$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

בטוויטר, האמת מוצאת נעלי ריצה

משתמש שהפיץ שקרים על היקף הנזק שגרמה הסופה סינדי נחשף ברשת, גולש שפרסם תמונה של עבריין שדומה לו מגלה מה מחירן של 15 דקות תהילה, ארבעה מכל חמישה בריטים מרגישים אבודים בלי הרשת, וה-EFF רוצה ווייפיי חינמי לכולם

יוסי גורביץ 15:3831.10.12

טוויטר כמכונת אמת

 

הסופה סנדי עשתה רק רע לניו יורק. העיר נראתה אתמול כמו אחרי ביקור של אוהדי בית"ר שהרגע הפסידו משחק לבני סכנין; ליבו של כל מי שאוהב תחבורה ציבורית נשבר כשהוא ראה את התמונות מהרכבת התחתית של העיר, או איך נמל התעופה לה-גארדיה הפך לסתם נמל. תיעוד של רבים מהאסונות והנסים שהביא אסון הטבע הועלה לרשת. אבל היו אנשים שסתם הרס לא הספיק להם, והם הפיצו שמועות שקריות על נזק גדול אפילו יותר.

 

אחד מהם הוא משתמש טוויטר בשם ComfortablySmug, שהפיץ שורה של שקרים על המצב בעיר. בין השאר הוא טען שאולם הסחר של הבורסה של ניו יורק הוצף כולו, ועל כך שחברת חשמל הפסיקה את החשמל בכל ניו יורק.

 

לאמת יש כנפיים בטוויטר לאמת יש כנפיים בטוויטר איור: יונתן וקסמן

 

היו אנשים שקיבלו את השקרים של מר Smug כאמת לאמיתה, אבל אחרים התעצבנו מאוד מהשקרים. חשפו אותם בזמן אמת ואפילו הקימו אתר טאמבלר כדי לתעד אותם. נהוג לומר שהשקר מקיף את העולם בזמן שהאמת עדיין שורכת את הנעליים, אבל טוויטר איפשר לאנשים שיודעים את האמת להגיב בזמן אמת ולחשוף את Smug כשקרן.

 

זה יתרונו של טוויטר על פייסבוק: הוא פורום פתוח. מה שאתה כותב כפוף לביקורת של אנשים שיודעים את האמת לאשורה. בפייסבוק, שבה מידע עובר בין חברים, היכולת לביקורת הרבה יותר קטנה. טוב, פייסבוק - כבר נכתב כאן לא פעם - היא מדיום בידורי שמטרתו מכירת פרסומות. מעניין מה היה קורה אם טוויטר היה כאן בתחילת העשור הקודם, כשכל תולעי הקונספירציה של ה-11 בספטמבר זחלו מהחורים.

 

לרוע מזלו של ComfortablySmug, הזהות האמיתית שלו ידועה. שמו הוא שאשאנק טריפאתי (Shashank Tripathi), ועכשיו הוא מגלה שלשקרים יש מחיר. חופש הביטוי בארה"ב מרשה כמעט הכל, אבל הוא עדיין לא מרשה לצעוק "שריפה!" בתיאטרון הומה, וכבר יש קריאות להעמיד את טריפאתי לדין. הוא מיהר להתנצל על הפצת הפאניקה שלו, אבל יש לקוות שזה לא יספיק.

 

תהילה קצרה ומחירה

 

לכל אדם יהיו 15 דקות של תהילה יום אחד, אמר אנדי וורהול. יש, עם זאת, הרבה אנשים שלא מוכנים לחכות ל"יום אחד"; כבר ביוון העתיקה היה ברנש בשם הרוסטראטוס שרצה לקנות לעצמו תהילת עולם מעוותת, אז הוא שרף את מקדש ארטמיס באפסוס, אחד משבעת פלאי עולם. הוא הצליח. עובדה: אני מזכיר אותו 2,368 שנים לאחר מותו. הרשויות באפסוס ניסו לאסור על אזכור השם שלו, והם לא הצליחו. בלוגר קדום בשם תיאופומפוס ציין אותו.

