היטלר, שהגסטאפו נמצא בכל פינה. בפועל היו לו בערך 3,000 קצינים פעילים בכל גרמניה. הפחד מהם היה מכפיל כוח.
ופחד, ברוסיה, הוא מכפיל כוח עתיק מאוד. אמרו שהרשת תשחרר אותנו? אז אמרו. מסתבר שתרבות והיסטוריה הם עדיין כוח חזק יותר.
סנדי, סיכום ביניים
הסופה סנדי חלפה עברה לה, משאירה אחריה שובל הרס ומספר הרוגים קטן יחסית – כנראה הודות להיערכות והתמודדות נכונה של סוכנויות ממשלתיות שתוקצבו כהלכה. עוד יומיים נהיה עמוק בתוך סערה חדשה, זו של הבחירות בארה"ב. הגיע הזמן לסיכום ביניים לפני שכולם ישכחו במה מדובר.
החותם העיקרי של סנדי על התקשורת האמריקאית, ובעקבותיה - ככל הנראה שגם על המדיה העולמית, הוא כנראה בלגיטימיזציה של צילומי אינסטגרם: המגזין טיים יצר במהירות גלריה של צילומי אינסטגרם של נזקי הסופה, שהפכה לאחת מהיותר נצפות בהיסטוריה שלו. אחת מהתמונות הללו גם מופיעה על שער המגזין שמופיע בצפון מזרח ארה"ב. בטיים מתעקשים שהם לא נכנעו לאופנה, אלא פשוט השתמשו בכלי הזמין ביותר והמהיר ביותר.
אם הייתי צלם עיתונות, יתכן שהייתי מתחיל לשקול ג'וב חדש. צילומי אינסטגרם אולי לא עומדים באיכות שצלמים דורשים מעצמם, אבל מסתבר שהם מספיק טובים עבור מערכת עיתונאית.
בעיה ניכרת שעמדה בפני שורדי הסופה וזכתה להמון אזכורים היתה השירות הסלולרי הגרוע. אם חשבתם שספקיות הסלולר שפועלות בין הירדן לים לא עושות מלאכתן כהלכה, חישבו מה היה קורה אם מדינת ישראל תיפול קורבן לאסון טבע. למשל, רעידת אדמה שתהרוג 30 אלף מאיתנו. רעידת אדמה כזו מתרחשת כאן פעם בשמונים שנה בערך (הפרחים לשכן המבעבע שלנו, השבר הסורי-אפריקאי) והאחרונה התרחשה - ראו זה פלא, לפני שמונים שנה בערך.
הזעם על הסלולריות האמריקאיות נובע בין השאר מכך שהממשלה ביקשה מהן פעם אחרי פעם לבנות את האנטנות שלהן בתקן שיהיה עמיד יותר לאסונות, כמו גם שישקיעו בסוללות ארוכות טווח, אבל הן העדיפו לחשוב על הרווחים שלהן ולא על הצרכנים, שנתקעו בלי תקשורת בזמן אסון.
בטוויטר מדווחים שהסופה היתה נושא עיקרי לדיון בימים שבהם השתוללה: בחמשת הימים הללו נשלחו 20 מיליוני ציוצים בנושא. מספר הציוצים שהזכירו את הצלב האדום דילג כאיילה ועלה פי 30. נרשמה גם עליה ניכרת במעקב בטוויטר אחרי תגיות רלוונטיות לסנדי.
קצרצרים
1. עד כמה רוצה פייסבוק את המידע שלכם? עד שהיא כמעט מוכנה לשלם עבורו. משתמשים בארה"ב יוכלו לקבל בקרוב גישה לשלל נקודות חמות מטעם פייסבוק - אם הם יסכימו להודיע לה איפה הם נמצאים בכל רגע נתון, על ידי ביצוע check-in in. המטרה, כמובן, היא להפציץ את המשתמש במודעות שרלוונטיות למקום שבו הוא נמצא. לא, תודה - אני מעדיף את חבילת הגלישה שלי.
2. ובעוד פייסבוק מנסה לבלוע עוד נתחים של מידע המשתמש, באירלנד לוקחים ברצינות את ההגנה על פרטיות, ואילצו את הצוקרברגיה לפרסם מדריך לכל הדרכים שבהן פייסבוק שוחקת את הפרטיות שלך, במיוחד בכל מה שקשור לשיתוף מידע בפייסבוק. המידע הזה יהיה זמין מעתה לכל אדם שפותח חשבון חדש ברשת החברתית. פייסבוק נאלצה להשתמש בתמרון המוכר שלה, נסיגה צרפתית, לאחר שיותר מדי משתמשים באירופה שלחו מכתבי תלונה על כך שהיא מפירה את חוקי הפרטיות.
3. ידיעת פייסבוק אחרונה להיום: מסתבר שסמנכ"ל הנהלת החשבונות של פייסבוק, אחד דיוויד ספיליין, מוכר 61% מהמניות שקיבל בשנה האחרונה וכ-23% מכלל המניות בחברה, מהלך שצפוי להכניס לו 5.38 מיליון דולר. חשוד מאוד: מה יודע אחראי הנהלת החשבונות של פייסבוק שהציבור הכללי לא יודע? הרבה מאוד מניות פייסבוק צפויות להימכר בקרוב, אחרי שצוקרברג יפסיק ליהנות מההנחה שסידרה לו הסופה סנדי, שסגרה את הבורסה בפני עובדי החברה, שלראשונה יכולים למכור את המניות שלהם. למזלו, הבחירות בארה"ב מחרתיים כנראה יטביעו את החדשות הרעות.
4. יוצרי המשחק הפופולרי Halo 4 הודיעו שהם נוקטים בצעד חריג, והם ישעו לנצח כל שחקן שייתפס כשהוא משמיע הערות סקסיסטיות או גזעניות במהלך המשחק. מדובר בצעד חיובי למדי: כפי שהדברים עומדים כעת, משחקים מקוונים הם אזור סכנה לנשים, ששחקנים גברים מרגישים חופשיים להטריד אותן מינית, כנראה משום שהם חושבים ששם לא תהיה לכך כל השלכה. יש לקוות שהעונש הזה ירתיע חלק מהבהמות.
5. ולפינת המדע המשונה: מכירים את המצב הזה, שבו בהיה בתוכן מתמטי גורמת לכם כאב ראש? ובכן, יש לכך הסבר מדעי. כאבי הראש הם אכן תופעה מתועדת, אבל לא התוכן המתמטי עצמו הוא שגורם להם - הסיבה להם הוא פחד ממתמטיקה. מסתבר שכאשר הנבחנים שחששו ממתמטיקה ניסו בפועל לפתור בעיות מתמטיות, הכאב דווקא שכך; הפחד היה גרוע מהדבר עצמו.
• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
• לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.