 

טמבל אחר, טוני לוקצ'יק שמו, ראה תמונה מפורסמת למדי ממהומות הספורט שפרצו השבוע בסן פרנסיסקו, שבה נראה בריון מנפץ חזית של אוטובוס. התמונה עצבנה את תושבי העיר - והחל מצוד נרחב אחרי הפוחז.

 

כמה מחבריו של לוקצ'יק אמרו לו שהוא דומה לבריון שבתמונה, אז הוא חשב שזה יהיה מצחיק להחליף את תמונת הפרופיל שלו בפייסבוק בתמונה הזו ולהתהדר במעשה. טעות גדולה; אזרחים זועמים חשפו תוך זמן לא רב את הפרטים שלו והתחילו להפיץ אותם ברשת. תוך כמה זמן, לוקצ'יק - שלדבריו כלל לא היה באזור כשפרצו המהומות -התחיל לקבל איומים על חייו ועל חיי משפחתו. עכשיו הוא רוצה שהמשטרה תתן לו תעודת יושר על התקרית הזו, ומסכים שזו היתה דרך מטומטמת למדי לקבל את 15 הדקות שלו.

 

"זה לא אני, נשבע" "זה לא אני, נשבע" צילום: shutterstock

 

אי אפשר בלעדיה

 

שורה של מחקרים כבר הראו שאנשים שמתנתקים מהרשת סובלים מתסמיני גמילה למיניהם. אריק שמידט, מנכ"ל גוגל, כבר הפך את הדבר לנושא קבוע בהרצאות שלו. עכשיו מגיע מחקר חדש שמוכיח זאת.  

 

סקר שנערך על ידי מוזיאון המדע בבריטניה בקרב אלף צעירים מקומיים (בני 25 ומטה) מצא שהדור שגדל עם הרשת לא יכול בלעדיה. כ-80% מהם אמרו שהם חשים "אבודים" בלי גישה לרשת. המצב בקרב בני 25 ומעלה טוב רק במעט: שלושה מכל חמישה אמרו שהם ירגישו אבודים.

 

הרשת ככלא דיגיטלי הרשת ככלא דיגיטלי צילום: Shutterstock

 

בצד השלילי של הסקר, אפשר לציין את העובדה המפחידה שכמחצית מהנשים אמרו שהן משתמשות ברשת כדי לאבחן עצמאית מחלות אצלן, ושהשיעור הזה בקרב בני פחות מ-25 עומד על 60%. מצד שני, 40% מהנשאלים אמרו שהם למדו לבשל באמצעות הרשת ו-30% אמרו שהם למדו לתקן דברים באמצעותה. לטוב ולרע, הרשת היא חלק מהחיים שלנו. והיא לא הולכת לשום מקום.

 

רשת פתוחה לכ ו ל ם

 

ה-EFF, ארגון זכויות הגולשים הוותיק, סימן לעצמו מטרה חדשה: החיבור לרשת כזכות בפני עצמה. הארגון, כשלצידו ארגוני זכויות גולשים נוספים, הקים את Open Wireless Movement. מטרת התנועה היא לשכנע את כלל האוכלוסיה לפתוח את הרשת שלה לכל מאן דבעי, בדומה לפרויקט Open WiFi של בזק.

 

לשם כך, אומרים שם, הם מנסים לארגן קבוצה של מהנדסים שתאפשר לאנשים לחלוק את הרשתות שלהם עם הציבור מבלי לפגוע בבטיחות של המחשבים שלהם או לוותר על פס רחב.

 

נו, מה אכפת לך. תן לו קצת אינטרנט נו, מה אכפת לך. תן לו קצת אינטרנט איור: ליאב צברי

 

הבעיה היא שהארגון מתחמק מהשאלה הקשה "האם פתיחת הרשת שלי תהפוך אותי לאחראי על פעולות של אחרים" באמצעות התשובה "אנחנו לא חושבים ככה". כמה בתי משפט כבר פסקו אחרת, ורוב ספקי הרשת דורשים שתאבטח את הרשת שלך ושהיא תשאר נעולה. ב-EFF אומרים שזה לא צריך להיות המצב. יכול להיות, אבל זה המצב בינתיים. דברו איתי כשהוא ישתנה.

 

קצרצרים

 

1. מנהל התוכנה של אפל, אחד סקוט פורסטול, שוגר שלשום בפתאומיות מהחברה אל העולם הקר שבחוץ. על פי דיווחים לא רשמיים, פורסטול, שהיה אחראי על פיאסקו המפות של אפל סירב להתנצל על כך. פורסטול נחשב למקורב של מנכ"ל החברה לשעבר, סטיב ג'ובס - מנהל אגדי שהיה קשוח, חסר פשרות ואף מרושע. נראה שגם פורסטול לקה בסגנון הניהול של ג'ובס, משום שעל פי הדיווחים, העובדים שהיו כפופים לו הוציאו את היין ומיני תופינים עם הידיעה על כך שהוא התפוטר. עם זאת, קשה להאמין שפורסטול שבר את השיאים של ג'ובס, שהיה ידוע בכך שהיה מפטר עובדים רנדומלית ושבכנס של יותר מאלף עובדי אפל לשעבר, לא נמצא אחד שג'ובס לא העליב אותו בהזדמנות כלשהי.

 

סקוט פורסטול. לא היה המנהל הכי אהוב באפל סקוט פורסטול. לא היה המנהל הכי אהוב באפל צילום: איי פי

   

2. הנוכל פול סליה, שטען שמארק צוקרברג חייב לו חצי מפייסבוק (ובנדיבותו, אמר שמאחר וצוקרברג עושה עבודה טובה כל כך כמנכ"ל, הוא ישאיר אותו בתפקידו), ממשיך להסתבך: עוכר הדין השמיני שייצג אותו, דין בולנד, ביקש את רשות בית המשפט להתפטר, אחרי שמרשו נעצר בעוון זיוף מסמכים. אל קאפונה לא איבד עורכי דין כל כך מהר. אם סליה יורשע בעבירות המיוחסות לו, הוא יכול לשבת בכלא משהו כמו 40 שנה. מארק צוקרברג עדיין יהיה בסביבה אז. איזו מחשבה מדכאת.

 

3. אפל ידועה בכך שהיא מנסה להפוך את העולם לדיסנילנד פוריטני, ושהיא מצנזרת כל תוכן שלא מתאים לערכי המשפחה, אם ב"משפחה" אתם מתכוונים למשפחת קלוויניסטים מדוכאת במיוחד. עם זאת, בסין אחד השירותים שלה - סירי - הפנה משתמשים לשירותי זנות כשאלה ביקשו זאת. הדבר הביך את אפל, שהחל מאתמול מצנזרת גם את סירי. יצוין שבסין הזנות על כל צורותיה אסורה על פי חוק. מי שרוצה לשלם אתנן, מתבקש להגביל זאת לחברי מפלגה בכירים בלבד.

 

4. היועצת המשפטית של קליפורניה, קאמלה האריס, שלחה מכתבי איום לכ-100 אפליקציות סלולריות, לאחר שהגיעה למסקנה שהן עוברות בגסות על חוקי הפרטיות של המדינה, שהם מהמתקדמים בארה"ב. האפליקציות שזכו לתשומת הלב של האריס לא פרסמו את מדיניות הפרטיות שלהן ולא עדכנו את המשתמשים מה הם יעשו במידע שהן אוספות. אם הן לא יתקנו את זה תוך 30 יום, הן תהיינה צפויות לקנס של 25 אלף דולר לכל משתמש. לזה אני קורא חוק עם שיניים.

 

5. האם יש משהו שהולך טוב יותר ביחד מאשר פיצה וסרט? לא תופתעו לשמוע שזה גם מה שחושבים בדומינוז פיצה בארה"ב, אשר על כן החברה יצאה במבצע שמאפשר ללקוחות שלה גם להזרים - תמורת תשלום, כמובן - גם סרט למחשב או לטאבלט שלהם. המבחר לא גדול וקשה להניח שדומינוז מהווה איום לנטפליקס, אבל זו התחלה לא רעה.

  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x